Europa League: Ιβηρική υπόθεση

Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011 00:07
A- A A+

Η Μπενφίκα το έκανε ντέρμπι αλλά τελικά απέκλεισε την Αϊντχόφεν (2-2) και περιμένει στον πορτογαλικό εμφύλιο την Μπράγκα που πήρε το 0-0 με την Ντιναμό. Δεύτερη νίκη για την Βιγιαρεάλ που αντιμετωπίζει την Πόρτο στα ημιτελικά του... ιβηρικού Europa League!

Το έκανε ντέρμπι αλλά πέρασε

Με το υπέρ της 4-1 από το πρώτο παιχνίδι, η Μπενφίκα μπήκε με αέρα και ψυχολογία στο «Philips Stadion», χάνοντας στο δεκάλεπτο δύο σπουδαίες ευκαιρίες με τους Γκαϊτάν και Σαβιόλα. Η Αϊντχόφεν προσπάθησε σιγά σιγά να πάρει τον έλεγχο του αγώνα, ανέβασε σταδιακά την απόδοσή της και έψαχνε για το γκολ εκείνο που θα ξεσήκωνε το γήπεδο. Το πέτυχε γρήγορα στο 17' με κοντινή προβολή του Ντζούτζακ και οκτώ λεπτά αργότερα έγινε χαμός όταν ο Λανς με διπλή προσπάθεια έκανε το 2-0! Οι ανεβασμένοι Ολλανδοί ήθελαν ακόμα ένα γκολ για να πάρουν σκορ πρόκρισης και λίγο αργότερα είχαν μεγάλη χαμένη ευκαιρία με τον Ντζούτζακ ενώ στο 39' το σουτ του Λαμπγιάντ πέρασε ελάχιστα άουτ. Και εκεί που όλα έδειχναν πως το ημίχρονο θα έληγε με την Μπενφίκα να αναρωτιέται τι έγινε, ήρθε το εξαιρετικό γκολ του Λουιζάο στις καθυστερήσεις με το οποίο έγινε το 2-1 και έδωσε την δυνατότητα στους Πορτογάλους να ανασάνουν!

Η Αϊντχόφεν είχε καλή στιγμή με την έναρξη του δευτέρου μέρους αλλά του σουτ του Λαμπγιάντ έφυγε άουτ, όμως ήταν φανερό πως η Μπενφίκα είχε βρει την χαμένη της ψυχολογία χάρις στο γκολ του Λουιζάο. Λίγο αργότερα, ο Καρντόσο νικήθηκε από τον Ίσακσον, ωστόσο το παιχνίδι έλαβε τέλος στο 62'. Ο Μαρσέλο ανέτρεψε τον Ολιβέιρα και ο Σταρκ έδειξε την άσπρη βούλα, με τον Καρντόσο να ευστοχεί και να γράφει το 2-2. Αποτέλεσμα που έμεινε μέχρι τέλους καθώς οι Ολλανδοί δεν είχαν πια την ψυχολογία.

Αϊντχόφεν-Μπενφίκα 2-2 (συνολικό σκορ: 3-6 )

(17' Ντζούτζακ, 25' Λενς - 45+' Λουιζάο, 63' πεν. Καρντόσο)

Οι συνθέσεις:

Αϊντχόφεν (Φρεντ Ρούτεν): Ίσακσον, Μαρσέλο (72' Μπεργκ), Μανόλεφ (85' Νίιλαντ), Ροντρίγκες, Χάτσινσον, Ταμάτα (73' Βούκοβιτς), Βούιτενς, Ντζούτζακ, Λενς, Λαμπγιάντ, Μπακάλ

Μπενφίκα (Ζορζ Ζεσούς): Ρομπέρτο, Κοεντράο, Λουιζάο, Ζαρντέλ, Μάξι Περέιρα, Χάβι Γκαρσία, Σέζαρ Πεϊσότο, Σάλβιο (19' Mάρτινς), Γκαϊτάν (79' Άιρτον), Σαβιόλα (67' Αϊμάρ), Καρντόσο

Διαιτητής: Βόλφγκανγκ Σταρκ (Γερμανία)

Έγραψε ιστορία η Μπράγκα

Το 1-1 του πρώτου αγώνα στο Κίεβο έδινε ελαφρύ προβάδισμα στην Μπράγκα, με τους Πορτογάλους να κατεβαίνουν στην ρεβάνς με σαφέστατο αμυντικό προσανατολισμό. Η Ντιναμό, που έψαχνε το γκολ, είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πρώτο μέρος, όμως πολύ μεγάλη φάση δεν δημιούργησε. Τα αίματα άναψαν στο 29' όταν ο Σέζαρ έκανε πολύ σκληρό τάκλιν στον Γιαρμολένκο και αντίκρισε την κόκκινη κάρτα, με παίκτες των δύο ομάδων να έρχονται στα χέρια! Οι Ουκρανοί πίεσαν στην συνέχεια, την μεγάλη ευκαιρία όμως την είχε η Μπράγκα με τον Μεγιόνγκ στο 43' αλλά ο Σοφκόφσκι έσωσε την εστία της Ντιναμό. Ο τερματοφύλακας της Ντιναμό έκανε το ίδιο και με το καλημέρα του δευτέρου μέρους στο σουτ του Λίμα, κρατώντας την ομάδα του ζωντανή στο κόλπο της πρόκρισης.

Οι Ουκρανοί άρχισαν να πιέζουν περισσότερο, έχασαν δύο σπουδαίες φάσεις με την συμπλήρωση μιας ώρας, αλλά ούτε ο Κράβετς ούτε ο Γκούσεφ μπόρεσαν να κερδίσουν τον Αρτούρ. Ο Λίμα «απάντησε» αμέσως με σουτ που έφυγε ελάχιστα άουτ και από τότε το παιχνίδι έγινε ακόμα πιο κλειστό! Η Ντιναμό έμεινε και αυτή με δέκα παίκτες, όταν ο Ποπόφ αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη στο 87' και παρά την πίεσή της στο τέλος δεν κατάφερε να πετύχει το πολυπόθητο γκολ, με το 0-0 να μένει μέχρι τέλους και να δίνει στην Μπράγκα την πρόκριση για πρώτη φορά στα ημιτελικά!

Μπράγκα-Ντιναμό Κιέβου 0-0 (συνολικό σκορ: 1-1)

Οι συνθέσεις:

Μπράγκα (Ντομίνγκος Πατσιέντσια): Αρτούρ, Παουλάο, Λίμα (90' Μπαρμπόζα), Βαντίνιο, Σαλίνο, Κουστόντιο, Ούγκο Βιάνα, Σίλβιο, Άλαν, Πάουλο Σέζαρ, Μεγιόνγκ (69' Μοσορό)

Διναμό Κιέβου (Γιούρι Σέμιν): Σοφκόφσκι, Ντανίλο Σίλβα, Βουκόγεβιτς, Ποπόφ, Γκούσεφ, Γιουσούφ, Κατσερίντι (46' Λεάντρο Αλμέιδα), Κράβετς (65' Γκαρμάς), Ερεμένκο, Μιλέφσκι, Γιαρμολένκο

Διαιτητής: Γιόνας Έρικσον (Σουηδία)

Νίκη και στην Ολλανδία

Διαδικαστικού χαρακτήρα η ρεβάνς στο Ενσέντε καθώς το 5-1 του πρώτου ματς δεν άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης για την πρόκριση της Βιγιαρεάλ. Η υποτονικότητα και των 22 παικτών ήταν εμφανής, οι μεγάλες φάσεις απουσίασαν παντελώς εκτός από το 24ο λεπτό, όταν και ο Γκασπάρ από καλή θέση έστειλε την μπάλα άουτ. Η Τβέντε κατάφερε να ανοίξει μία φορά την ισπανική άμυνα και την ευκαιρία αυτή την μετέτρεψε σε γκολ όταν ο Γιάνσεν με τακουνάκι βρήκε τον Ρουίς, ο τελευταίος έκανε το γύρισμα προς την μικρή περιοχή και ο Μπαϊράμι με προβολή έγραψε το 1-0 για την πρωταθλήτρια Ολλανδίας. Οι γηπεδούχοι είχαν μία καλή στιγμή στο 44' για το 2-0 αλλά η σέντρα του Μπαϊράμι πέρασε ανεκμετάλλευτη.

Το δεύτερο ημίχρονο ήταν εξίσου αδιάφορο και έγινε ακόμα χειρότερο όταν η Τβέντε έμεινε με δέκα παίκτες! Ο Τιεντάλι ανέτρεψε τον Μουμπάρακ, ο Κόλουμ έδωσε πέναλτι και παράλληλα έδειξε την απευθείας κόκκινη στον άσο των Ολλανδών. Ο Ρόσι ευστόχησε πετυχαίνοντας το δέκατο του γκολ στην διοργάνωση και έγραψε το 1-1. Σκορ, όμως, που δεν ήταν το τελικό καθώς η είσοδος του Πέρες δημιούργησε πολλά προβλήματα στην Τβέντε. Και παρότι ο άσος της Βιγιαρεάλ αστόχησε στο 77' από καλή θέση, ήταν αυτός που κέρδισε το πέναλτι από τον Μπούις έξι λεπτά αργότερα. Ο Ρουμπέν μιμήθηκε τον Ρόσι και έκανε το 2-1 για τους Ισπανούς οι οποίοι έφτασαν λίγο πριν την λήξη στο τελικό 3-1 με σουτ του Κάνι μέσα από την περιοχή και πλέον θα αντιμετωπίσουν στα ημιτελικά την Πόρτο, σε ένα απόλυτα αμφίρροπο ζευγάρι.

Τβέντε-Βιγιαρεάλ 1-3 (συνολικό σκορ: 2-8)

(32' Μπαϊράμι - 59' πεν. Ρόσι, 83' πεν. Ρούμπεν, 89' Κάνι)

Οι συνθέσεις:

Τβέντε (Μισέλ Προντόμ): Μπόσκερ, Ονιέγου, Μπράμα (60' Λάντζαατ), Ντάγκλας, Μπούις, Λέουγκερς, Τιεντάλι, Μπαϊράμι, Γιάνσεν, Ρουίς (78' Μπάνινκ), Γιάνκο (71' Τζον)

Βιγιαρεάλ (Χουάν Κάρλος Γκαρίδο): Ντιέγκο Λόπεθ, Μουσάτσιο, Μαρτσένα (75' Οριόλ), Καταλά, Μάριο, Μπρούνο, Μουμπάρακ, Ματίγια, Μπόρχα Βαλέρο (62' Κάνι), Μάρκο Ρουμπέν, Ρόσι (73' Πέρες)

Διαιτητής: Γουίλιαμ Κόλουμ (Σκωτία)

Η απίθανη Πόρτο

Η Πόρτο ταξίδεψε στη Μόσχα για το... τυπικό της υπόθεσης απέναντι στη Σπαρτάκ μετά το 5-1 του πρώτου αγώνα, έριξε νέα... μεγαλοπρεπέστατη πεντάρα στους Μοσχοβίτες (5-2) και πήρε πανηγυρικά την πρόκριση στα ημιτελικά!

Μετά το 5-1 του πρώτου αγώνα ο Βαλερί Κάρπιν δεν είχε και πολλά περιθώρια και αποφάσισε να ξεκινήσει το παιχνίδι με άκρως επιθετικό σχήμα. Η Πόρτο από την άλλη δεν άλλαξε διάταξη και εμφανίστηκε στο «Λουζνίκι» με τη συνήθη τακτική της. Μόλις στο 7' του αγώνα οι Μοσχοβίτες έφτασαν κοντά στο γκολ, όταν ο ΜακΓκίντι έκανε πολύ ωραία προσπάθεια στην περιοχή των Πορτογάλων, «άδειασε» τον Ρολάντο με εξαιρετική ντρίμπλα, όμως το σουτ του έδιωξε σε κόρνερ ο Έλτον. Αυτή ήταν και η μοναδική καλή στιγμή που δημιούργησαν οι γηπεδούχοι στο πρώτο μέρος... Στο 28' ο Χουλκ άνοιξε το σκορ, όταν έφυγε μόνος του και πλάσαρε εύστοχα τον Ντίκαν, ενώ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου οι «Δράκοι»... χτύπησαν για δεύτερη φορά, για να τελειώσουν εκεί την υπόθεση πρόκριση. Ο Χουλκ έκανε το δυνατό σουτ, ο Ντίκαν έβγαλε δύσκολα σε κόρνερ και από την εκτέλεσή του ο Κριστιάν Ροντρίγκες με κεφαλιά έκανε το 2-0.

Οι Πορτογάλοι μπήκαν... φουριόζοι στο δεύτερο μέρος και έκαναν το 3-0 με κεφαλιά του Γκουαρίν στο 47'. Ο Φαλκάο έκανε το σουτ, ο Ντίκαν απέκρουσε, ο Κολομβιανός, όμως, πήρε το ριμπάουντ, έστρωσε στον Γκουαρίν και ο τελευταίος έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Ρώσου τερματοφύλακα. Στο 52' οι Μοσχοβίτες μείωσαν με εξαιρετική ατομική προσπάθεια του Τζιούμπα, ο οποίος πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και νίκησε τον Έλτον, ενώ 2' αργότερα οι Πορτογάλοι έκαναν το 4-1. Ο Χουλκ εκτέλεσε το φάουλ, ο Κρίστιαν Ροντρίγκες πήρε την πρώτη κεφαλιά και ο Φαλκάο με νέα κεφαλιά νίκησε για ακόμη μία φορά τον Ντίκαν.

Ο Άρι είχε περάσει στο παιχνίδι στη θέση του αρνητικού Βέλιτον στο ημίχρονο και στο 72' κατάφερε να μειώσει σε 4-2, όμως τον τελευταίο λόγο είχαν οι παίκτες της Πόρτο, με τον Οταμέντι να διαμορφώνει το τελικό 5-2 στο 89' με σουτ από κοντά. Η Πόρτο πήρε πανηγυρικά την πρόκριση στα ημιτελικά του Europa League, ενώ το μέλλον του Βαλερί Κάρπιν στον πάγκο της Σπαρτάκ μοιάζει να έχει... ημερομηνία λήξης μετά και το κάκιστο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα.

Σπαρτάκ Μόσχας (Βαλερί Κάρπιν): Ντίκαν, Σεσούκοφ, Σουχί, Μακέεφ, Κ. Κομπάροφ (Ντ. Κομπάροφ), Ραφαέλ Καριόκα (Ίμπσον), ΜακΓκίντι, Άλεξ, Γιάκοβλεφ, Βέλιτον (Άρι), Ντζιούμπα

Πόρτο (Βίλας Μπόας): Έλτον, Aλβαρο Περέιρα, Ρολάντο, Οταμέντι, Φουσίλε (Σαπουνάρου), Φερνάντο, Γκουαρίν, Κριστιάν Ριντρίγκες, Μουτίνιο (Ρούμπεν), Χουλκ, Φαλκάο (Χάμες Ροντρίγκες)

Διαιτητής: Βίκτορ Κασάι (Ουγγαρία)

Τα ζευγάρια των ημιτελικών

28 Απριλίου 2011

Μπράγκα-Μπενφίκα

Πόρτο-Βιγιαρεάλ

5 Μαΐου 2011

Μπενφίκα-Μπράγκα

Βιγιαρεάλ-Πόρτο

Πηγή: www.gazzetta.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις