Αντιδράσεων συνέχεια για το νέο πακέτο μέτρων

Σάββατο, 16 Απριλίου 2011 18:11
UPD:17/04/2011 11:47
REUTERS/YIORGOS KARAHALIS

A- A A+

Τα πυρά της αντιπολίτευσης εξακολουθεί να συγκεντρώνει η κυβέρνηση, στον απόηχο της ανακοίνωσης του νέου πακέτου μέτρων για την περίοδο έως το 2015.

Των προωθούμενων παρεμβάσεων υπεραμύνονται από την άλλη υπουργοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στον απόηχο των ενστάσεων που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομαδας του κινήματος την Παρασκευή, όπου ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1957590 .

«Τελευταία ευκαιρία για τη χώρα αλλά και για την κυβέρνηση», αποτελούν σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, ο Οδικός Χάρτης που παρουσίασε ο πρωθυπουργός. Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο κ. Λοβέρδος εκτιμά πως μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση αν το πρόγραμμα της κυβέρνησης εφαρμοστεί μέχρι κεραίας.

Βέβαιος για την επιτυχία του Οδικού χάρτη εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης.

Ο κ. Καρχιμάκης χαρακτήρισε τις προωθούμενες παρεμβάσεις ως ένα φιλόδοξο και ρεαλιστικό σχέδιο «που θα μας οδηγήσει από την Ελλάδα της χρεοκοπίας που παραλάβαμε, στην Ελλάδα της ανάπτυξης, και της αξιοπιστίας, στην Ελλάδα που θέλουμε να φτιάξουμε».

Πρόκειται, όπως υποστήριξε, για ένα σχέδιο που αναδεικνύει την προγραμματική και πολιτική υπεροχή του ΠΑΣΟΚ «απέναντι στις μαγικές λύσεις ή την ακινησία που προτείνουν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις». Η ανάπτυξη, κατέληξε είναι η ισχυρή προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ, που θα δώσει το μήνυμα μιας άλλης ψυχολογίας και στην κοινωνία και στους επενδυτές και στις αγορές.

Αλ. Παπαρήγα: Δρομολογημένη η πτώχευση της χώρας

Η πτώχευση της χώρας είναι δρομολογημένη, αναφέρει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Real News» η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, χαρακτηρίζοντας «κοροϊδία» τον ισχυρισμό ότι υπάρχει φιλολαϊκή αναδιάρθρωση του χρέους.

Εξεφρασε επίσης την εκτίμηση ότι ο λαός ζει ήδη τη χρεοκοπία, με τη βίαιη, όπως είπε, υποτίμηση της εργατικής δύναμης, με τα βάρβαρα μέτρα στους μισθούς, στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό, στη φορολογία, στην παιδεία και την υγεία, αλλά και «με τα ακόμα χειρότερα, που φέρνουν».

Αλ. Τσίπρας: Μαγειρεύεται νέο μόνιμο μνημόνιο

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους με τους όρους των δανειστών της χώρας διατυπώνει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής, επαναλαμβάνοντας ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν».

«Το μνημόνιο κατέρρευσε. Μαγειρεύεται λοιπόν νέο μόνιμο μνημόνιο με τους όρους των δανειστών. Νέα μέτρα των οποίων ο τελικός αριθμός μεγαλώνει διαρκώς λες και είναι ένδειξη στο ταξίμετρο», τονίζει, αναφερόμενος στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν την Παρασκευή.

Τονίζει ακόμη ότι οι πολίτες υποβάλλονται σε μια εξαιρετικά επώδυνη στάση πληρωμών, στα νοσοκομεία, στα σχολεία και στις κοινωνικές υπηρεσίες. «Βιώνουμε ήδη όλες τις αρνητικές συνέπειες μιας πτώχευσης και κρατάμε και το χρέος από πάνω ως βραχνά που μας πνίγει», αναφέρει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αναζητηθούν άμεσα εναλλακτικές.

«Οι ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων επιχειρήσεων, οι περικοπές των κοινωνικών δαπανών και η εκποίηση της ακίνητης περιουσίας δεν συνιστούν μέτρα εξόδου από την κρίση, αλλά σπρώχνουν τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στο τούνελ της ύφεσης και της κοινωνικής και οικονομικής χρεοκοπίας», ήταν το σχόλιο του Συνασπισμού για τα οικονομικά μέτρα.

Ντ. Μπακογιάννη: Ο πρωθυπουργός επέλεξε να συμβιβαστεί

Κριτική στον Πρωθυπουργό με αφορμή τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα μέτρα έως το 2015 άσκησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντ. Μπακογιάννη, μιλώντας στην τέταρτη προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη του κινήματος στην Πάτρα.

Η κ. Μπακογιάννη κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι δεν επέδειξε πολιτική τόλμη και ότι συμβιβάστηκε για να αγοράσει χρόνο και για να αποφύγει όπως είπε, τη σύγκρουση με το «βαθύ κράτος» του ΠΑΣΟΚ.

«Επαναλαμβάνει το ολέθριο πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης του όταν, όπως και τώρα, χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Το συμπέρασμα: Η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θέλει», τόνισε.

Δημοκρατική Αριστερά: Μέτρα που δεν πείθουν την κοινωνία

Την εκτίμηση ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δεν πείθουν την κοινωνία και δεν διαμορφώνουν προοπτική διεξόδου, εκφράζει η Δημοκρατική Αριστερά, επισημαίνοντας ότι η κυβερνητική πολιτική βρίσκεται σε πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο.

«Η υστέρηση της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού κατά 1,4 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2011 αναδεικνύει, άλλωστε, ότι είναι στον αέρα η κυβερνητική βεβαιότητα και ο εφησυχασμός για τη διασφάλιση 23 δισ. ως το 2015 και μάλιστα με την κοινωνία όρθια», σχολιάζει η ανακοίνωση του κόμματος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή