Ιαπωνία: Έως εννέα μήνες για να τεθεί υπό έλεγχο η διαρροή ραδιενέργειας

Κυριακή, 17 Απριλίου 2011 10:15
UPD:13:07

A- A A+

Από έξι έως εννέα μήνες θα χρειαστεί να περάσουν προκειμένου να μπορέσει η Tepco να ελέγξει τη διαρροή ραδιενέργειας και να ψυχθούν οι αντιδραστήρες, όπως εκτιμά η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

«Εκτιμούμε πως θα χρειασθεί περίπου ένα τρίμηνο για να καταφέρουμε να αρχίσουν να μειώνονται τα επίπεδα της ραδιενέργειας», ανέφερε συγκεκριμένα ο Τσουνεχίσα Κατσουμάτα, πρόεδρος της εταιρείας Tokyo Electric Power (Tepco), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αφού περαιωθεί η πρώτη φάση, θα απαιτηθούν οπως διευκρίνισε, άλλοι τρεις με έξι μήνες προτού οι εργάτες της εταιρείας κατορθώσουν να μειώσουν τις διαρροές ραδιενέργειες σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μειώνοντας τη θερμοκρασία στους αντιδραστήρες και τις δεξαμενές αποθήκευσης του χρησιμοποιημένου καυσίμου.

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα προσπαθούν να μειώσουν τη ραδιενεργή μόλυνση στα ύδατα ανοικτά του παραθαλάσσιου ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού, με τη χρήση ενός ορυκτού. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji Press, εργάτες απέθεσαν περίπου 300 κιλά ζεόλιθο, ένα ορυκτό που οι αρχές ελπίζουν ότι θα απορροφήσει ραδιενέργεια από το νερό το οποίο αντλείται από τους αντιδραστήρες του εργοστασίου και καταλήγει στη θάλασσα, στον Ειρηνικό Ωκεανό, λίγο πιο πέρα από μια αντλία που βγαίνει από τον αντιδραστήρα 1.

Στο Τόκιο η Χίλαρι Κλίντον

Εν τω μεταξύ, επίσκεψη στο Τόκιο πραγματοποιεί η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, προκειμένου να επιβεβαιώσει τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ιαπωνία.

Η Κλίντον, που μόλις συμμετείχε σε σύσκεψη των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, θα έχει συνομιλίες με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν και τον ομόλογό της Τακεάκι Ματσουμότο.

Ανώτατο στέλεχος της αμερικανικής αποστολής δήλωσε πως η επίσκεψη αυτή στόχο έχει να εκφράσουν οι ΗΠΑ την υποστήριξή τους στην Ιαπωνία έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν τη χώρα και προκαλώντας εν συνεχεία το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή