Ιαπωνία: Ρομπότ σε αντιδραστήρα

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011 10:52

A- A A+

Η επίσημη ανακοίνωση επιβεβαίωσε το πλέον απαισιόδοξο σενάριο: κατά την TEPCO, διαχειρίστρια του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Νταϊτσί, θα χρειαστούν άλλοι έξι έως εννέα μήνες για να ψυχθούν οι κατεστραμμένοι αντιδραστήρες και να σταματήσει η διαρροή ραδιενέργειας. Είναι η πρώτη φορά που, κατόπιν αιτήματος της ιαπωνικής κυβέρνησης, η TEPCO κοινοποιεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της πυρηνικής κρίσης.

Τι πασχίζουν να κάνουν οι υπάλληλοι του ομίλου και ποιο είναι το πρόβλημα; Στην ουσία πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο: εδώ και εβδομάδες, διοχετεύουν νερό στους αντιδραστήρες ώστε να αποφευχθεί η υπερθέρμανση. Το νερό αυτό μολύνεται με ραδιενέργεια και πρέπει είτε να αποθηκευτεί και να «σφραγιστεί» είτε να πεταχτεί στη θάλασσα, εκλύοντας ραδιενεργό ατμό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της TEPCO, Τσουνεχίσα Κατσουμάτα, τους τρεις επόμενους μήνες, οι υπάλληλοι θα προσπαθούν να μειώσουν σταδιακά τη ραδιενέργεια και για άλλους τρεις με έξι μήνες να θέσουν υπό έλεγχο τις εκπομπές, καλύπτοντας τους αντιδραστήρες 1, 3 και 4.

Ρομπότ σε αντιδραστήρα

Το πρωί της Κυριακής, η TEPCO έστειλε για πρώτη φορά δύο τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ στον αντιδραστήρα 3. Ελπίζει ότι τα iRobot Packbots, όπως ονομάζονται, θα καταγράψουν και θα δώσουν στους επιστήμονες της επιχείρησης δεδομένα για την κατάσταση που επικρατεί μέσα στα κτήρια, καθώς λόγω των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας, κανείς δεν έχει κατορθώσει να εισέλθει.

Τα ρομπότ είναι εξοπλισμένα με κάμερες και ρυθμισμένα να μεταδίδουν «ζωντανά» τις εικόνες που «βλέπουν». Φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρία, δείχνουν το ένα από τα Packbots να προσπαθεί να ανοίξει μια διπλή πόρτα που οδηγεί στο κτήριο του αντιδραστήρα. Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό τι ακριβώς «είδαν» τα ρομπότ, που χρησιμοποιούνται σε επικίνδυνες αποστολές, όπως η εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών.

Καθησυχαστικοί για ψάρια, γάλα

Την Κυριακή, οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αίρουν την απαγόρευση πώλησης γάλακτος από άλλους 25 δήμους της Φουκουσίμα, καθώς τα επίπεδα ραδιενέργειας κατέγραψαν περαιτέρω μείωση. Η απαγόρευση παραμένει σε ισχύ για έξι πόλεις και χωριά, σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό και σε άλλες πέντε περιοχές, σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων.

Εν τω μεταξύ, απαντώντας στις ανησυχίες των καταναλωτών, οι υγειονομικές αρχές της Αλάσκα εκτίμησαν ότι δεν υπάρχει λόγος να πραγματοποιηθούν αναλύσεις σε ψάρια του Ειρηνικού Ωκεανού, καθώς είναι «απίθανο» να έχουν μολυνθεί με ραδιενέργεια. Να σημειωθεί ότι η Αλάσκα είναι η πλησιέστερη στην Ιαπωνία αμερικανική πολιτεία, ενώ Αμερικανοί αλιείς φθάνουν αρκετά κοντά στις ιαπωνικές ακτές, γεγονός που πυροδότησε φόβους για τη διοχέτευση μολυσμένων ψαριών στην αμερικανική - και στην ευρωπαϊκή- αγορά.

Και η αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας ωστόσο, ανακοίνωσε ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί αναλύσεις σε ψάρια καθώς, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή