Αποκλείει την αναδιάρθρωση η κυβέρνηση

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011 14:57
UPD:16:10

Διέψευσε εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τα περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

A- A A+

Διέψευσε εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τα περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και όσον αφορά την επίμαχη τοποθέτηση του Κώστα Σημίτη, έκανε λόγο για μια διαφορετική άποψη που δεν συμβαδίζει με αυτήν της κυβέρνησης, η οποία και αποφασίζει.

«Η αναδιάρθρωση δεν είναι στην σκέψη μας. Δεν μας αφορά. Μας αφορά να υλοποιήσουμε και να προσδιορίσουμε επακριβώς τους μεγάλους στόχους που βάζουμε για να κατατεθεί το μεσοπρόθεσμο (πρόγραμμα προϋπολογισμού) μέχρι τις 15 Μαΐου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Γ.Γ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - Γ.Γ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Briefing Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή

Briefing Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή

Όπως είπε, με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής «η χώρα θα απαντήσει όχι μόνο στην έξοδο από την κρίση, αλλά και στις μεγάλες αλλαγές που υπάρχουν και που θα θωρακίσουν τη χώρα μας».

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση που εξέφρασε χθες ο Κώστας Σημίτης για αναδιάρθρωση το συντομότερο, ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα και με τον πλέον επίσημο τρόπο τοποθετηθεί σε αυτό το θέμα».

Επανέλαβε ότι «η αναδιάρθρωση θα είναι επιβλαβής για τη χώρα μας» και ότι αυτό που την ενδιαφέρει τώρα είναι να υλοποιήσει τους στόχους που έθεσε και το προηγούμενο διάστημα και μέσα από τον «Οδικό Χάρτη».

Για το εάν υπάρχει ενόχληση από την παρέμβαση Σημίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε μια υπεύθυνη θέση- ως κυβέρνηση- και όλες τις αποφάσεις μας τις αιτιολογούμε κιόλας».

Ερωτηθείς, εάν υπάρχουν περιθώρια για μια συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Σημίτη, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει θέμα περιθωρίου για συζήτηση» και ότι «η συζήτηση είναι πολύ εύκολο να γίνει, αλλά όταν υπάρχει μια άποψη που δεν συμβαδίζει με την άποψη της κυβέρνησης, εννοείται ότι η απόφαση είναι της κυβέρνησης».

«Δεν υπάρχει απόσταση, δεν προέκυψε συνάντηση, δεν έχουμε πρόβλημα με κανέναν, έχουμε όμως μια ισχυρή πεποίθηση που εκφράζουμε κάθε μέρα ότι μια αναδιάρθρωση δεν θα ήταν ωφέλιμη για τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Στο εάν οι απόψεις του κ. Σημίτη είναι κακοπροαίρετες, απάντησε ότι «κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί κάτι τέτοιο. Ο κ. Σημίτης υπήρξε πρωθυπουργός της χώρας, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αυτή τη στιγμή όμως υπάρχει μια κυβέρνηση που έχει μια διαφορετική άποψη».

Ερωτηθείς γενικότερα εάν υπάρχουν σκοπιμότητες γύρω από τη συζήτηση για αναδιάρθρωση, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα μπει στη λογική να ψάχνει γιατί αναφέρεται ο καθένας σε αναδιάρθρωση και σημείωσε ότι «όλες οι υπόλοιπες δημόσιες συζητήσεις που δεν συνάδουν με την απόφαση μας δεν μας αφορούν».

Επίθεση στη ΝΔ

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του εκπροσώπου της ΝΔ Γ. Μιχελάκη, ότι η αναδιάρθρωση σημαίνει «κούρεμα» και στάση πληρωμών, ενώ η επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου είναι κάτι θετικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε: «Αν κατάλαβα καλά η ΝΔ κάνει πρόταση; Γιατί δεν έχουμε ακούσει ακόμα τις προτάσεις της ΝΔ, περιμένουμε το περιβόητο "Ζάππειο 2", μήπως και υπάρχει κάποια πρόταση σοβαρή να την ακούσουμε».

Σχετικά με το εάν συζητά η κυβέρνηση την επιμήκυνση, τόνισε ότι «δεν συζητάμε τίποτε άλλο εκτός από αυτά που έχουμε θέσει σε δημόσια συζήτηση, συζητάμε μόνο για τον Οδικό Χάρτη».

«Θεωρητική συζήτηση επί όσων αναφέρει ο εκπρόσωπος της ΝΔ δεν μας αφορά, μας αφορά η συζήτηση πάνω σε όσα έχει αποφασίσει η κυβέρνηση», συμπλήρωσε ο κ. Πεταλωτής και κατέληξε: «Να δεχτούμε τις απόψεις, αν υπάρχουν επιτέλους, της ΝΔ για την εξειδίκευση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου».

Απόψεις περί αναδιάρθρωσης και επικρίσεις κατά του Κ. Σημίτη

Πάντως, μετά την επίμαχη τοποθέτηση του Κώστα Σημίτη, η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης πήρε νέες διαστάσεις, καθώς αυτήν τη φορά σε αυτήν συμπεριλήφθησαν και επικριτικά σχόλια κατά του πρώην Πρωθυπουργού.

Σπ. Βούγιας: Η τοποθέτηση Σημίτη δεν βοήθησε καθόλου

Κατά της θέσης που εξέφρασε ο κ. Σημίτης τάχθηκεο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σπύρος Βούγιας, σημειώνοντας πως «δεν βοήθησε καθόλου».

«Όσοι παρατηρούν απ' έξω, νομίζοντας πως είναι στην κερκίδα και βλέπουν τους χριστιανούς να αγωνίζονται με τα λιοντάρια και μάλιστα κάνουν και υποδείξεις τέτοιου τύπου, πιστεύοντας πως δεν είναι μέρος του προβλήματος και πως δεν θα καταρρεύσει ολόκληρο το οικοδόμημα εάν χάσουμε τη μάχη αυτή και δεν περάσουμε από τις συμπληγάδες, νομίζω ότι κάνουν λάθος και δεν βοηθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ρ/σ Βήμα fm.

Στις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στις αγορές η φημολογία περί αναδιάρθρωσης εστίασε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς.

«Η δημόσια συζήτηση για την αναδιάρθρωση μόνο επιζήμια μπορεί να είναι για την ελληνική οικονομία, γιατί δημιουργείται μια εικόνα αδυναμίας διαχείρισης του δημόσιου χρέους. Οι αγορές γίνονται πιο νευρικές και υπονομεύεται έτσι η προσπάθεια εξόδου της χώρας μας σε αυτές», ανέφερε.

ΝΔ: Τα σενάρια για αναδιάρθρωση ξεκινούν μέσα από την κυβέρνηση

Την άποψη ότι οι συζητήσεις για αναδιάρθρωση δεν βοηθούν εξέφρασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, συμπληρώνοντας πως τα σχετικά σενάρια ξεκινούν από την κυβέρνηση.

«Εκτός του κ. Σημίτη, τα ίδια έχει πει ο κ. Πάγκαλος και άλλοι», τόνισε ο κ. Μιχελάκης με αφορμή την επίμαχη τοποθέτηση περί αναδιάρθρωσης από τον πρώην Πρωθυπουργό στο Βήμα της Κυριακής και υποστήριξε ότι τα σενάρια καταστροφολογίας κάνουν κακό.

KKΕ: Η πτώχευση του λαού είναι η λύση των καπιταλιστών

Η πτώχευση του λαού είτε με τους όρους που συμφέρει τους τραπεζίτες είτε με τους όρους που συμφέρει τα άλλα τμήματα του κεφαλαίου, είναι η λύση των καπιταλιστών για να αντιμετωπίσουν την κρίση τους, σχολίασε το ΚΚΕ με αφορμή και τη σχετική δήλωση του διοικητή της ΤτΕ. Απηύθυνε επίσης κάλεσμα στους πολίτες να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνει σήμερα στις 7:30 στο Σύνταγμα.

ΛΑΟΣ: Δεν μπορεί να αποκλειστεί η αναδιάρθρωση

Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σημειώνοντας ωστόσο πως η όποια συζήτηση πρέπει να γίνει σε κλειστό κύκλο. «Το έχουμε κάνει φέιγ-βολάν», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ρ/σ Real fm.

Όπως είπε, οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να δουν, που συμφέρει και που όχι το έθνος μία τέτοια εξέλιξη. Αναφορικά με τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κ. Σημίτης στο Βήμα της Κυριακής, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τόνισε ότι τον εξέπληξε δυσάρεστα, εκτιμώντας, πως με την κίνησή του αυτή, να διατυπώσει δηλαδή δημόσια την άποψή του υπέρ της αναδιάρθρωσης, κατέδειξε πως έχει κοπεί κάθε δίαυλος επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό.

ΣΥΝ: Το μνημόνιο δεν αφήνει περιθώρια αποφυγής της αναδιάρθρωσης

Κριτική στις κυβερνητικές δηλώσεις ότι η δημόσια συζήτηση για την αναδιάρθρωση δεν βοηθά άσκησε εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΤ3.

Η πολιτική του μνημονίου δεν αφήνει περιθώρια αποφυγής της αναδιάρθρωσης, επισήμανε, ενώ όπως είπε, όσοι ισχυρίζονται ότι η δημόσια συζήτηση βλάπτει, το κάνουν γιατί θέλουν να προωθήσουν μέτρα στα κρυφά σε βάρος των πολλών και υπέρ των τραπεζών.

Φ. Κουβέλης: Συζήτηση για αναδιάρθρωση χωρίς κραυγές

«Η συζήτηση και η διεκδίκηση για την αναδιάρθρωση πρέπει να προωθηθεί χωρίς κραυγές, δαιμονοποιήσεις και πανικό για την κοινωνία», τονίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης και συμπληρώνει ότι «άλλωστε είναι και το πιθανότερο ενδεχόμενο».

«Έχουμε προτείνει τη θετική αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους της χώρας, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου», καταλήγει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή