Εξαπλώνονται οι ταραχές στη Νιγηρία μετά τις προεδρικές εκλογές

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011 19:04
UPD:19:09
REUTERS/AFOLABI SOTUNDE

A- A A+

Στο μουσουλμανικό βορρά επεκτάθηκαν σήμερα οι ταραχές που ξέσπασαν από την Κυριακή στη Νιγηρία, την ώρα που τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από τις προεδρικές εκλογές εμφανίζουν ως νικητή των εκλογών τον απερχόμενο πρόεδρο Γκούντλακ Τζόναθαν.

Οι πρώτες εστίες συγκρούσεων σημειώθηκαν στο Κάνο και σε άλλες πόλεις του βορρά μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, με αφορμή τις κατηγορίες περί νοθείας από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Οι ταραχές συνεχίζονται και σήμερα στο ίδια πόλη, αλλά έφτασαν και στο Τζος, στην κεντρική Νιγηρία, μια πόλη που αποτελεί το «σύνορο» μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων και αποτελεί συχνά στόχο επιθέσεων.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό της Νιγηρίας πολλοί άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ενώ πυρπολήθηκαν σπίτια, εκκλησίες και τζαμιά. Οι αστυνομικές αρχές της χώρας θεωρούν πάντως ότι η βία στη βόρεια Νιγηρία δεν έχει θρησκευτικά ή εθνοτικά κίνητρα αλλά ενορχηστρώνεται από ομάδες που αρνούνται να αποδεχτούν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Στην πόλη Ποτίσκουμ της πολιτείας Γιόμπε, στα βορειοανατολικά, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το πλήθος προσπάθησε να κάψει ένα χριστιανό περνώντας του ένα φλεγόμενο λάστιχο αυτοκινήτου στο λαιμό. Ταραχές αναφέρθηκαν τέλος και στις πόλεις Ζάρια και Σοκότο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή