Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέλαβαν χθες τη νύχτα το κέντρο της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, Χομς, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν αν δεν απομακρυνθεί η ηγεσία της χώρας, παρά τις προειδοποιήσεις του καθεστώτος που χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις ένοπλη εξέγερση.
Αυτόπτες μάρτυρες και ακτιβιστές ανέφεραν ότι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ τις πρώτες πρωινές ώρες εναντίον διαδηλωτών. Σύμφωνα με το Reuters είχε προηγηθεί έκκληση αστυνομικού προς τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν από την Πλατεία του Ρολογιού. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν οι διαδηλωτές έχουν αποχωρήσει από την πλατεία, ωστόσο ακτιβιστές αναφέρουν σε διεθνή ΜΜΕ ότι οι δυνάμεις ασφαλείας τους έχουν απομακρύνει.
Τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίσθηκαν, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα. Οι κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν επίσης δακρυγόνα για να ανακτήσουν τον έλεγχο της κεντρικής πλατείας της Χομς, πρόσθεσε το δίκτυο.
«Η πορεία των γεγονότων μέχρι σήμερα και η κλιμάκωσή τους, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια ένοπλη εξέγερση από οπλισμένες ομάδες, που ανήκουν στις οργανώσεις των Σαλαφιστών, ειδικά όσα συμβαίνουν στις πόλεις Χομς και Μπανίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Συρίας.
Τα αιτήματα των διαδηλωτών περιλαμβάνουν βήματα εκδημοκρατικοποίησης της χώρας και εκδίωξη του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, το οποίο κατηγορούν για καταπίεση,πολιτικές συλλήψεις, αδιαφάνεια και διαφθορά.
«Πάνω από 20.000 άνθρωποι συμμετέχουν στην καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία αλ Σάα (του Ρολογιού), την οποία βαπτίσαμε Αλ Ταχρίρ εις ανάμνηση της ομώνυμης πλατείας του Καΐρου», σύμβολο της αιγυπτιακής εξέγερσης που κατέληξε στην πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, ανέφερε διαδηλωτής στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Μεταξύ των συνθημάτων που φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, ξεχώριζαν το «καθιστική διαμαρτυρία έως την πτώση του καθεστώτος» και «ελευθερία, ελευθερία», τόνισε ο ίδιος.
«Είναι μία καθιστική διαμαρτυρία ανοικτή σε όλους και θα συνεχισθεί έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας», κυρίως οι ατομικές ελευθερίες, η απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και ο τερματισμός των πολιτικών συλλήψεων, πρόσθεσε.
«Το δυναστικό αυτό καθεστώς θα πρέπει να αλλάξει. Είναι 11 χρόνια που περιμένουμε τις μεταρρυθμίσεις, ο λαός θέλει την ελευθερία του», όπως είπε.
Οι διαδηλωτές έστησαν σκηνές στην περιοχή και έφεραν μαζύ τους και τροφή, δήλωσε ο Ταγιάρα, προσθέτοντας πως «οι νέοι είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, περιλαμβανομένων και των βασανιστηρίων».
Η διαμαρτυρία ακολουθεί τις κηδείες χθες των διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους στη Χομς την Κυριακή από πυρά στρατιωτών. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι φέρονται να σκοτώθηκαν στη διαμαρτυρία για το θάνατο φυλάρχου που βρισκόταν υπό κράτηση.