«Σκηνές από ένα γάμο» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Τρίτη, 19 Απριλίου 2011 13:18
UPD:30/11/2012 15:32
A- A A+

«Σκηνές από ένα γάμο» ανεβάζει ο Βέλγος σκηνοθέτης Ίβο βαν Χόβε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από τις 27 έως τις 30 Απριλίου 2011.

Ο σκηνοθέτης πολλαπλασιάζει τα πρόσωπα και τις αφηγηματικές γραμμές του Μπέργκμαν υπογραμμίζοντας έτσι το χαρακτήρα μιας αστικής μυθολογίας του έγγαμου βίου μέσα στο έργο. Οι επτά σκηνές του παρουσιάζονται σε τρεις παράλληλες και επάλληλες εκδοχές, από τρία ζευγάρια που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές ηλικίες του ανθρώπου: νεαρό, μεσήλικο και ηλικιωμένο ζευγάρι. Ο θεατής τοποθετείται πάνω στη σκηνή ή καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε διαφορετικούς χώρους, όπου η δράση εκτυλίσσεται ταυτόχρονα.

Ο Βαν Χόβε κάνει ένα πλήρως αντι-ψευδαισθητικό θέατρο, όπου ο θεατρικός χώρος, επινοημένος από τον σταθερό συνεργάτη του Γιαν Βερσβέυβελντ, δεν επιτελεί καμία μεταφορική λειτουργία: Διατάξεις από θεατρικά πατάρια, ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα και η καταλυτική παρουσία ενός θιάσου συνόλου αξιώσεων, είναι αρκετά για την κατάδυση στο μπεργκμανικό σύμπαν, που εμποτίζεται ωστόσο με έντονο χιούμορ.

Ο Βαν Χόβε με σημαντική πορεία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, είναι από το 2001 διευθυντής του Τονήλγκρουπ του Άμστερνταμ, του μεγαλύτερου θεάτρου ρεπερτορίου της Ολλανδίας, με το οποίο επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα. Εκτός από την ενασχόλησή του με σημαντικά έργα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, τα τελευταία χρόνια έχει συστηματικά ασχοληθεί με τη σκηνική απόδοση σημαντικών κινηματογραφικών έργων, ειδικά του νέου κινηματογράφου των δεκαετιών του '60 και του '70: Θεώρημα του Παζολίνι, Κραυγές και ψίθυροι του Μπέργκμαν, Νύχτα πρεμιέρας του Κασσαβέτη, αλλά και σενάρια των Βισκόντι και Αντονιόνι. Το ανέβασμα των Σκηνών από ένα γάμο (2005) ήταν το πρώτο του εγχείρημα σε σενάριο του Μπέργκμαν.

Πληροφορίες

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφόρος Συγγρού 107-109

Διάρκεια παραστάσεων από τις 27 έως τις 30 Απριλίου 2011 20:00

Στα Ολλανδικά με Ελληνικούς υπότιτλους

Προτεινόμενα για εσάς