Νιγηρία: Τουλάχιστον 33 νεκροί στις μετεκλογικές ταραχές

Τρίτη, 19 Απριλίου 2011 21:29
A- A A+

Τουλάχιστον 33 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις ταραχές που σημειώθηκαν μετά τις προεδρικές εκλογές του Σαββάτου στη Νιγηρία, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και μέλη μονάδων παροχής βοήθειας.

Ο τελικός απολογισμός εκτιμάται ότι θα είναι πολύ υψηλότερος.

Ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters δήλωσε ότι είδε πέντε καμένα πτώματα στη συνοικία Γκονίν-Γκόρα της πόλης Καντούνα, όπου οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι έχουν περισυλλέξει 12 νεκρούς.

Ο Ερυθρός Σταυρός επιβεβαίωσε εξάλλου ότι τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Κάνο και άλλοι οκτώ στην Κατσίνα. Θύματα έχουν καταγραφεί επίσης στην πόλη Ζάρια και στο Σοκότο, στα βορειοδυτικά.

Οι ταραχές ξέσπασαν αμέσως μετά τις εκλογές του Σαββάτου, οπότε και ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις νεαρών οι οποίοι είχαν εξοργιστεί από τα αποτελέσματα που έφεραν ως νικητή των προεδρικών εκλογών τον απερχόμενο πρόεδρο Γκούντλακ Τζόναθαν.

Η νίκη του Τζόναθαν επικυρώθηκε και επισήμως τη Δευτέρα από τον επικεφαλής της εθνικής εφορευτικής επιτροπής Αταχίρου Ζέγκα.

Την ίδια μέρα, ο πρόεδρος της χώρας απηύθυνε έκκληση για τερματισμό της βίας.

«Καλώ όλους τους πολιτικούς ηγέτες, ιδίως τους υποψήφιους (στις προεδρικές εκλογές) να καλέσουν τους υποστηρικτές τους να σταματήσουν τη βία για το συμφέρον της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας της μεγάλης χώρας μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Τζόναθαν.

«Για κανενός τις πολιτικές φιλοδοξίες δεν αξίζει να χυθεί το αίμα οποιουδήποτε Νιγηριανού», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή