Δεν υφίσταται ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης στην Ηγουμενίτσα εκτιμά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χ. Παπουτσής, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Βελόπουλου για το πρόβλημα με τη συσσώρευση λαθρομεταναστών στην περιοχή. Αδύνατη κατά τον υπουργό η σύλληψη για κάποιους από τους μετανάστες που κινούνται πέριξ του Λιμένα της Ηγουμενίτσας, διότι «ικανός» αριθμός κατέχει δελτία κατάθεσης αιτήματος ασύλου.
Σε έγγραφό του που απέστειλε στη Βουλή με αφορμή την ερώτηση του κ. Βελόπουλου για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στη Θεσπρωτία, ο κ. Παπουτσής ενημερώνει ότι στη χώρα λειτουργούν 58 Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Λαθρομετανάστευσης εκ των οποίων 31 υπηρεσίες δραστηριοποιούνται κατά μήκος των χερσαίων συνόρων της χώρας. Ειδικά για τον λιμένα Ηγουμενίτσας, που αποτελεί μία από τις κυριότερες πύλες εισόδου-εξόδου της χώρας προς την Ευρώπη, ο υπουργός αναφέρει ότι οι αλλοδαποί συγκεντρώνονται κατά ομάδες κοντά στο λιμάνι, στις περιοχές των δημοτικών διαμερισμάτων του Λαδοχωρίου-Γραικοχωρίου του δήμου Ηγουμενίτσας, διαμένοντας σε πρόχειρα καταλύματα (παραπήγματα) ή εγκαταλελειμμένες οικίες με απώτερο στόχο να μπορέσουν να ταξιδέψουν στην Ιταλία.
Στην ερώτησή του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ επικαλείται δημοσιεύματα αλλά και παράπονα των κατοίκων της Ηγουμενίτσας ότι η κατάσταση με τους λαθρομετανάστες έχει από πολλού «ξεφύγει», με καθημερινό το φαινόμενο των αιματηρών συμπλοκών μεταξύ των λαθρομεταναστών για τον «έλεγχο» συγκεκριμένων περιοχών. Το πλέον ανησυχητικό, τονίζει ο κ. Βελόπουλος, αποτελούν οι προβλέψεις της FRONTEX για τους καλοκαιρινούς μήνες που κάνουν λόγο για 3.000 λαθρομετανάστες στην περιοχή. Πρόσφατα κάτοικοι και φορείς προχώρησσαν σε αποκλεισμό του λιμένος εξωτερικού της Ηγουμενίτσας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το διογκούμενο πρόβλημα των λαθρομεταναστών.
Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργού, στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας στο νομό Θεσπρωτίας, δόθηκαν εκ νέου εντολές «για αύξηση της δραστηριότητας και αποτελεσματικότητας τους, για την πρόληψη και αποτροπή και σε συντρέχουσα περίπτωση, την καταστολή κάθε μορφής εγκληματικής δράσης και ιδίως αυτών που σχετίζονται με την οργανωμένη-παράνομη διακίνηση μεταναστών». Επίσης, δόθηκαν οδηγίες για την εφαρμογή ειδικότερων σχεδίων μεταναστατευτικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης στην πόλη της Ηγουμενίτσας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
Επιπλέον, αναφέρεται, έχουν ενταθεί οι ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και έχει ενισχυθεί η συνεργασία τους με συναρμόδιες υπηρεσίες και όργανα του εσωτερικού και του εξωτερικού με στόχο τη θωράκιση όλων των λιμένων και πιθανών σημείων εισόδου μη νόμιμων μεταναστών ανά την επικράτεια, όπως οι λιμένες Πατρών, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Κορίνθου, Ρόδου, Ηρακλείου κλπ.
«Η προσπάθεια αναμόρφωσης του εθνικού συστήματος ασύλου, η αναβάθμιση των συνθηκών πρώτης υποδοχής, καθώς και η καθιέρωση των νέων διαδικασιών επιστροφών συγκροτούν μια σύγχρονη, συνεκτική, ολοκληρωμένη και αποκεντρωμένη πολιτική ορθολογικής και αποτελεσματικής διαχείρισης του μεταναστευτικού φαινομένου, η οποία σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και προσθέτει ότι με την ενσωμάτωση του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συγκροτείται ένα ολοκληρωμένο σύστημα εσωτερικής ασφάλειας και πολιτικής προστασίας.