Η αποστολή του στο Τσερνόμπιλ για να συμμετάσχει στις εργασίες καθαρισμού της μολυσμένης ζώνης εξακολουθεί να σημαδεύει τον πρόεδρο της Λετονίας Βάλντις Ζάτλερς 25 χρόνια μετά.
Ωστόσο, ο γιατρός στο επάγγελμα Ζάτλερς, ο οποίος έγινε πολιτικός, συνεχίζει να υπερασπίζεται την πυρηνική ενέργεια, παρά την καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικά γεγονότα.
"Πρέπει να καταλάβουμε καλά ότι από τη μια πλευρά έχουμε μια τεχνική βλάβη (Τσερνόμπιλ) και από την άλλη μια φυσική καταστροφή στη Φουκουσίμα", εξηγεί σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο 56χρονος Βάλντις Ζάτλερς ήταν μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που επιστρατεύτηκαν, μετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ στις 26 Απριλίου του 1986, για να σταματήσουν την επέκταση της μόλυνσης και για να καθαρίσουν την περιοχή.
"Ενα μάθημα 60 ημερών, το πιο σημαντικό που πήρα ποτέ", τόνισε ο Ζλάτερς.
"Αποστολή μας ήταν να καθαρίσουμε μια ζώνη 30χλμ, κάτι που δεν ήταν ρεαλιστικό", υπογράμμισε, και πρόσθεσε πως έπρεπε επίσης να καθαρίσουν την περιοχή από τα συντρίμμια και να προειδοποιήσουν τον κόσμο να μην καταναλώνει μολυσμένα τρόφιμα.
Πολλοί εμπειρογνώμονες και εργάτες που εστάλησαν στο Τσερνόμπιλ αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας. Και εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τους γιατρούς, υποφέρουν ακόμα από προβλήματα υγείας που συνδέονται με την καταστροφή, αλλά όχι ο Βάλντις Ζάτλερς.
Το 2008, ένα χρόνο μετά την εκλογή του στην προεδρία της μικρής αυτής χώρας της βαλτικής των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων, ο Ζάτλερς επέστρεψε στον τόπο της καταστροφής.
"Το πιο εντυπωσιακό ήταν η σουρεαλιστική εικόνα του πυρηνικού σταθμού. Ηταν στην ίδια κατάσταση με αυτήν πριν από μερικές δεκαετίες. Μια εγκαταλελειμμένη γη. Χωρίς σαφές μέλλον για τουλάχιστον 300 χρόνια", τόνισε.
Ωστόσο, ο λετονός πρόεδρος εξακολουθεί να πιστεύει στην πυρηνική ενέργεια. "Νέοι πυρηνικοί σταθμοί θα κατασκευαστούν, όταν θα έχει περάσει ο φόβος".
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο