Συρία: Αμφιβολίες για την αξιοπιστία της άρσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Λόγω σύλληψης ηγετικής μορφής της αντιπολίτευσης
Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011 12:51
UPD:13:09
A- A A+

Η αστυνομία της Συρίας συνέλαβε αριστερό ακτιβιστή της αντιπολίτευσης αργά το βράδυ της Τρίτης, πράξη που σύμφωνα με αντικυβερνητικούς υπονομεύει την αξιοπιστία της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Ασαντ λίγες ώρες νωρίτερα να προχωρήσει στην άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης.

Όπως καταγγέλλουν ακτιβιστές και στελέχη των αντικαθεστωτικών, άνδρες που ανήκουν στο Τμήμα Πολιτικής Ασφάλειας της αστυνομίας της Συρίας, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, συνέλαβαν από το σπίτι του στην πόλη Χομς τον αριστεριστή ακτιβιστή και στέλεχος της αντιπολίτευσης Μαχμούντ Ίσα.

Η Χομς αποτελεί από την έναρξη των αναταραχών στη χώρα ένα από τα προπύργια των διαδηλωτών, που ζητούν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις αλλά και την απομάκρυνση του Ασαντ. Μόνο από τη Δευτέρα σύμφωνα με τους ίδιους, 20 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος. Οργανώσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 200 νεκρούς σε όλη τη χώρα από την έναρξη των διαδηλώσεων.

«Ο Ίσα είναι εξέχων πρώην πολιτικός κρατούμενος. Η σύλληψή του λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της άρσης έκτακτης ανάγκης είναι μεμπτή», δήλωσε ο Ραμί Αντελραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μιλώντας από τη Βρετανία.

Το προσχέδιο του νόμου για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης πέρασε την Τρίτη από την κυβέρνηση, ως παραχώρηση του προέδρου εν μέσω συνεχιζόμενων διαδηλώσεων. Ωστόσο διατηρείται ως προϋπόθεση για τις δημόσιες συναθροίσεις η χορήγηση άδειας από τις αρχές.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για συνέχιση των διαμαρτυριών κατά τη διάρκεια της νύχτας. Φιλοδημοκρατικοί ακτιβιστές οργάνωσαν μεγάλη διαδήλωση χθες το απόγευμα στην πόλη Μπανιάς αμέσως μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης.

«Ούτε σαλαφιστές, ούτε Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Εμείς ζητάμε ελευθερία», φώναζαν εκατοντάδες άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, απαντώντας στις κατηγορίες των αρχών ότι σαλαφιστικές οργανώσεις δρουν στην Μπανιάς.

Παράλληλα, στη Χομς, πολλοί υπέγραψαν διακήρυξη που καλεί το στρατό «να μην χυθεί αίμα των έντιμων Σύριων», αρνούμενοι τις κατηγορίες για δράση σαλαφιστών στην πόλη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή