ΕΚ: Ελλείψει συναίνεσης η υιοθέτηση του νομοθετικού πακέτου για την οικονομική διακυβέρνηση

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011 14:56
A- A A+

Διάσταση απόψεων μεταξύ των πολιτικών ομάδων καταγράφηκε κατά την διάρκεια των ψηφοφοριών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για τα έξι νομοθετικά κείμενα του πακέτου για την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), αλλά και της μακροοικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη και στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων, Αννυ Ποδηματά, βασική αιτία της διάσπασης ήταν η μονοδιάσταση, όπως τη χαρακτήρισε, προσέγγιση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Φιλελευθέρων, για την οικονομική διακυβέρνηση που βασίζεται μόνο στην αυστηρή δημοσιονομική εποπτεία χωρίς να αφήνει περιθώριο για συμπληρωματικά εργαλεία ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης.

Από την πλευρά της, η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών αντιπρότεινε ως εναλλακτική λύση τον «χρυσό κανόνα», σύμφωνα με τον οποίο το ΣΣΑ θα πρέπει να επιτρέπει την κατάλληλη ευελιξία και ευχέρεια στα κράτη μέλη για δημόσιες επενδύσεις σε έργα και πολιτικές για «έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη», εξαιρώντας τις ουσιαστικά από το προσμετρούμενο δημόσιο χρέος και έλλειμμα.

Η εναλλακτική αυτή πρόταση καταψηφίστηκε από την συντηρητική πλειοψηφία και για τον λόγο αυτό η Σοσιαλιστική Ομάδα καταψήφισε την έκθεση για την ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής κατάστασης και τις απαιτήσεις για τα δημοσιονομικά πλαίσια, ενώ ψήφισε αποχή στην έκθεση για την επιτάχυνση της εφαρμογής της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος.

Ωστόσο υπερψήφισε τις εκθέσεις για την πρόληψη και διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και τα εκτελεστικά μέτρα για την διόρθωσή τους.

Ψήφισε παράλληλα ψήφισε υπέρ της έκθεσης σχετικά με την αποτελεσματική εφαρμογή της δημοσιονομικής εποπτείας στην ζώνη του ευρώ, η οποία υιοθετεί προτάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση με κυριότερη την μελλοντική έκδοση ευρωομολόγων χρέους, ως μηχανισμού ενίσχυσης της σταθερότητας του ενιαίου νομίσματος και της οικονομίας της ευρωζώνης και παρέχει σαφείς εξαιρέσεις ως προς την επιβολή κυρώσεων σε κράτη μέλη με δημοσιονομικά προβλήματα.

Σε σχετικές της δηλώσεις, η κ. Ποδηματά εξέφρασε την άποψη ότι «το να θεωρούμε την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία ως την απόλυτη απάντηση στην κρίση χρέους και την μόνη λύση για την ενδυνάμωση του οικονομικού συντονισμού αποτελεί τουλάχιστον άρνηση να πάρουμε τα σωστά μαθήματα από την κρίση».

Αναγνώρισε ακόμη την ανάγκη δημοσιονομικού συντονισμού, αλλά αυτό όπως είπε, που χρειάζεται επειγόντως η ΕΕ είναι η ευχέρεια για γενναίες επενδύσεις στην απασχόληση, την καινοτομία, την εκπαίδευση, την ενεργειακή αποδοτικότητα που θα εξασφαλίσουν την ταχύτερη ανάκαμψη.

Εξέφρασε τέλος την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το ΕΚ επαναβεβαίωσε την ισχυρή υποστήριξή του στην ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγων , καθώς πλέον εντάσσεται ως πρόταση στον Κανονισμό για την αποτελεσματική εφαρμογή της δημοσιονομικής εποπτείας στην ζώνη του ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή