Μετά τη Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν μικρές ομάδες στρατιωτικών συμβούλων στο Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των εξεγερμένων στη Λιβύη.
Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Γαλλία θα στείλει λιγότερους από δέκα, ενώ ο Ιταλός υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε ότι θα σταλεί δεκαμελής ομάδα. Ανάλογη ομάδα ανακοίνωσε χθες ότι θα στείλει στη Βεγγάζη και η Βρετανία.
«Θα υπάρξει ένας μικρός αριθμός στρατιωτικών συνδέσμων με το Μεταβατικό Συμβούλιο ώστε να οργανώσουν την προστασία του άμαχου πληθυσμού», είπε ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουάν, τονίζοντας ότι ακόμα δεν υπάρχει πρόθεση να σταλούν χερσαίες δυνάμεις.
Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συναντήθηκε στο Παρίσι με τον ηγέτη των εξεγερμένων Μουστάφα Αμπντελ Τζαλίλ και του υποσχέθηκε ότι η Γαλλία θα εντείνει τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον των ένοπλων δυνάμεων του συνταγματάρχη Καντάφι, συμφωνα με ανακοινωθέν της προεδρίας. Το ανακοινωθέν δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα κλιμακωθούν τα πλήγματα αυτά.
Μετά από τις συνομιλίες στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο Αμπντελ Τζαλίλ είπε στους δημοσιογράφους ότι προσκάλεσε το Σαρκοζί να επισκεφθεί την ελεγχόμενη από τους εξεγερμένους πόλη της Βεγγάζης.
Είπε επίσης ότι οι εξεγερμένοι δεσμεύτηκαν να αποκαταστήσουν την δημοκρατία στη Λιβύη ώστε ο επικεφαλής του κράτους να έρχεται στην εξουσία «μέσω της κάλπης, όχι πάνω σε ένα άρμα μάχης».
Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η χρήση βομβών διασποράς από τις δυνάμεις του Καντάφι στη Μισράτα «ενδέχεται να αντιπροσωπεύει διεθνή εγκλήματα».
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι δήλωσε ότι οι στοχευμένες επιθέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις αποτελεί έγκλημα πολέμου, ενώ οι επιθέσεις εναντίον αμάχων αποτελούν επίσης σοβαρές παραβιάσεις των κανόνων του διεθνούς δικαίου, κάνοντας αναφορά σε βόμβα διασποράς κοντά σε νοσοκομείο στη Μισράτα και επιθέσεις ελεύθερων σκοπευτών. Η ίδια απηύθυνε έκκληση στο ΝΑΤΟ να βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση ώστε να μη χαθούν άμαχοι από λάθη.