Μπαν Κι Μουν: Να ενισχύσουμε τις προδιαγραφές πυρηνικής ασφάλειας

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011 20:10

A- A A+

Έκκληση για μια «συνολική συζήτηση» για την πυρηνική ενέργεια απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, ο οποίος μετέβη στο χώρο της ουκρανικής πυρηνικής μονάδας του Τσέρνομπιλ, την παραμονή της 25ης επετείου από τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία.

Χρειάζεται «μια σφαιρική συζήτηση για το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας» και για τον κίνδυνο να δούμε «περισσότερες πυρηνικές καταστροφές» δήλωσε ο Μπαν μετά την επίσκεψή του στον χώρο της καταστροφής της 26ης Απριλίου του 1986.

Συνοδευόμενος από τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και το Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Γιουκίγια Αμάνο, ο Μπαν παρατήρησε τη σαρκοφάγο της μονάδας, πίσω από έναν φράχτη μερικές εκατοντάδες μέτρα από αυτό το τσιμεντένιο κάλυμμα που αποτελεί μόνωση για τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα.

«Το δυστύχημα στην ιαπωνική πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα και η καταστροφή του Τσερνομπίλ μας έδωσαν δύο ισχυρά μηνύματα: πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα και να ενισχύσουμε τις προδιαγραφές πυρηνικής ασφάλειας, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο» σημείωσε. Μάλιστα, υπογράμμισε την ανάγκη αναθεώρησης σε βάθος των προτύπων ασφαλείας. Πρόσθεσε ακόμη πως θα πρέπει «να επανεξετάσουμε σοβαρά το πώς θα προστατεύσουμε την πυρηνική τεχνολογία από τους τρομοκράτες».

Και ο κ. Αμάνο απηύθυνε επίσης έκκληση για την ενίσχυση της ασφάλειας της πολιτικής πυρηνικής ενέργειας.

Ο αντιδραστήρας αριθμός 4 του Τσερνομπίλ εξερράγη στις 26 Απριλίου του 1986, μολύνοντας μεγάλο μέρος της Ευρώπης, ιδιαίτερα την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, που την εποχή εκείνη ήταν δημοκρατίες της ΕΣΣΔ.

Στη συνέχεια, καλύφθηκε με ένα τσιμεντένιο κέλυφος που σήμερα παρουσιάζει ρωγμές. Η κατασκευή μιας νέας σαρκοφάγου ξεκίνησε στα τέλη του 2010 και θα πρέπει να ολοκληρωθεί το 2015.

Την Τρίτη, κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης δωρητών στο Κίεβο, η διεθνής κοινότητα αποδέσμευσε 550 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση των εργασιών που συνδέονται με την κατασκευή της νέας σαρκοφάγου--από ένα σύνολο 740 εκατ. ευρώ που έλειπαν μέχρι τώρα.

Η Ουκρανία θα αναθεωρήσει εξάλλου τις «τεχνικές της προσεγγίσεις» σχετικά με την κατασκευή δύο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στο δυτικό τμήμα της χώρας για να τους κάνει πιο ασφαλείς, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιούρι Μπόικο.

Η Ουκρανία έχει σήμερα τέσσερις πυρηνικές μονάδες σε λειτουργία, των οποίων οι 15 αντιδραστήρες εξασφαλίζουν περίπου το ήμισυ της παραγωγής της σε ηλεκτρική ενέργεια.

Τα δύο τρίτα των Ουκρανών (66%) δεν θεωρούν ασφαλείς τις πυρηνικές μονάδες στη χώρα τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή