Με καλό καιρό η έξοδος του Πάσχα

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011 11:24
UPD:17:03

Αρχίζει σήμερα η μεγάλη πασχαλινή έξοδος που αναμένεται να κορυφωθεί τη Μεγάλη Παρασκευή.

A- A A+

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη πασχαλινή έξοδος που αναμένεται να κορυφωθεί τη Μεγάλη Παρασκευή. Αυξημένα είναι τα μέτρα της τροχαίας στα μεγάλα εθνικά οδικά δίκτυα της χώρας, για την ασφαλέστερη μετακίνηση των εκδρομέων.

Με 8 μποφόρ θα ταξιδέψουν σήμερα όσοι έχουν επιλέξει για τον εορτασμό του Πάσχα νησιωτικούς προορισμούς.

Για την πρόληψη των ατυχημάτων στην άσφαλτο η αστυνομία προχωρά και φέτος σε απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών τόσο κατά την έξοδο όσο και κατά την επιστροφή των εκδρομέων.

Συγκεκριμένα η απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών ισχύει ως εξής:

- Μ. Πέμπτη 15.00-22.00, ρεύμα εξόδου.

- Μ. Παρασκευή 06.00-16.00, ρεύμα εξόδου.

- Δευτέρα του Πάσχα 15.00-22.00, ρεύμα εισόδου.

- Παρασκευή του Πάσχα (29.4) 16.00-22.00, ρεύμα εξόδου.

- Σάββατο του Πάσχα (30.4) 08.00-13.00, ρεύμα εξόδου.

- Κυριακή του Θωμά 16.00- 23.00, ρεύμα εισόδου.

Καθυστερήσεις στην κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη έργα κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου, αναμένει το υπουργείο Υποδομών.

Τις ώρες μεγάλης κυκλοφοριακής ροής (κυρίως σήμερα, τη Μεγάλη Παρασκευή, τη Δευτέρα του Πάσχα και την Τρίτη) στο τμήμα μέχρι το Ξυλόκαστρο, θα διατίθενται δύο λωρίδες μειωμένου πλάτους στην κατεύθυνση αιχμής, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν εκτροπές της κυκλοφορίας προς την παλιά εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών ή και αποκλεισμοί εισόδου στους ανισόπεδους κόμβους της Ν.Ε.Ο. Κορίνθου-Πατρών, στην κατεύθυνση αιχμής.

Σύμμαχος των εκδρομέων ο καιρός

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, την Κυριακή του Πάσχα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά, ενώ υπάρχει πιθανότητα για τοπικές βροχές στα βορειοδυτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις, 4 με 6 Μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, αναμένονται σποραδικές βροχές στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και στην υπόλοιπη χώρα επικρατή ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι τοπικά 8 Μποφόρ στο Αιγαίο.

Γενικά ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις στη Βόρεια Κρήτη, προβλέπει για τη Μεγάλη Παρασκευή η ΕΜΥ. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές. Μικρή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία.

Γενικά αίθριος καιρός θα είναι ο καιρός το Μεγάλο Σάββατο, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες όμως στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα ορεινά της Ηπείρου, της Δυτικής Στερεάς, της Δυτικής Πελοποννήσου και της Μακεδονίας καιθα σημειωθούν τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Η επιστροφή των εκδρομέων τη Δευτέρα του Πάσχα θα γίνει με γενικά αίθριο καιρό. Μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στα βορειοδυτικά ορεινά είναι πιθανόν να βρέξει πρόσκαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 Μποφόρ που βαθμιαία θα ενισχυθούν στα νότια. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ.

Στα ύψη η τιμή της βενζίνης

Tσουχτερό θα είναι το κόστος των καυσίμων, καθώς η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,709 ευρώ το λίτρο. Οι υψηλότερες τιμές ως συνήθως παρατηρούνται στα νησιά (Κρήτη, Επτάνησα, Κυκλάδες και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου) και οι χαμηλότερες στα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ Πέλλα, Κιλκίς, Ξάνθη, Ημαθία, Πιερία και Σέρρες είναι επίσης από τους φθηνότερους νομούς της χώρας.

Επιστροφή πινακίδων - διπλωμάτων οδήγησης

Επιστρέφονται από σήμερα οι άδειες οδήγησης, οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στην αστυνομία μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, προκειμένου οι πολίτες να διευκολυνθούν στις μετακινήσεις τους.

Επιπλέον, με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, δεν εκτελούνται οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις επιδοθείσες ή μη, που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ. για παραβάσεις που βεβαιώθηκαν μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη.

Πάντως σε σχετική ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι δεν επιστρέφονται στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων για τις παρακάτω παραβάσεις:

- Οδήγηση υπό την επήρεια μέθης

- Οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης

- Παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη

- Κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων

- Μη καταβολή διοδίου τέλους

Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι στην αγορά για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των «ελληνοποιήσεων» αμνοεριφίων, αλλά και για να διασφαλιστεί ότι οι τιμές στα είδη του πασχαλινού τραπεζιού δεν θα αυξηθούν κατακόρυφα.

Σύμφωνα με τις τιμοληψίες του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, το φετινό πασχαλινό τραπέζι είναι κατά 4,43% φθηνότερο από πέρυσι. Οι τιμές αμνοεριφίων παρουσιάζουν κατά μέσο όρο πτώση 16% το κιλό στο αρνί και 7,6% στο κατσίκι.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός κατά την καθιερωμένη επίσκεψη στη Βαρβάκειο Αγορά διαβεβαίωσε πως οι έλεγχοι από τις Αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και παραπλάνησης των καταναλωτών είναι συνεχείς.

Εορταστικό ωράριο καταστημάτων

Εως και το Μεγάλο Σάββατο συνεχίζεται το πασχαλινό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων. Ειδικότερα, σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους έως τις 21.00. Τη Μεγάλη Παρασκευή τα μαγαζιά θα ανοίξουν στις 13.00 και θα κλείσουν στις 19.00. Εως τις 15.00 θα είναι ανοικτά το Μεγάλο Σάββατο. Τη Δευτέρα του Πάσχα, 25 Απριλίου, όλα τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

Εν τω μεταξύ, όπως γίνεται κάθε χρόνο, η Olympic Air θα μεταφέρει το Αγιο Φως το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στους εξής προορισμούς:

• Θεσσαλονίκη (ΟΑ920, αναχώρηση από Αθήνα στις 19:50 και άφιξη στις 20:45)

• Χανιά (ΟΑ538 , αναχώρηση από Αθήνα στις 21:15 και άφιξη στις 22:10)

• Ρόδος (ΟΑ714, αναχώρηση από Αθήνα στις 19:00 και άφιξη στις 20:00)

• Κεφαλονιά (ΟΑ638, αναχώρηση από Αθήνα στις 20:00 και άφιξη στις 21:00)

• Κάρπαθος (ΟΑ 098, αναχώρηση από Αθήνα στις 18:55 και άφιξη στις 20:00)

Επίσης την Κυριακή του Πάσχα, με την έκτακτη πτήση ΟΑ054 (αναχώρηση από την Αθήνα στις 10:25 το πρωί και άφιξη στις 11:15) το Αγιο Φως θα μεταφερθεί στα Κύθηρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή