ΗΠΑ: «Σε αδιέξοδο οδηγείται» η μάχη στη Λιβύη

Παρασκευή, 22 Απριλίου 2011 12:28
UPD:15:40
REUTERS/NADINE Y. BARCLAY

A- A A+

Οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στη Λιβύη έχουν αποδυναμώσει τις κύριες χερσαίες δυνάμεις του Καντάφι κατά 30 με 40%, αλλά η μάχη δείχνει να οδηγείται σε αδιέξοδο, δήλωσε από τη Βαγδάτη ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ναύαρχος Μάικλ Μιούλεν.

«Οδηγείται βεβαίως σε ένα αδιέξοδο», σημείωσε ο Μιούλεν, σε ομιλία του προς τους Αμερικανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βαγδάτη.

«Ταυτοχρόνως έχουμε αποδυναμώσει κάπου μεταξύ 30 και 40% τις κύριες χερσαίες δυνάμεις του, τις ικανότητες της χερσαίας του δύναμης. Αυτή θα συνεχίσει να αποδυναμώνεται με τον καιρό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε τη χρήση μη επανδρωμένων πολεμικών αεροσκαφών στη Λιβύη προκειμένου να βάλουν εναντίον των δυνάμεων του συνταγματάρχη Καντάφι.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στο Πακιστάν, θα επιτρέψουν να γίνονται πιο στοχευμένες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι, πρόσθεσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον Γκέιτς, η απόφαση για τη χρήση αυτών των αεροσκαφών που φέρουν πυραύλους ελήφθη λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη Λιβύη και επειδή δίνουν τη δυνατότητα που δεν υπάρχει σε άλλου τύπου αεροσκάφη, να αποφεύγονται τα θύματα μεταξύ των αμάχων.

Την ίδια ώρα, η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Σύρτη, γενέτειρα του Καντάφι.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ορισμένοι από αυτούς που σκοτώθηκαν ήταν υπάλληλοι της κρατικής υπηρεσίας παροχής ύδατος, οι οποίοι εργάζονταν την ώρα της επίθεσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή