ΗΠΑ: Εκκληση σε Ταϊλάνδη και Καμπότζη για αυτοσυγκράτηση

Τρίτη, 26 Απριλίου 2011 07:49
UPD:07:51

Πέντε Ταϊλανδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 24 τραυματίστηκαν, ενώ 30.000 χωρικοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους κατά μήκος των συνόρων σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού της Ταϊλάνδης.

A- A A+

Εκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυναν οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ταϊλάνδης και Καμπότζης, εξαιτίας της συνοριακής διαμάχης που έχει ξεσπάσει σε μια περιοχή όπου βρίσκονται αρχαίοι ναοί και που διεκδικείται και από τις δύο πλευρές.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον δήλωσε, ότι, η κυβέρνησή διακατέχεται από "βαθειά ανησυχία" και υποστηρίζει τη διαμεσολαβητική προσπάθεια της Ινδονησίας να βρεθεί μια ειρηνική λύση στη διένεξη.

"Απευθύνουμε ισχυρό κάλεσμα στις δύο χώρες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να απέχουν από ενέργειες υπονόμευσης της σταθερότητας και να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να αποκλιμακώσουν την ένταση και να αποφύγουν περαιτέρω όξυνση της ανάφλεξης ", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Χίλαρι Κλίντον.

Πέντε Ταϊλανδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 24 τραυματίστηκαν, ενώ 30.000 χωρικοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους κατά μήκος των συνόρων όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού της Ταϊλάνδης.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το επεισόδιο που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή κοντά στους ναούς που αποτελούν "μήλο της έριδος" για τις δύοχώρες.

Η Ινδονήσια υπουργός Εξωτερικών, της οποίας η χώρα προεδρεύει στον Οργανισμό των Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας, ακύρωσε εσπευσμένα προγραμματισμένες επισκέψεις στην Πνομ-Πενχ και στην Μπανγκόγκ που είχαν σκοπό να βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα που θα έδινε οριστική λύση σε μια διαμάχη που κρατά εδώ και τρία χρόνια.

"Οι ΗΠΑ, επικοινωνούν απευθείας με αξιωματούχους της Καμπότζης και της Ταϊλάνδης ώστε να βρεθεί μια λύση", αναφέρει η κ. Κλίντον που εξέφρασε την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στη μεσολαβητική προσπάθεια της Ινδονησίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή