Λιβύη: Συνεχίζονται οι μάχες στη Μισράτα

Τρίτη, 26 Απριλίου 2011 18:01
UPD:21:03
A- A A+

Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στη Μισράτα μεταξύ των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι και των εξεγερμένων, με αποτέλεσμα να χάσουν σήμερα τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, σύμφωνα με εκπρόσωπο των ανταρτών.

«Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβάρδισαν το λιμάνι σήμερα. Ο βομβαρδισμός κατέστρεψε αρκετά αυτοκίνητα και δύο μαγαζιά. Τα στρατεύματα του Καντάφι εξαπέλυσαν επίθεση σε περιοχή στο ανατολικό τμήμα προκειμένου να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το λιμάνο. Σφοδρές μάχες εκτυλίσσονται αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν τρεις μάρτυρες και δέκα τραυματίες», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπoς στο Reuters.

Εν τω μεταξύ, σε αδιέξοδο παραμένει η κατάσταση στο δρόμο μεταξύ της Μπρέγκα και της Αζνταμπίγια, όπου οι αντικαθεστωτικοί μάχονται εναντίον των κυβερνητικών στρατευμάτων εδώ και εβδομάδες.

Οι κανταφικές δυνάμεις ενίσχυσαν σύμφωνα με αξιωματούχο των εξεγερμένων τις θέσεις τους γύρω από την στρατηγικής σημασίας πετρελαϊκή πόλη Μπρέγκα και έχουν κρύψει μεγάλου βεληνεκούς συστοιχίες πυραύλων ώστε να μην μπορούν να τις πλήξουν οι επιθέσεις του ΝΑΤΟ.

Οπως δήλωσε ο Αμπντουλ Σαλάμ Μοχάμεντ από την Αζνταμπίγια, οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν πλέον τον έλεγχο της πόλης. Εκτίμησε επίσης ότι περίπου 3.000 κυβερνητικοί στρατιώτες βρίσκονται στη Μπρέγκα και τις δύο γειτονικές της πόλεις, ενώ η παρουσία τους ενισχύεται περαιτέρω.

Εξήγησε παράλληλα ότι ο στρατός του Καντάφι έχει σκάψει τούνελ για να κρύψει τους πυραύλους Γκραντ ώστε να μην μπορούν να πληγούν από τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ.

«Ελέγχουμε την περιοχή από εδώ έως την αλ Αρμπιν (που βρίσκεται στη μέση της απόστασης μέχρι την Μπρέγκα), όμως εξακολουθούν να έχουν ελεύθερους σκοπευτές στην περιοχή, ενεργούς, κρυμμένους στην έρημο», πρόσθεσε.

Στο διπλωματικό πεδίο, η Λιβύη προέτρεψε τη Ρωσία να ζητήσει έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν νωρίτερα άσκησε κριτική στη δυτική συμμαχία που επιχειρεί την ενίσχυση της ζώνης εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη και δήλωσε ότι η συμμαχία προχωρά πέραν των όσων αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας που με την απόφαση 1973 στοχεύει μόνο στην προστασία των Λίβυων πολιτών από τις αεροπορικές επιδρομές των δυνάμεων που είναι πιστές στον συνταγματάρχη Καντάφι.

«Η Λιβύη κάλεσε επισήμως σήμερα τη Ρωσία και της πρότεινε να ζητήσει μια επείγουσα σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να συζητηθεί η επίμονη επίθεση των αποικιοκρατών κατά λιβυκών πολιτικών στόχων και η προσπάθειά τους να θέσουν στόχο των επιθέσεών τους τον ηγέτη της χώρα Μουάμαρ Καντάφι» μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, που προσέθεσε ότι η κυριακάτική επιδρομή κατά των γραφείων του Καντάφι είχε σαφή στόχο τη δολοφονία του.

Παράλληλα σήμερα οι επικεφαλής των υπουργείων Αμυνας των ΗΠΑ και της Βρετανίας συναντήθηκαν στο Πεντάγωνο και συζήτησαν τρόπους άσκησης ακόμα μεγαλύτερης πίεσης στον Μουάμαρ Καντάφι φοβούμενοι στασιμότητα στις δυτικές επιχειρήσεις.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν και θέματα που σχετίζονται και με το Αφγανιστάν και την αυξανόμενη βία στη Συρία, όπου οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί επιθυμούν την επιβολή κυρώσεων μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων κατά του προέδρου της χώρας Ασαντ.

Στη σύνοδο του Πενταγώνου μετείχαν ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, ο ναύαρχος Μάικ Μιούλεν επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Λίαμ Φοξ και ο Βρετανός στρατηγός Ντέιβιντ Ρίτσαρντς.

Πάντως, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν επανήλθε στις επικρίσεις τους για την επέμβαση στη Λιβύη. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κοπεγχάγη διερωτήθηκε αν θα πρέπει να βομβαρδίζονται όλα τα «στρεβλά καθεστώτα» στον κόσμο, καταγγέλλοντας το ανθρωποκυνηγητό που έχει ως στόχο το συνταγματάρχη Καντάφι.

«Ο Καντάφι εφηύρε μια νέα μοναρχία. Όπως ο Ναπολέων που ανήλθε στην εξουσία μετά από μια επανάσταση και ανακήρυξε τον εαυτό του αυτοκράτορα (...) Ναι, είναι μια μοναρχία κατά βάθος, στρεβλή, ζοφερή, ανώμαλη, ό,τι θέλετε, αλλά έτσι είναι» δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Δανία.

«Οι εσωτερικές αντιφάσεις μετατράπηκαν σε ένοπλη σύγκρουση. Γιατί έπρεπε να επέμβουμε σε αυτή τη σύγκρουση; Δεν έχουμε άλλα στρεβλά καθεστώτα στον κόσμο; Θα επέμβουμε παντού στις εσωτερικές συγκρούσεις; θα βομβαρδίσουμε αυτές τις χώρες;» διερωτήθηκε.

Ο επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης κατήγγειλε το ανθρωποκυνηγητό που έχει στόχο τον ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι.

«Λένε ότι δεν θέλουν να εξολοθρεύσουν τον Καντάφι, αλλά τότε γιατί βομβάρδισαν τα παλάτια του; Ήταν μια επιχείρηση για να διώξουν τα ποντίκια;» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το μόνο αποτέλεσμα των πληγμάτων αυτών ήταν να σκοτώσουν αμάχους διότι «ο Καντάφι δεν ήταν πια εκεί, έχει φύγει εδώ και καιρό».

«Τώρα, ορισμένοι αξιωματούχοι λένε ναι, προσπαθούμε να σκοτώσουμε τον Καντάφι. Ποιος το επέτρεψε να γίνει αυτό; Έγινε καμιά δίκη; Ποιος έχει το δικαίωμα να εκτελέσει έναν άνθρωπο;» σημείωσε, τονίζοντας ότι σε αυτά τα θέματα «όλος ο κόσμος παραμένει σιωπηλός».

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή