Στη Ρώμη στις 5 Μαΐου η νέα σύνοδος της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη

Τρίτη, 26 Απριλίου 2011 18:54
A- A A+

Στις 5 Μαΐου στη Ρώμη θα γίνει η επόμενη σύνοδος της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαουρίτσιο Μασάρι.

Στόχος της Συνόδου, όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, θα είναι να βοηθήσει τους εξεγερμένους να πουλήσουν στη διεθνή αγορά το πετρέλαιο της Λιβύης. Στην ατζέντα της Συνόδου, αναμένεται να συμπεριληφθεί ακόμη η πιθανότητα παροχής όπλων στους αντικαθεστωτικούς.

Η Ιταλία, της οποίας η Λιβύη είναι πρώην αποικία, ανακοίνωσε την Κυριακή το απόγευμα ότι συμφωνεί να πάρει μέρος σε «στοχευμένες επιχειρήσεις» εναντίον «συγκεκριμένων στρατιωτικών στόχων στο έδαφος της Λιβύης».

Η τελευταία σύνοδος της Ομάδας Επαφής έγινε στη Ντόχα του Κατάρ, μία από τις τρεις χώρες, μαζί με την Ιταλία και τη Γαλλία, που έχει αναγνωρίσει το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης ως νόμιμο εκπρόσωπο της χώρας.

Στην Ομάδα Επαφής, που δημιουργήθηκε στο Λονδίνο στα τέλη Μαρτίου, παίρνουν μέρος δυτικές χώρες, όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, αραβικές χώρες, όπως το Κατάρ, η Ιορδανία και το Μαρόκο, αλλά και διεθνείς οργανισμοί ανάμεσά τους ο ΟΗΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος και το ΝΑΤΟ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή