Σε συμφωνία κατέληξαν η Φάταχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και η Χαμάς για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Η συμφωνία, που ξάφνιασε πολλούς αξιωματούχους λόγω των έντονων διαφωνιών των δύο πλευρών για την επίλυση της χρόνιας διαμάχης με το Ισραηλ, επιτεύχθηκε στο Κάιρο, μετά από σειρά μυστικών συναντήσεων.
«Οι δύο πλευρές υπέγραψαν τα αρχικά στοιχεία της συμφωνίας. Όλες οι διαφορές τους έχουν ξεπεραστεί» δήλωσε ο Τάχερ Αλ-Νόνο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας ότι το Κάιρο θα προσκαλέσει σύντομα και τις δύο πλευρές στην επίσημη τελετή υπογραφής της συμφωνίας. Έχουν επίσης επιλυθεί προβλήματα που αφορούσαν θέματα όπως τα σύνορα και η ασφάλεια.
Η συμφωνία θέτει το χρονικό πλαίσιο για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και για την προκήρυξη βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Χαμάς που μετείχε στις μυστικές διαβουλεύσεις ήταν το μέλος του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης, Μούσα Αμπου Μαρζούκα. Από την πλευρά της Φάταχ, επικεφαλής ήταν ο Αζαμ αλ-Αχμαντ, υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος. Το ρόλο του μεσολαβητή είχε αναλάβει ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου, Μουράντ Μουάφι.
Ο Αλ-Αχμαντ επιβεβαίωσε ότι τα δύο κόμματα συμφώνησαν να συγκροτηθεί «κυβέρνηση ανεξαρτήτων» η οποία «θα πρέπει να προετοιμάσει τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές μέσα σε ένα χρόνο».
Οι σχέσεις μεταξύ Χαμάς και Φάταχ επιδεινώθηκαν αφότου η Χαμάς κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές το 2006 και τον αμέσως επόμενο χρόνο έθεσε υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας, περιορίζοντας τη Φάταχ στη Δυτική Όχθη.
Πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα πρέπει να επιλέξει «μεταξύ της ειρήνης με το Ισραήλ ή της ειρήνης με την Χαμάς».
Όπως ανέφερε, «δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και με τις δύο πλευρές γιατί η Χαμάς έχει σκοπό της την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ και αυτό το έχει πει ευθέως πολλές φορές εξαπολύοντας οβίδες κατά των πόλεών μας, κατά των πολιτών μας».
Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι κάθε μελλοντική παλαιστινιακή κυβέρνηση πρέπει να αποκηρύξει τη βία, να σεβαστεί προηγούμενες ειρηνευτικές συμφωνίες και να αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, αν πρόκειται να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο, ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόμι Βίετορ, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την παλαιστινιακή συμφιλίωση σε όρους που προωθούν την ειρήνη. Η Χαμάς ωστόσο είναι μία τρομοκρατική οργάνωση που στοχεύει αμάχους».