Λιμός απειλεί τη νότια Αφρική

Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2002 17:58

A- A A+

Tα δικαιώματα των γυναικών είναι το κλειδί για τη βελτίωση της κατάστασης της υγείας των ανθρώπων που ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες, ανακοίνωσε σήμερα κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Αειφόρο Ανάπτυξη που πραγματοποιείται στο Γιοχάνεσμπουργκ, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFRA).

Σε έκθεση που διένειμε στην διάσκεψη ο Κούνιο Ουάκι, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του UNFRA, επισημαίνεται πως μια γυναίκα πεθαίνει κάθε λεπτό, κατά μέσο όρο, από επιπλοκές στην διάρκεια της εγκυμοσύνης ή στον τοκετό.

«Σήμερα οι μισές από όλες τις γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες γεννούν τα παιδιά τους χωρίς ειδικευμένη ιατρική βοήθεια. Αυτή η έλλειψη φρονίδας συχνά καταλήγει σε τραγωδία», τόνισε ο Ουάκι.

Ο ίδιος είπε ακόμα πως περίπου 350 εκατομμύρια ζευγάρια εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε ολοκληρωμένες μεθόδους οικογενειακού προγραμματισμού.

«Οι ανάγκες αυξάνονται και τα οφέλη είναι ορατά. Ομως η χρηματοδότηση σε αυτόν τον τομέα της υγείας μειώθηκε κατά 25% από το 1995», υπογράμμισε ο Ουάκι.

Από την πλευρά του ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) σε έκθεσή του που διαβάστηκε στη διάσκεψη ζήτησε από τις δωρήτριες χώρες να αυξήσουν τη βοήθεια στις χώρες της νότιας Αφρικής.

Στην έκθεση ζητείται από τις χώρες αυτές βοήθεια σε τρόφιμα, αλλά και μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη στους κατοίκους της νότιας Αφρικής για να αποτραπεί μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση που απειλεί περισσότερους από 14 εκατ. ανθρώπους, κυρίως στη Ζιμπάμπουε, το Μαλάουι και τη Ζάμπια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή