Επανάληψη υποσχέσεων στη σύσκεψη για τη βία στα γήπεδα

Δευτέρα, 02 Μαΐου 2011 14:50
UPD:24/05/2011 16:12

Η σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Πάνου Μπιτσαξή και είχε διάρκεια περίπου μιας ώρας, διεξήχθη υπό την παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού Γιώργου Νικητιάδη και του προέδρου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), Σοφοκλή Πιλάβιου.

A- A A+

Οι ίδιες υποσχέσεις για εφαρμογή των νόμων και αυστηροποίηση των κανονισμών δόθηκαν στην έκτακτη σύσκεψη για τη βία στα γήπεδα, με αφορμή τα επεισόδια στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το περασμένο Σάββατο.

Η σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Πάνου Μπιτσαξή και είχε διάρκεια περίπου μιας ώρας, διεξήχθη υπό την παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού Γιώργου Νικητιάδη και του προέδρου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), Σοφοκλή Πιλάβιου.

Ο τελευταίος αποχωρώντας από αυτή, τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξουν αυτόματοι κανονιστικοί μηχανισμοί για τη διακοπή αγώνων, αλλά σε ερώτηση που του έγινε για τις ευθύνες της ΕΠΟ, αρνήθηκε να αποδώσει στην ομοσπονδία κάποια συγκεκριμένη, ενώ άφησε και αιχμές για το κατά πόσο η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να λύση το ζήτημα

«Όλοι έχουν ευθύνη, ο καθένας από το μετερίζι του. Πρέπει να είναι βούληση όλων, θέλω να ρωτήσετε τον κάθε αρμόδιο φορέα για τις ευθύνες που έχει, ευχαρίστως να ακούσω και τις δικές μας», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τα επιπλέον μέτρα, που θα πρέπει να ληφθούν, είπε: «Πρέπει να βρεθεί τρόπος για να μείνουν εκτός γηπέδων οι φωτοβολίδες και τα βεγγαλικά. Να υπάρχει κοινή τιμωρία για τα επεισόδια που χαρακτηρίζονται είτε ευρείας κλίμακας, είτε εκτεταμένα και να υπάρχουν αυτόματοι κανονιστικοί μηχανισμοί στο θέμα διακοπής αγώνων».

Πιο συγκεκριμένος στις κινήσεις, που θα γίνουν από πλευράς κράτους ήταν ο κ. Νικητιάδης, ο οποίος πάντως επανέλαβε ακριβώς τα ίδια μέτρα με τα όσα είχε προτείνει ο κ. Μπιτσαξής ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά έμειναν στα χαρτιά. Ο κύριος άξονας των προτάσεών του, φυσικά, είχε να κάνει με το σταμάτημα της κάνουλας των επιχορηγήσεων προς το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, καθώς η Πολιτεία δεν έχει δικαίωμα άμεσης επέμβασης, λόγω του αυτοδιοίκητου του αθλήματος, που απαιτούν UEFA και FIFA.

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, κάλεσε τον κ. Πιλάβιο προκειμένου γι' άλλη μια φορά να του θέσουμε το θέμα της αλλαγής του πειθαρχικού δικαίου της ΕΠΟ με άμεσης σύγκλισης της γενικής συνέλευσης. Εάν αυτό δεν πραγματοποιηθεί, η Πολιτεία από του χρόνου να σταματήσει κάθε χρηματοδότηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο», σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτισμούς, εξηγώντας:

«Ο υπουργός κ. Γερουλάνος θα έχει επαφές και με ΟΠΑΠ και με ΕΡΤ να ξεκαθαριστεί ότι δεν θα υπάρχει από καμία πηγή από έσοδα. Εάν δεν αλλάξει το πειθαρχικό δίκαιο, θα ενημερωθούν και όλοι οι κρατικοί οργανισμοί που ενισχύουν ομάδες για να κλείσει η κάνουλα και από κει.

Να δηλώσουμε παραλλήλως μέχρι τον Ιούνιο θα δοθεί στη δημοσιότητα το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που ενισχύει την επιτροπή για την βία έτσι ώστε να βάλουμε τα θεμέλια για να αντιμετωπίσουμε την γάγγραινα που πραγματοποιείται από 2.500-3.000 άτομα. Το ζήτημα δεν είναι να αναζητά τις ευθύνες αλλά να λαμβάνει τα μέτρα. Δεν έχουμε συζητήσει αυτή την στιγμή προοπτικές κατάργησης του αυτοδιοίκητου».

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις