Κίνα: Θετική εξέλιξη η εκτέλεση του Μπιν Λάντεν

Τρίτη, 03 Μαΐου 2011 07:54

Στις κυβερνήσεις που έσπευσαν εκ των υστέρων να δώσουν την έγκρισή τους στη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στο Πακιστάν, κοντά στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, που απέφερε τον θάνατο του ηγέτη της Αλ-Κάϊντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, προστέθηκε η Κίνα.

A- A A+

Στις κυβερνήσεις που έσπευσαν εκ των υστέρων να δώσουν την έγκρισή τους στη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ στο Πακιστάν, κοντά στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, που απέφερε τον θάνατο του ηγέτη της Αλ-Κάϊντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, προστέθηκε η Κίνα.

Το Πεκίνο, στην προκειμένη περίπτωση, έβαλε στην άκρη τα όχι και λίγα σημεία τριβής των σχέσεών του με την Ουάσινγκτον, λέγοντας ότι και η Κίνα είναι θύμα της τρομοκρατίας.

"Παρακολουθήσαμε την ανακοίνωση και πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό γεγονός και μία θετική εξέλιξη στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γιανγκ Γου, στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνησή του σχετικά με τη δημοσιοποίηση από τις ΗΠΑ, της είδησης του θανάτου του Αραβα τρομοκράτη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων του Αμερικανικού στρατού στο Πακιστάν.

"Η Κίνα είναι επίσης θύμα της τρομοκρατίας", αναγράφεται στη δήλωση του Γιανγκ νωρίτερα στο δικτυακό τόπο του κινέζικου υπουργείου.

"Η Κίνα υποστηρίζει την άποψη ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία για την από κοινού καταπολέμηση της απειλής της τρομοκρατίας", αναφέρεται στη δήλωση του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών και παράλληλα επισημαίνεται ότι "στη μάχη κατά του φαινομένου της τρομοκρατίας θα πρέπει να προσεγγίζονται τόσο το γεγονός όσο και οι αιτίες που το προκάλεσαν και να επιδιώκεται το ξερίζωμα των κέντρων που καλλιεργούν τις τρομοκρατικές πράξεις".

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι οι αυτονομιστές μαχητές στο δυτικό τμήμα της χώρας στην επαρχία Ξιγιάνγκ, ενισχύονται από αλλοδαπές οργανώσεις τρομοκρατών. Οι επικριτές πάντως της πολιτικής του Πεκίνο στην περιοχή, υποστηρίζουν ότι η κινεζική κυβέρνηση εφαρμόζει άγρια καταστολή κατά των ανήσυχων Μουσουλμάνων Ουϊγούρων, με σκοπό τον έλεγχό τους θρησκευτικά και πολιτικά.

Οι σχέσεις Πεκίνου-Ουάσινγκτον, έχουν πολλά σημεία ρήξης όπως το Ταϊβάν και το Θιβέτ, η περιφερειακή ασφάλεια αλλά και η συμπεριφορά του καθεστώτος στους πολιτικούς του αντιπάλους.

Εν τούτοις οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ μετέχουν και οι δύο την άλλη εβδομάδα στον ετήσιο Στρατηγικό και οικονομικό διάλογο.

Η Κίνα πάντως έχει στενή συνεργασία και με το Πακιστάν και είναι μέλος του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή