Κόκκινο στην τηλεθέαση, όπως άλλωστε αναμενόταν, χτύπησε η ανακοίνωση της εκτέλεσης του ηγέτη της Αλ-Κάϊντα αργά το βράδυ της Κυριακής στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 56 εκατομμύρια Αμερικανοί παρακολούθησαν το τηλεοπτικό διάγγελμα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με την επιχείρηση του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος των ΗΠΑ, που κατέληξε στον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, σύμφωνα με εκτιμήσεις δεδομένων που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη.
Παρά το προχωρημένο της ώρας την Κυριακή, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, και τη σύντομη ειδοποίηση του τηλεοπτικού κοινού πριν από το προεδρικό διάγγελμα, η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα προσέλκυσε το ενδιαφέρον περισσότερων θεατών από ότι οι δύο προηγούμενες ομιλίες των ετήσιων αναφορών για την Κατάσταση του Έθνους, από τον Αμερικανό πρόεδρο.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία μετρήσεων Νielsen, 56,6 εκατομμύρια Αμερικανοί τηλεθεατές, στήθηκαν μπροστά στους δέκτες τους για να δουν και να ακούσουν τον Αμερικανό πρόεδρο, να αναγγέλλει, 10 χρόνια μετά τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, τον θάνατο του ηγέτη της Αλ-Κάϊντα που θεωρείται υπεύθυνος για τη μεγαλύτερη καταστροφή εντός αμερικανικού εδάφους.
Χαρακτηριστικά το παραπάνω ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο εκείνου των 25,6 εκατομμυρίων τηλεθεατών που είχαν δει σε εθνικό επίπεδο τον πρόεδρο Ομπάμα να τους ανακοινώνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος του Καντάφι, τον Μάρτιο.
Η πρώτη «Αναφορά στο Εθνος» του προέδρου Ομπάμα, τον Ιανουάριο του 2010 είχε συγκεντρώσει τα βλέμματα 48 εκατομμυρίων τηλεθεατών. Αυτό το ποσοστό υποχώρησε κατά 11%, στα 42,8 εκατομμύρια τηλεθεατές το 2011. Συγκριτικα, το τηλεπαιχνίδι "Αμερικανικό Είδωλο", πού αποτελεί την πιο δημοφιλή εκπομπή στην αμερικανική τηλεόραση συνήθως συγκεντρώνει 25 εκατομμύρια πιστούς σε κάθε του επεισόδιο.
Η ανακοίνωση του θανάτου του Μπιν Λάντεν ταυτόχρονα από εννέα τηλεοπτικά δίκτυα "ζωντανά", από τον πρόεδρο Ομπάμα, έστειλε εκατομμύρια Αμερικανούς στους δρόμους να πανηγυρίζουν, έξω από τον Λευκό Οίκο, στο «Σημείο Μηδέν» όπου υπήρχαν οι δίδυμοι πύργοι και στην Τάϊμς Σκουέρ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters