Αναθεώρηση της Σένγκεν πρότεινε η Κομισιόν

Τετάρτη, 04 Μαΐου 2011 14:12
UPD:18:36

Η προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα εθνικά σύνορα θα μπορεί να επιτραπεί σε περίπτωση «αδυναμίας» ενός κράτους, τα σύνορα του οποίου αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ανακοίνωσε η επίτροπος αρμόδια για θέματα μετανάστευσης Σεσίλια Μάλστρομ.

A- A A+

Δέσμη ιδεών για την αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης από την ΕΕ παρουσίασε στις Βρυξέλλες η αρμόδια Επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ. Μεταξύ άλλων πρότεινε τη θέσπιση -σε έκτακτες περιστάσεις- ρήτρας για τη δημιουργία μηχανισμού αναστολής της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων στον χώρο των 25 κρατών του Σένγκεν.

Ειδικότερα, η Επίτροπος επισήμανε ότι η αναστολή της ελεύθερης κυκλοφορίας, με βάση τα ισχύοντα σήμερα αποτελεί εθνική αρμοδιότητα και πρόσθεσε ότι βούληση της Επιτροπής είναι οι σχετικές αποφάσεις να λαμβάνονται μελλοντικά στο κοινοτικό επίπεδο και με ευρωπαϊκά κριτήρια.

Πρότεινε να δίνεται η δυνατότητα επαναφοράς των ελέγχων στα εθνικά σύνορα εντός του χώρου Σένγκεν σε περίπτωση μεγάλου κύματος μετανάστευσης, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της συνθήκης που έχει ζητήσει το Παρίσι, εν μέσω ανησυχιών για την άφιξη στη Γαλλία Τυνήσιων μεταναστών που περνούν από την Ιταλία.

Η Μάλστρομ επέμεινε στον προσωρινό χαρακτήρα αυτού του μέτρου, το οποίο θα μπορεί να εγκριθεί μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις.

Γενικότερα, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, στόχος της Επιτροπής είναι η δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού πλαισίου διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, οι οποίες μετά τα πρόσφατα γεγονότα στις χώρες της νότιας Μεσογείου έχουν αυξηθεί σημαντικά. Για αυτό το σκοπό, η Επιτροπή προτείνει τη διαμόρφωση και την ενίσχυση ευρωπαϊκών πολιτικών σχετικών με θέματα όπως οι συμφωνίες επανεισδοχής των μεταναστών με τρίτες χώρες, οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς τις χώρες αυτές, η ενίσχυση της κοινοτικής αλληλεγγύης κ.ά.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ε.Ε.: Συνέντευξη Τύπου επιτρόπου Σ. Μάλμστρομ για τη ζώνη Σένγκεν

Συνέντευξη Τύπου επιτρόπου Σ. Μάλμστρομ για τη ζώνη Σένγκεν

Οι προτάσεις αυτές της Επιτροπής έχουν ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ανησυχίες ως προς τις ενδεχόμενες επιπτώσεις των σημερινών προτάσεων της Επιτροπής διατύπωσε και η Ελληνίδα Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη.

Επιπλέον, οι Κομισιόν πρότεινε την ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το 2012, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αξίες και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ένωσης, καθώς και την ενίσχυση των διασυνοριακών ελέγχων και της διακυβέρνησης Σένγκεν για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι κάθε κράτος μέλος ελέγχει αποτελεσματικά το τμήμα των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης που του ανήκει, σύμφωνα με τους κανόνες και το πνεύμα της νομοθεσίας της ΕΕ, και να αναπτυχθεί εμπιστοσύνη όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του συστήματος της ΕΕ για τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Επίσης, την καλύτερα εστιασμένη νόμιμη μετανάστευση στην ΕΕ προκειμένου να διευκολυνθεί η μετανάστευση ατόμων με χρήσιμες δεξιότητες για την ΕΕ η οποία θα καλύψει τις αναμενόμενες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και δεξιότητες και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της αναμενόμενης μείωσης του ενεργού της πληθυσμού.

Προτείνεται επίσης ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σχετικά με τις προσεγγίσεις των κρατών μελών στην ένταξη των νόμιμων μεταναστών στην ΕΕ, με τρόπο που θα διασφαλίσει τη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους από τη μετανάστευση και την κοινωνική αρμονία στην Ένωση.

Μια στρατηγική προσέγγιση των σχέσεων με τρίτες χώρες στα θέματα της μετανάστευσης, με στόχο τη διευκόλυνση της μετακίνησης ατόμων μέσω ενισχυμένων δυνατοτήτων νόμιμης μετανάστευσης, σε συνδυασμό με μέτρα καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης.

Οι προτάσεις της Μάλστρομ θα συζητηθούν σε έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στις 12 Μαΐου στις Βρυξέλλες, πριν καταλήξουν, τον Ιούνιο, στη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Η ζώνη Σένγκεν περιλαμβάνει 25 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων τρεις χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ (τη Νορβηγία, την Ελβετία, την Ισλανδία, σύντομα και το Λιχτενστάιν). Επιτρέπει σε περισσότερους από 400 εκατομμύρια πολίτες να κυκλοφορούν ελεύθερα από τη Φινλανδία ως την Ελλάδα και από την Πορτογαλία ως τα πολωνικά σύνορα, χωρίς να πρέπει να δείχνουν το διαβατήριό τους.

Χαιρετίζει την πρωτοβουλία η Ελλάδα

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου, επισημαίνοντας πάντως, αναφορικά με την αναθεώρηση της Σένγκεν, πως «η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν θα συμφωνήσει σε ένα πισωγύρισμα της Ευρώπης που θα ανατρέπει το κοινοτικό κεκτημένο». Πρόσθεσε ωστόσο πως η χώρα μας συμφωνεί στην ενίσχυση των ελέγχων σε ορισμένες περιπτώσεις στα εσωτερικά σύνορα και μόνο σε έκτακτες περιστάσεις, «πολιτική την οποία η Ελλάδα εφαρμόζει στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Πάτρας, δεχόμενη μέχρι τώρα την κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι θα αυξηθούν οι έλεγχοι των υπηκόων τρίτων χωρών και των παράνομων μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ από τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Πάτρας. Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε, δυνάμεις της ΕΛΑΣ και του ΛΣ – Ελληνική Ακτοφυλακή στην Ηγουμενίτσα και την Πάτρα με συντονισμένες προσπάθειες θα επιχειρούν διαρκώς για την απομάκρυνση των παράνομων μεταναστών από την περιοχή.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή