Ιράκ: «Ευτυχής» για τον θάνατο του Μπιν Λάντεν ο Ζεμπαρί

Πέμπτη, 05 Μαΐου 2011 07:09
A- A A+

Στον μακρύ κατάλογο εκείνων, που εκ των υστέρων ρίχνουν το ανάθεμα στον εκλιπόντα πλέον ηγέτη της Αλ-Κάϊντα, Οσάμα Μπιν Λάντε, προσετέθηκ ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιγιάρ Ζεμπαρί.

"Πήρε αυτό που του άξιζε" δήλωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης του Ιράκ, ενώ εξέφρασε και την άποψη, ότι, η εκτέλεση του Αραβα τρομοκράτη ήταν ένα πλήγμα στο ηθικό των οπαδών, αλλά και των θαυμαστών του.

"Ο Μπιν Λάντεν ήταν το σύμβολο και η προσωποποίηση του κακού. Ο θάνατός του ήταν μεγάλο πλήγμα για το ηθικό των οπαδών του, ο ψυχολογικός αντίκτυπος θα είναι μεγάλος", είπε ο Ζεμπαρί στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» και η οποία θα δημοσιευθεί την Πέμπτη.

"Εμείς οι Ιρακινοί, και το λέω αυτό απερίφραστα, είμαστε χαρούμενοι που ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε. Ηταν ένας τρομοκράτης και έπαθε αυτό που του άξιζε".

Ο Ζεμπαρί ανέφερε ότι η Αλ-Κάϊντα έχει αποδυναμωθεί στο Ιράκ, όπου παραστρατιωτικές ομάδες είχαν υπό τον έλεγχό τους ορισμένες περιοχές που κατοικούνταν από Σουνίτες, μέχρι την αμερικανική εισβολή του 2003.

"Η Αλ-Κάϊντα έχει απωλέσει την ικανότητά της να διενεργεί μόνιμα έναν τρομοκρατικό πόλεμο. Οι τρομοκράτες δεν μπορούν πλέον να δρουν από τις απελευθερωμένες ζώνες, δεν ελέγχουν καμία πόλη. Τώρα χρειάζονται έναν με δύο μήνες για να προετοιμάσουν μια επιχείρηση" υπογράμμισε ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ιρακινός αξιωματούχος επεσήμανε ακόμα ότι η Αλ-Κάϊντα αποδυναμώθηκε από τον θάνατο των ηγετών της, αλλά και από τον περιορισμό τόσο των εναλλακτικών επιλογών όσο και της έκτασης των περιοχών όπου μπορεί να κινείται και να βρίσκει καταφύγιο, κυρίως από το 2006-2007, όταν οι Σουνίτες ηγέτες έκαναν στροφή και συμμάχησαν με τους Αμερικανούς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή