«Ας μας δώσει ο Ομπράντοβιτς μια ευκαιρία»

Πέμπτη, 05 Μαΐου 2011 14:25
UPD:24/05/2011 16:35

A- A A+

Βαρκελώνη,

Τα επτά ευρωπαϊκά τρόπαια του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τα πέντε του Παναθηναϊκού προκαλούν δέος στους αντιπάλους τους. Γι' αυτό και εκείνοι τους ζητούν, έστω και αστειευόμενοι, μια ευκαιρία να βρεθεί και κάποιος άλλος στην κορυφή.

Αυτό επιχείρησε να κάνει ο προπονητής της Σιένα, Σιμόνε Πιανιτζιάνι, του όποιου τα πρώτα λόγια στην εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου του Final Four της Βαρκελώνης (που πραγματοποιήθηκε στο 600 ετών πανέμορφο δημαρχείο της πόλης) ήταν ένα συνεχές «παρακαλετό» προς τον Σέρβο τεχνικό.

«Ελπίζω να μας δώσει ο Ζέλικο μια ευκαιρία να κερδίσουμε...», είπε γελώντας για τον ημιτελικό της Παρασκευής μεταξύ του Παναθηναϊκού και της Σιένα.

«Παίζουμε απέναντι στην ομάδα, που έχει κερδίσει τα περισσότερα τρόπαια στη σύγχρονη ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Είναι ένα ειδικό παιχνίδι. Μπορούμε να κερδίσουμε για λίγο, αλλά και να χάσουμε για λίγο. Νομίζω ότι θα είναι ένα πάρα πολύ σπουδαίο ματς, όπως ήταν όλα τα παιχνίδια που παίξαμε τα προηγούμενα χρόνια», πρόσθεσε.

«Το μπάσκετ είναι ένα παιχνίδι των παικτών. Εκείνοι είναι οι σπουδαίοι και εγώ είμαι πολύ υπερήφανος που έχω αυτούς τους παίκτες δίπλα μου, όπως ο Διαμαντίδης, που ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει για να φτάσει εδώ», του έδωσε την πληρωμένη απάντηση λίγο αργότερα ο Ομπράντοβιτς, ο μόνος εκ των τεσσάρων προπονητών της συνέντευξης Τύπου, που έχει κερδίσει ξανά το τρόπαιο.

Λιγότερο διπλωμάτης από την πλευρά του ήταν ο Δημήτρης Διαμαντίδης, οποίος εκπροσώπησε ως αρχηγός τους συμπαίκτες του.

«Ο κάθε ένας εδώ πέρα ξέρει τι πρέπει να κάνει για να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου. Εγώ μπορώ να πω πως από την πλευρά μας είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που έχουμε φτάσει εδώ. Ελπίζουμε ο κόσμος να ευχαριστηθεί τα παιχνίδι και εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε για να κατακτήσουμε το τρόπαιο», σημείωσε αρχικά.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε, αλλά δεν θέλησε να αποκαλύψει τα πλάνα του Παναθηναϊκού για τους Ιταλούς, παρά μόνο αναφέρθηκε σε αυτά.

«Κάθε ομάδα, όπως και η Σιένα έχει τη δική της φιλοσοφία και στρατηγική. Της έχουμε πολύ μεγάλο σεβασμό. Από κει και πέρα τους έχουμε προετοιμάσει κάποια πράγματα, που ελπίζουμε να τα βγάλουμε στο γήπεδο. Πρέπει να δώσουμε το 100% για να αντεπεξέλθουμε στο παιχνίδι».

Στις ομοιότητες και στις διαφορές του στυλ παιχνιδιού των δυο ομάδων στάθηκε ο αρχηγός της Σιένα, Ριμάντας Καουκένας.

«Θα μπορούσαμε να βρούμε πολλές ομοιότητες, αλλά και πολλές διαφορές. Και οι δυο παίζουν καθαρό μπάσκετ. Εμείς έχουμε την ταυτότητά μας και το στυλ μας. Το ίδιο ισχύει και για τον Παναθηναϊκό. Στο τέλος θα δούμε τις διαφορές».

Το «θαύμα» του Σχορτσιανίτη

Πέρα από τα μεταξύ τους πειράγματα, πάντως, όλοι οι πρωταγωνιστές δεν δίσταζαν σε κάθε ευκαιρία να τονίσουν, πόσο χαρούμενοι είναι, που παίρνουν μέρος και εκείνοι σε αυτή τη γιορτή του μπάσκετ κόντρα σε τόσο μεγάλους αντιπάλους.

Χαρακτηριστική η ατάκα του προπονητή της Μακάμπι, Ντέιβιντ Μπλατ: «Είναι τιμή μου να είμαι δίπλα σε τόσο σπουδαίους προπονητές του παγκοσμίου μπάσκετ. Ελπίζω να είναι ένα από τα καλύτερα Final Four της ιστορίας».

Ο Αμερικανό-ισραηλινός τεχνικός βρέθηκε στο επίκεντρο όχι μόνο γιατί οδήγησε την ομάδα του μέχρι τα τελικά, αλλά και γιατί κατάφερε και «ανάστησε» μπασκετικά τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη. Όπως φαίνεται, το μυστικό του ήταν η εμπιστοσύνη που του έδειξε. «Ήμουν σίγουρος από την πρώτη φορά που μίλησα με τον Σοφοκλή, ότι όλα θα πάνε καλά», παρατήρησε.

Τα λόγια του επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Σχορτσιανίτης. «Ο Μπλατ μου εξήγησε τι ήθελε από εμένα και ποιος ήταν ο στόχος γι' αυτή τη σεζόν. Και ο τρόπος που μου μίλησε με σημάδεψε. Έχουμε πολύ καλή σχέση. Κάποιες φορές μπορεί να μου φωνάξει, αλλά εγώ σκύβω το κεφάλι και τον ακούω. Μου έδωσε πίστη, ότι μπορεί να τα καταφέρω. Αυτό είναι ένα από τα καλύτερά του στοιχεία».

Πολυνίκης και πρωτάρα...

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει κατακτήσει τα περισσότερα ευρωπαϊκά στην ιστορία του αθλήματος (οκτώ συνολικά), όμως επιστρέφει σε Final Four μετά από 15 ολόκληρα χρόνια. Μοιραία έτσι είναι και η πιο άπειρη ομάδα σε αυτό το επίπεδο.

Το γεγονός αυτό δεν δίστασε καθόλου να παραδεχθεί ο αρχηγός των «μερένχες», Φελίπε Ρέγες.

«Φτάσαμε με πολύ ζόρι μέχρι εδώ. Ίσως γιατί είμαστε πολύ νέοι και χωρίς εμπειρίες. Έχουμε μόλις δυο παίκτες, που έχουν ξαναβρεθεί σε Final Four. Είναι μέρες με πολύ δυνατά παιχνίδια, που όλοι θέλουν να κερδίσουν. Πρέπει να παίξουμε όπως ξέρουμε και όπως κάναμε στο μεγαλύτερο κομμάτι της φετινής σεζόν, αλλά και να είμαστε ενωμένοι μέσα και έξω από το γήπεδο», δήλωσε.

Αλλά και ο προπονητής των Ισπανών, ο Εμανουέλε Μολίνα, είναι ο πλέον άπειρος του Final Four, αφού μέχρι και πριν λίγους μήνες ήταν βοηθός του Ετόρε Μεσίνα στον πάγκο του συλλόγου.

«Το να παίρνεις αποφάσεις κάθε μέρα είναι πολύ διαφορετικό. Ως βοηθός μπορείς να περάσεις τη γνώμη σου, ως πρώτος όμως εσύ πρέπει να αποφασίσεις», εξήγησε.

Η Ρεάλ έχει και το μειονέκτημα, πως παρότι το Final Four γίνεται στην Ισπανία, ουσιαστικά αγωνίζεται σε «εχθρικό» έδαφος. «Το να κερδίσουμε τον τίτλο είναι το ίδιο για εμάς, είτε το κερδίσουμε στη Βαρκελώνη, είτε το κερδίσουμε σε κάποιο άλλο μέρος», απάντησε ο Ρέγες, όταν ρωτήθηκε προβοκατόρικα γι' αυτό.

Μπερτομέου: Η καλύτερη σεζόν στην ιστορία της Ευρωλίγκα

Στα της διοργάνωσης, ο πρόεδρος της Ευρωλίγκα, Τζόρντι Μπερτομέου, ανακήρυξε τη φετινή σεζόν ως την καλύτερη στην ιστορία της διοργάνωσης.

«Η φετινή σεζόν ήταν μια από τις κορυφαίες στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Πρέπει να πούμε μπράβο στις ομάδες που κατάφεραν να φτάσουν στο Final Four γιατί όντως ήταν οι καλύτερες όλων.

Η παρουσία των φιλάθλων στα γήπεδα αυξήθηκε κατά 11%, ενώ καταφέραμε να φτάσουμε την τηλεοπτική εικόνα της Ευρωλίγκα σε 110 χώρες. Αυτό έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία του Ευρωπαϊκού μπάσκετ», υποστήριξε.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις