Πολιτική θύελλα εξακολουθεί να προκαλεί η δημοσιοποίηση αποσπάσματος συνέντευξης του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν σε γαλλικό κανάλι, στο οποίο εμφανιζόταν να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση συζητούσε «υπογείως» επί μήνες για την προσφυγή της Ελλάδας στον Οργανισμό.
Με σημερινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έβαλε κατά της ΝΔ, κατηγορώντας τη ότι με «με ξεδιάντροπο τρόπο βρήκε πάτημα να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό του Έλληνα πρωθυπουργού».
«Δεν μπορεί ένα κόμμα να λέει ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι ο κ. Παπανδρέου ‘τα έκανε πλακάκια’ με τον κ. Στρος Καν», τόνισε ο κ. Πεταλωτής, την ώρα που όπως είπε, υπάρχουν αποσπάσματα από ομιλίες του κ. Παπανδρέου, «ο οποίος όχι εν κρυπτώ αλλά σε συνεντεύξεις Τύπου έλεγε από μόνος του ότι έχει επαφές με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, πολύ πριν μπούμε στη διαδικασία».
Κάλεσε παράλληλα τον κ. Σαμαρά να πάρει θέση αν στηρίζει ή αποδοκιμάζει τις «αισχρές», όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Πάνου Καμμένου, ο οποίος σε τηλεοπτική του εμφάνιση και αναφερόμενος στη συνέντευξη αποκάλεσε τον πρωθυπουργό ως «έμμισθο μπρόκερ διεθνών τοκογλύφων».
Νωρίτερα, μιλώντας σε συγκέντρωση αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντ. Σαμαράς εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι εξαπατούσε τον ελληνικό λαό και ότι «διαπραγματευόταν μυστικά και υπόγεια την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ».
«Την ώρα που διακήρυσσε ότι λεφτά υπάρχουν», και βεβαίωνε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προσφύγουμε στο ΔΝΤ, την ίδια ώρα σχεδίαζε το ακριβώς αντίθετο», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικαλούμενος το επίμαχο απόσπασμα συνέντευξης του επικεφαλής του ΔΝΤ.
«Όσοι άκουσαν τον Στρος Καν δεν έχουν πλέον καμία αμφιβολία. Λέει ξεκάθαρα ότι η χώρα μπήκε στο Ταμείο σε 15 μέρες, διότι είχαν προηγηθεί πολύμηνες μυστικές και υπόγειες διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματός του, «ομολόγησε ότι προχώρησε στις επαφές εκείνες, διότι έψαχνε λεφτά».
«Δυστυχώς, για τον κ. Παπανδρέου, η αλήθεια είναι μια και την ξέρει πλέον ο ελληνικός λαός», σημείωσε, καλώντας τον να απαντήσει γιατί εξαπατούσε τον κόσμο.
Υπεθυμίζεται ότι μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το απόσπασμα της συνέντευξης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διευκρίνιζε ότι «δεν υπήρχαν διαπραγματεύσεις και καμία συμφωνία για οικονομική βοήθεια με την ελληνική κυβέρνηση από την επίσημη αίτηση που κατέθεσε η Ελλάδα για οικονομική βοήθεια στα τέλη Απριλίου του 2010».
Σχολιάζοντας το απόσπασμα της συνέντευξης Στρος Καν, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης, επανέλαβε πως «οι τελευταίες αποκαλύψεις, οι αντιδράσεις της κυβέρνησης και η απάντηση του ΔΝΤ δεν αφήνουν πλέον καμία αμφιβολία και ο κόσμος έχει βγάλει τα συμπεράσματά του και ξέρει ποιά είναι η αλήθεια».
Ο κ. Μιχελάκης έκανε λόγο για επιχείρηση εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού από την κυβέρνηση, η οποία όπως είπε, έχει κυριευτεί από πανικό και για αυτό οδηγείται σε νέες αντιφάσεις, κάτι που την εκθέτει ακόμα περισσότερο.
Παραθέτοντας σειρά δηλώσεων του Πρωθυπουργού και στελεχών της κυβέρνησης ο εκπρόσωπος της ΝΔ ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει στα σημαντικά ερωτήματα που εγείρονται, όπως στο τί κρύβεται πίσω από τις μεθοδεύσεις εκείνες, αλλά και στο τί κρύβεται πίσω από την απόφαση της προσφυγής στο ΔΝΤ.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σημείωσε πως οι βολιδοσκοπήσεις έγιναν πολύ νωρίτερα και είχαν ξεκινήσει από την περίοδο που πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Κώστας Καραμανλής και συνεχίστηκαν. «Αν αποκωδικοποιήσει κάνεις τί είπε ο Στρος Καν και τί είπε η κύβερνηση, θα καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα», συμπλήρωσε ο κ. Καρατζαφέρης.
Η κόντρα για το επίμαχο απόσπασμα μεταφέρθηκε και στη Βουλή, με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα να αφήνει βαρείς υπαινιγμούς κατά του Πρωθυπουργού.
«Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι ο καλός άνθρωπος, που δεν καταλαβαίνει σωστά, αλλά έδρασε βάσει σχεδίου και μεθόδευσε την υπαγωγή της χώρας στην Τρόικα και το ΔΝΤ ... μεθόδευσε την υπαγωγή της χώρας στον έλεγχο της Τρόικας και του ευρωατλαντισμού - μια απόφαση προαποφασισμένη και καθοδηγούμενη από την ντόπια ολιγαρχία, αλλά και από κύκλους στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Τη δουλειά των Αμερικανών έκανε, που ήθελαν να πατήσουν πόδι στην ΕΕ και να καθορίζουν την οικονομική προοπτική των χωρών της ευρωζώνης», υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας.
Στρέφοντας τα βέλη του και κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, πρόσθεσε: «Η επιλογή, όμως, της οικονομικής ολιγαρχίας του τόπου είχε δρομολογηθεί σίγουρα πριν απ’ τις εκλογές και συνυπεύθυνος είναι και ο κ. Καραμανλής που δεν μιλά. Αυτός ήταν κι ο λόγος που σας άδειασε τη γωνιά με ελαφρά πηδηματάκια. Γιατί αν εφήρμοζε αυτός τις αποφάσεις αυτές, δεν θα μπορούσε να κρατηθεί ούτε δυο εβδομάδες - και εσείς θα αναγκαζόσασταν να βγάλετε τη χώρα από το ΔΝΤ. Τα πράγματα μιλούν από μόνα τους και δεν καταθέτουμε θεωρίες συνομωσίας - γιατί πλέον μιλούν και πρωταγωνιστές αυτού του δράματος».
Κατηγορίες περί «εξαπάτησης» των ελλήνων πολιτών εκ μέρους του κ. Παπανδρέου διατύπωσαν επίσης η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ, ενώ το ΚΚΕ (Σπ. Χαλβατζής), διαπίστωσε πως «σήμερα πολλοί πέφτουν από τα σύννεφα, αλλά το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει για την επερχόμενη αντιλαϊκή λαίλαπα».
Από κυβερνητικής πλευράς πάντως ο υφυπουργός των Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας αντέταξαν πως ουδέποτε η παρούσα κυβέρνηση απέκρυψε την αλήθεια από τον ελληνικό λαό, καθώς οι συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με τον Στρος Καν είχαν δημοσιοποιηθεί και είχε ανακοινωθεί πως εξετάζονταν οι προοπτικές συνεργασίας της Ελλάδας με το ΔΝΤ σε επίπεδο τεχνογνωσίας.
«Δεν περιμέναμε τον κ. Στρος Καν, ούτε τηλεοπτική εκπομπή να μας τα πει. Χάρη στις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, η χώρα κατάφερε να εξασφαλίσει τη δανειακή σύμβαση», ανέφερε ο κ. Σαχινίδης, κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ πως «χύνει νερό στο μύλο της Δεξιάς».
Από πλευράς του, ο Χρ. Πρωτόπαπας χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις αιτιάσεις του Α. Τσίπρα: «Τί μας λέει, δηλαδή, ο κος Τσίπρας και ο κος Κεφαλογιάννης και τα άλλα κόμματα; Πως δεν φτάνει που η Ελλάδα ήταν σε άθλια χάλια (που δεν κατανοώ γιατί να το κρύβει ο κ. Τσίπρας) αλλά ότι έπρεπε ο έλληνας πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, να μην εξαντλήσουν τις δυνατότητες να υπερασπίσουν το συμφέρον της χώρας. Μήπως πρέπει να θυμηθούμε σε τι κατάσταση βρισκόμασταν εκείνη τη στιγμή, το “the party is over”, από τα πλέον επίσημα χείλη;».
Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης εξαπέλυσε πυρά κατά του ΛΑΟΣ, σημειώνοντας ότι υπέρ της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε ταχθεί και ο Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος σήμερα, σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα, «δείχνει να έχει μετανοιώσει - και η στάση του σηματοδοτεί την αποτυχία του μνημονιακού μπλοκ».
Από πλευράς του, ο Γιώργος Καρατζαφέρης σημείωσε πως δεν υπάρχει μεταβολή των θέσεων του κόμματός του και πως στήριξε το Μνημόνιο ως το μικρότερο κακό, από λόγους πατριωτισμού.
«Όταν, όμως, εμείς είχαμε προτείνει την προσφυγή στο ΔΝΤ, τα επιτόκια ήταν στο 2,5% και όχι στο 7% που ήταν μετά», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.