Ομάδα Επαφής: Δημιουργία ταμείου για τους Λίβυους εξεγερμένους

Πέμπτη, 05 Μαΐου 2011 15:33
UPD:17:14

«Μια πιο μεγάλη οικονομική υποστήριξη είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι κατά την έναρξη σήμερα των εργασιών της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, οι οποίες γίνονται κεκλεισμένων των θυρών στη Ρώμη.

A- A A+

Τη δημιουργία ενός ταμείου την παροχή οικονομικής βοήθειας του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, του πολιτικού οργάνου των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη, αποφάσισε η Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε σήμερα από τη Ρώμη ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι.

«Μια πιο μεγάλη οικονομική υποστήριξη είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Φρατίνι κατά την έναρξη σήμερα των εργασιών της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, οι οποίες γίνονται κεκλεισμένων των θυρών στη Ρώμη.

«Με ιδιαίτερη χαρά κάνω αυτήν την ανακοίνωση σήμερα για την ίδρυση ενός ειδικού ταμείου -με την ονομασία προσωρινός μηχανισμός χρηματοδότησης-, το οποίο θα επιτρέψει την αποτελεσματική και με διαφανή τρόπο μεταφορά κεφαλαίων στο μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο», προσέθεσε σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του, το οποίο δόθηκε στους δημοσιογράφους.

Ο Φρατίνι κάλεσε επίσης κατά την ομιλία του η Ομάδα Επαφής να «δείξει την ενότητά της απέναντι στις προσπάθειες του Καντάφι να διχάσει τη διεθνή κοινότητα».

«Δεν θα πρέπει να αφήσουμε μια Λιβύη διχασμένη και ασταθή να γίνει το γήπεδο των μισθοφόρων του Καντάφι», σημείωσε.

Το μήνυμα της Ομάδας Επαφής θα πρέπει να είναι «διατήρηση της πίεσης, κάνοντας χρήση όλων των νόμιμων μέσων και με στόχο επίσης να πειστεί το περιβάλλον του Καντάφι να ακολουθήσει κι αυτό τις πολλές περιπτώσεις αυτών που αυτομόλησαν», υπογράμμισε τέλος.

Η Ιταλία διοργάνωσε αυτή τη δεύτερη σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, στην οποία μετέχουν 22 χώρες, 6 διεθνείς θεσμοί, μεταξύ των οποίων η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, όπως και 6 παρατηρητές, μεταξύ των οποίων η Αφρικανική Ένωση και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο έχει ζητήσει δάνεια ύψους 2 με 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως έκτακτη χρηματοδότηση, ενώ εκπρόσωπός τους έκανε λόγο στη σύνοδο για ανάγκες 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εν τω μεταξύ, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι άλλες τρεις χώρες αναγνώρισαν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο: η Ισπανία, η Ολλανδία και η Δανία. Το πολιτικό όργανο των εξεγερμένων είχε ήδη αναγνωριστεί από τη Γαλλία, την Ιταλία και το Κατάρ. Νωρίτερα σήμερα, η Ιταλία είχε απευθύνει έκκληση να αναγνωρίσουν περισσότερες χώρες το συμβούλιο.

Ωστόσο πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Ισπανίας δήλωσε λίγο αργότερα ότι η Ισπανία δεν έχει αλλάξει τη θέση που έχει πάρει απέναντι στους Λίβυους αντικαθεστωτικούς, δηλαδή ότι το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο είναι «επίσημος διαπραγματευτικός εταίρος».

Παράλληλα η Δανία διέψευσε ότι αναγνώρισε το πολιτικό όργανο των λίβυων αντικαθεστωτικών, όπως άλλωστε και η Ολλανδία.

Κλίντον: Αντληση από τα περιουσιακά στοιχεία του καθεστώτος

Οι ΗΠΑ θα αντλήσουν από τα περιουσιακά στοιχεία του λιβυκού καθεστώτος στο έδαφός τους, τα οποία έχουν παγώσει οι αμερικανικές αρχές, για να «βοηθήσουν το λαό» της Λιβύης, ανακοίνωσε από την πλευρά της η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

«Η κυβέρνηση Ομπάμα, εργαζόμενη σε συνεννόηση με το Κογκρέσο, αποφάσισε να εκπονήσει μια νομοθεσία που θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να αντλήσουν από ένα μέρος των περιουσιακών στοιχείων που έχουν ο Καντάφι και η λιβυκή κυβέρνηση στις ΗΠΑ, προκειμένου να μπορέσουμε να καταστήσουμε διαθέσιμα τα κεφάλαια αυτά, ώστε να βοηθήσουν το λιβυκό λαό», δήλωσε η Κλίντον από τη Ρώμη.

Τα περιουσιακά στοιχεία του λιβυκού καθεστώτος στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι είναι αξίας άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Κλίντον προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλουν με 53 εκατομμύρια δολάρια στην έκκληση που απηύθυνε ο ΟΗΕ και υπενθύμισε ότι μια υλική βοήθεια αξίας 25 εκατομμυρίων δολαρίων θα δοθεί στο Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο.

«Η πρώτη αποστολή θα γίνει στη Βεγγάζη τις ερχόμενες ημέρες», δεσμεύτηκε η Αμερικανίδα υπουργός, αναφερόμενη σε «ιατρικά εφόδια, υποδήματα, σκηνές, μερίδες τροφίμων και εξοπλισμό προσωπικής προστασίας».

Η Κλίντον κάλεσε εξάλλου τους εταίρους της σήμερα στη Ρώμη να «εντείνουν την απομόνωση» του Λίβυου ηγέτη Καντάφι, αρνούμενοι να δεχτούν τους απεσταλμένους τους και βοηθώντας τους αντικαθεστωτικούς να εγκαθιδρύσουν «γραφεία εκπροσώπησής τους» στον κόσμο.

«Η διεθνής κοινότητα οφείλει να ενισχύσει τη διπλωματική και πολιτική απομόνωση του καθεστώτος Καντάφι», σημείωσε, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας της.

Γι' αυτό χρειάζεται, όπως προσέθεσε, «υποστήριξη της δημοκρατικής μετάβασης στη Λιβύη μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας» υπό την αιγίδα του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Λιβύη, του Ιορδανού Αμπντελ Ιλάχ Χατίμπ.

Η Κλίντον τάχθηκε υπέρ της «άρνησης οποιασδήποτε επίσκεψης απεσταλμένων του Καντάφι, αν δεν πρόκειται να αυτομολήσουν ή δεν προτίθενται να έχουν σοβαρές συνομιλίες για την αποχώρηση του Καντάφι» από την εξουσία.

Επίσης σύμφωνα με την ίδια, οι χώρες που δεν έχουν αναστείλει ακόμη τη λειτουργία των πρεσβειών της Λιβύης πρέπει να το κάνουν. Θα πρέπει επίσης «να αποκτήσουν απεσταλμένους στη Βεγγάζη», προπύργιο των ανταρτών, «και να διευκολύνουν τη δημιουργία γραφείων εκπροσώπησης του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου στις πρωτεύουσες ολόκληρου του κόσμου».

«Έχει έρθει η ώρα να σταματήσει η βία, έχει έρθει η ώρα να φύγει ο Καντάφι, έχει έρθει η ώρα να αρχίσει μια δημοκρατική μετάβαση», κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή