Γερμανοί ερευνητές ανακοίνωσαν σήμερα ότι βρήκαν ίχνη στον καφέ μιας ουσίας που πιθανόν να προκαλεί καρκίνο, αν και σε όχι τόσο υψηλές συγκεντρώσεις όσο αυτές που υπάρχουν στις λιπαρές τροφές, όπως τα τσιπς, οι τηγανιτές πατάτες ή το ψωμί.
Οι ερευνητές βρήκαν ακρυλαμίδιο στις 24 μάρκες αλεσμένου καφέ και στις επτά μάρκες εσπρέσο που έλεγξαν.
«Ήταν γνωστό πως υπάρχει ακρυλαμίδιο στους κόκκους του καφέ. Θέλαμε να μάθουμε πόση από την ουσία αυτή φτάνει ως το φλυτζάνι του καφέ», δήλωσε προς το Reuters ο διευθυντής του γερμανικού οικολογικού περιοδικού Oeko-Test.
Με το τεστ διαπιστώθηκε πως η ουσία είναι παρούσα στο ρόφημα, μολονότι σε πολύ μικρότερες ποσότητες απ' ό,τι στους αλεσμένους κόκκους του καφέ.
Ο επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδίας καφέ Βίνφριντ Τίγκες δήλωσε πως το ακρυλαμίδιο δεν υπάρχει στους ωμούς κόκκους του καφέ, αλλά σχηματίζεται όταν αυτοί ψήνονται.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι παραγωγοί καφέ αναζητούν τρόπους να παράγουν το προϊόν τους χωρίς την ουσία αυτή.