Συριακές στρατιωτικές μονάδες άρχισαν να αποσύρονται από την Ντεράα, δήλωσε στρατιωτική πηγή, ενώ κάτοικοι αναφέρουν ότι στρατιώτες επέδραμαν νωρίτερα σε περιοχές σ' όλη τη Συρία συλλαμβάνοντας εκατοντάδες ανθρώπους.
Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ, ο οποίος αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη μέχρι σήμερα αμφισβήτηση της 11ετους διακυβέρνησής του, διέταξε το στρατό πριν από 10 ημέρες να μπει στην Ντεράα, όπου το Μάρτιο ξέσπασαν διαδηλώσεις, αρχικά με αίτημα περισσότερες ελευθερίες και αργότερα για την ανατροπή του Ασαντ.
Ακτιβιστές και κάτοικοί είπαν ότι στρατιώτες, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης, άνοιξαν πυρ με πυροβόλα και πολυβόλα εναντίον της παλιάς συνοικίας της πόλης και προέβησαν σε μαζικές συλλήψεις.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε, επικαλούμενο επίσημη στρατιωτική πηγή, ότι ο στρατός ολοκλήρωσε την αποστολή του, συλλαμβάνοντας στοιχεία τρομοκρατικών οργανώσεων και αποκαθιστώντας «την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα».
«Ο στρατός ολοκλήρωσε την αποστολή του στη Ντεράα και θ΄αρχίσει ν΄αποσύρεται εντός των προσεχών ωρών», δήλωσε νωρίτερα ο στρατηγός Ριάντ Χαντάντ, διευθυντής του πολιτικού τμήματος του συριακού στρατού.
«Αυτό θα γίνει προοδευτικά και ο φυσιολογικός ρυθμός της ζωής θα επανέλθει την πόλη αυτή», τόνισε.
Δύο αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι περίπου 30 άρματα μάχης απομακρύνθηκαν από την πόλη πάνω σε ειδικά φορτηγά μεταφοράς τεθωρακισμένων με κατεύθυνση το βορρά. Πρόσθεσαν ότι συριακές στρατιωτικές μονάδες με την υποστήριξη αρμάτων μάχης παραμένουν ανεπτυγμένες σε αρκετές εισόδους της πόλης.
Εξάλλου, όπως δήλωσε ακτιβιστής, πάνω από 300 άνθρωποι συνελήφθησαν τα ξημερώματα στην περιοχή Σάκμπα κοντά στη Δαμασκό από άνδρες των συριακών δυνάμεων ασφαλείας και από το στρατό.
«Οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν συλλήψεις τα ξημερώματα. Είχαν λίστες με τα ονόματα ατόμων που καταζητούσαν και πραγματοποίησαν εφόδους στα σπίτια», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Παρά τις συνεχιζόμενες μαζικές συλλήψεις και την πολιορκία πόλεων στη Συρία, Σύροι διαφωνούντες απηύθυναν έκκληση για διαδηλώσεις στη διάρκεια της «Παρασκευής της αντίστασης».
«Παρασκευή της αντίστασης, 6 Μαΐου 2011, Συρία, η ελευθερία πλησιάζει, ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», είναι ο σημερινός τίτλος της ιστοσελίδας «Η Συριακή Επανάσταση 2011» που δημιούργησαν νεαροί αγωνιστές.
«Αυτή την Παρασκευή θα δείξουμε ότι αψηφούμε την αδικία, την καταπίεση, το φόβο. Θα απελευθερωθούμε», γράφουν στην ιστοσελίδα.
Και ενώ οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνει λόγο για 8.000 «κρατουμένους ή αγνοούμενους» στη Συρία από τότε που άρχισε το κίνημα διαμαρτυρίας, στις 15 Μαρτίου, η Γαλλία ζήτησε την επιβολή κυρώσεων κατά του Ασαντ και η Ουάσινγκτον καταδίκασε τη «βάρβαρη» καταστολή των διαδηλώσεων.
Οι ΗΠΑ και η Ιταλία καλούν τη συριακή κυβέρνηση να «σταματήσει τις βιαιότητες και να ξαναπάρει το δρόμο του διαλόγου», δήλωσε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι στο τέλος συνομιλίας που είχε στη Ρώμη με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
«Πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις πολιτικές δράσεις και τις εκκλήσεις για να ευαισθητοποιήσουμε τη συριακή κυβέρνηση ώστε να σταματήσει τις βιαιότητες και να επιδιώξει να ξαναπάρει το δρόμο του διαλόγου», δήλωσε ο υπουργός στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Κλίντον, πριν από τη συνεδρίαση της ομάδας επαφής για τη Λιβύη.
Ο Φρατίνι αναφέρθηκε επίσης σε «κυρώσεις» σε βάρος της Συρίας, ιδιαίτερα στη «διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια συμφωνία συνεργασίας» και σε «περιορισμούς στην κυκλοφορία προσώπων που ενέχονται άμεσα στις βιαιότητες αυτών των τελευταίων εβδομάδων».