Πριν από δέκα χρόνια, όταν μέλη της αλ Κάιντα οδηγούσαν τα αεροσκάφη στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου (στη φωτογραφία το «Σημείο Μηδέν»), γαλλική εφημερίδα κυκλοφορούσε με πρωτοσέλιδο τίτλο: "Είμαστε Όλοι Αμερικανοί". Δεν διήρκεσε όμως. Και τώρα ο θάνατος του άοπλου μπιν Λάντεν από τα πυρά αμερικανών στρατιωτών προκάλεσε ένα νέο κύμα αντικρουόμενων συναισθημάτων και αντιδράσεων.
Όταν ο Τόνι Μέτκαλφ, ο βρετανός εκδότης των εφημερίδων Metro στις ΗΠΑ, αποφάσισε να δημοσιεύσει ένα ρεπορτάζ για τις αντιδράσεις στην Ευρώπη που περιείχε τα σχόλια ενός πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας ο οποίος χαρακτήρισε τον θάνατο του μπιν Λάντεν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, "γνωρίζαμε ότι θα προκαλούσε αντιδράσεις".
Ο Μέτκαλφ εξηγεί στο μπλογκ του πόσο θαυμάζουν οι Ευρωπαίοι την αμερικανική δέσμευση στις κοινές αξίες της δημοκρατίας και της νομιμότητας, αλλά ανησυχούν επειδή η αμερικανική πολιτική, ειδικά αναφορικά με τον μουσουλμανικό κόσμο, θέτει σε κίνδυνο αυτές τις αξίες και δημιουργεί προβλήματα για το μέλλον.
"Οι δημοκρατικές χώρες δεν εκτελούν ανθρώπους χωρίς να έχει προηγηθεί η νομική διαδικασία", έγραψε. "Αν παρακαμφθεί αυτή η διαδικασία, τότε δεν διαφέρεις από τους τρομοκράτες. Είναι σκληρό αυτό; Θα πρέπει εγώ, ένας Ευρωπαίος, να δεχτώ τον εμπαιγμό; Ενδεχομένως να πιστεύετε αυτό. Αλλά σας προκαλώ να αμφισβητήσετε αυτή τη λογική."
Στην οικονομική γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο διευθυντής Γκάμπορ Στάιγκαρτ έγραψε: "Θα πρέπει να χαρούμε με την δολοφονία ενός ανθρώπου; Η σύντομη απάντηση είναι: Όχι. Η λιγότερο σύντομη είναι: Σε αυτή την περίπτωση, ναι, επειδή ο βίαιος θάνατος του Οσάμα μπιν Λάντεν συνδέεται με την ελπίδα. Ένας θάνατος ενδεχομένως να συμβάλει στην αποφυγή πολλών (θανάτων). Η επιτυχία των αμερικανών μας προκαλεί ενθουσιασμό, αλλά ταυτόχρονα ντροπή εμάς των Ευρωπαίων... Η πλειονότητα των Ευρωπαίων αρνούνται να δεχτούν την κεντρική ιδέα της δεκαετούς πλέον μάχης κατά της διεθνούς τρομοκρατίας..."
Η αμφισβήτηση στην Ευρώπη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις απόψεις στις ΗΠΑ, κάτι που κάποιοι αποδίδουν στις έντονες πολιτισμικές διαφορές, ενώ άλλοι στη διαφορετική αντίληψη σχετικά με το τι μπορεί να προκαλέσει ο θάνατος του μπιν Λάντεν.
Ο ανταποκριτής για ευρωπαϊκά θέματα του βρετανικού Economist, γράφοντας σε ένα ιστολόγιο, ανακαλεί μία διάσημη φράση από έρευνα του 2002, η οποία υπογράμμιζε τη διστακτικότητα της Ευρώπης να συμμετάσχει σε αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου - "Οι Αμερικανοί είναι από τον Άρη και οι Ευρωπαίοι από την Αφροδίτη".
Ο αρθρογράφος επισημαίνει τις διαφορετικές αντιδράσεις των δημοσιογράφων στην είδηση του θανάτου του μπιν Λάντεν: "Στις Βρυξέλλες. . . οι δημοσιογράφοι επανειλημμένως επιχείρησαν να κάνουν την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. . . να καταδικάσει την επιχείρηση είτε ως μία εξωδικαστική δολοφονία, είτε ως μία προσβολή στην στάση της Ευρώπης κατά της θανατικής ποινής. Στην Ουάσινγκτον, αντίθετα, πολλοί θέλησαν. . . ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα αντιτρομοκρατίας να δώσει λεπτομέρειες της επιχείρησης στην Αμποταμπάντ. . . ξεκάθαρα, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι (ή τουλάχιστον οι δημοσιογράφοι από ΗΠΑ και Ευρώπη) εξακολουθούν να κατοικούν σε διαφορετικό πλανήτη."
Στη Ρώμη, ο Αμερικανός δημοσιογράφος Μπέρναρντ Ουόρνερ εξηγεί ότι "το θέμα για τους Αμερικανούς είναι η αίσθηση ότι έκλεισαν την υπόθεση". Από την άλλη, "Οι Ευρωπαίοι σαφώς αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα."
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters