ΗΠΑ: Επιθέσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο σχεδίαζε η Αλ Κάιντα

Παρασκευή, 06 Μαΐου 2011 09:34
UPD:13:53

Επιθέσεις εναντίον τρένων στις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδίαζε η Αλ Κάιντα για τη δέκατη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου όπως προκύπτει από έγγραφα που βρέθηκαν στο κρησφύγετο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο που έστειλαν χθες το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και το FBI.

A- A A+

Επιθέσεις εναντίον τρένων στις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδίαζε η Αλ Κάιντα για τη δέκατη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου όπως προκύπτει από έγγραφα που βρέθηκαν στο κρησφύγετο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο που έστειλαν χθες το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και το FBI προς αστυνομικές υπηρεσίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Το έγγραφο, το οποίο είχε τη σημείωση «μόνο για υπηρεσιακή χρήση» και διέρρευσε στο Associated Press, διευκρινίζει ωστόσο ότι δεν είχε εντοπιστεί άμεση απειλή για μια τέτοια επίθεση.

«Τον Φεβρουάριο του 2010 η αλ Κάιντα σχεδίαζε τρομοκρατικές επιχειρήσεις εναντίον τρένων στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε περιοχές που δεν διευκρινίζονται, την ημέρα της 10ης επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου 2001», αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου.

Το δελτίο αναφέρει ότι οι πληροφορίες προήλθαν από χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκαν στην έπαυλη στο Πακιστάν όπου σκοτώθηκε ο Μπιν Λάντεν τη Δευτέρα. Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν τους υπολογιστές, τα DVD και τα έγγραφα που βρέθηκαν στο κρησφύγετο του ηγέτη της Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με σημείωμα, η Αλ Κάιντα «σκόπευε να προκαλέσει τον εκτροχιασμό τρένων, σαμποτάροντας τις σιδηροδρομικές γραμμές, ώστε να πέσουν σε μια κοιλάδα ή από μια γέφυρα».

Ενώπιον του Κογκρέσου ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Μεταφορών Τζον Πίστολ, ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει, αυτήν τη στιγμή, συγκεκριμένη απειλή για το δίκτυο των μέσων μαζικής μεταφοράς» των ΗΠΑ.

Αξιωματούχος της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών δήλωσε πως τα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοικία του μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ αποκαλύπτουν την πρόθεση της οργάνωσης να πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες με ευρείας κλίμακας επιθέσεις σε μεγάλες πόλεις και σε σημαδιακές ημερομηνίες, όπως επέτειοι και εθνικές εορτές.

«Ο Μπιν Λάντεν συνέχισε να σχεδιάζει»

Αλλος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, υπογράμμισε στους New York Times πως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν δεν ήταν απλώς η συμβολική ηγετική φυσιογνωμία για τους υποστηρικτές της αλ Κάιντα σε όλον τον κόσμο, αλλά «συνέχιζε να συνωμοτεί και να σχεδιάζει, να σκέφτεται πιθανούς στόχους και να επικοινωνεί τις ιδέες του σε ηγετικά στελέχη της οργάνωσης».

Παράλληλα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του πακιστανικού στρατού ανέφερε ότι μία από τις συζύγους του Μπιν Λάντεν δήλωσε ότι διέμενε στην έπαυλη με τον ηγέτη της Αλ Κάιντα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Την ίδια ώρα, σε δημοσίευμα της Washington Post επισημαίνεται ότι η επιχείρηση των Αμερικανικών κομάντος στην έπαυλη στο Αμποταμπάντ πραγματοποιήθηκε μετά από μήνες παρακολούθησης της CIA από παρακείμενη κατοικία.

Οργή στο Πακιστάν

Η αμερικανική επιχείρηση έχει προκαλέσει την οργή πολλών στο Πακιστάν, όπου σήμερα αναμένονται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, τόσο για την παραβίαση της πακιστανικής κυριαρχίας όσο και για την αδυναμία της πακιστανικής κυβέρνησης να δράσει. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1966686

Ο πακιστανικός στρατός έχει παραδεχθεί ότι υπήρξαν προβλήματα στις προσπάθειές του να εντοπίσει τον Μπιν Λάντεν, ωστόσο έχει επίσης απειλήσει να αναθεωρήσει τις σχέσεις του με τον αμερικανικό στρατό αν υπάρξει άλλη μία τέτοιου είδους μονομερής επιχείρηση.

Σήμερα ο πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται να συναντηθεί στο Κεντάκι με μέλη της ομάδας κρούσης που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Χθες, ο πρόεδρος επισκέφθηκε το Σημείο Μηδέν και απέτισε φόρο τιμής στα περίπου 3.000 θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1966264

Επισήμανε ότι έχει πλέον αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά η Αμερική «δεν θα ξεχάσει ποτέ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή