Γ. Παπανδρέου: Δεν είναι ανακάλυψη οι επαφές με ΔΝΤ

Παρασκευή, 06 Μαΐου 2011 11:57
UPD:17:12

«Τι να έκανε η κυβέρνηση; Να μην συζητάει με διεθνείς παράγοντες;», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής, σχολιάζοντας το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τη δημοσιοποίηση αποσπάσματος συνέντευξης του επικεφαλής του ΔΝΤ.

A- A A+

«Τι να έκανε η κυβέρνηση; Να μην συζητάει με διεθνείς παράγοντες;», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής, σχολιάζοντας το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τη δημοσιοποίηση αποσπάσματος συνέντευξης του επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Θα ήταν καλύτερα να μην του είχα μιλήσει; Να κλεινόμουν στο Μαξίμου ή στο Καστρί; Όπως κάποιος άλλος κρυβόταν με το κεφάλι στην άμμο;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός αφήνοντας αιχμές για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βουλή: Επίκαιρη Ερώτηση A. Tσίπρα προς τον Πρωθυπουργό

Ακούστε τις ομιλίες Γ. Παπανδρέου - Α. Τσίπρα

Ο κ. Παπανδρέου έσπευσε να υπεραμυνθεί των ενεργειών που ακολούθησε από τον Οκτώβριο του 2009, οπότε και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. «Το ότι ήμουν σε επαφή με τον Ντομινικ Στρος Καν και με άλλους ηγέτες της ΕΕ δεν είναι ανακάλυψη, είναι δικιά μου δημόσια δήλωση από την αρχή. Καταρρίπτει και την κριτική της ΝΔ ότι δεν κίνηθήκαμε γρήγορα», υπογράμμισε.

«Όλα καθαρά και πάνω στο τραπέζι», συνέχισε και διερωτήθηκε ποιο θα ήταν το σωστό, «να μη συζητούσε η ελληνική κυβέρνηση με διεθνείς παραγοντες για πιθανές λύσεις;».

«Φέραμε τα πάνω κάτω», συμπλήρωσε, «έκανα δυο φόρες του γύρο του κόσμου σε χιλιόμετρα για να φτάσουμε από το μηδέν στο μηχανισμό στήριξης».

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ακόμη ότι σήμερα «όλοι μπορούν να μιλούν εκ του ασφαλούς, με την ασφάλεια των 110 δισ. να λενε όποια αθλιότητα θέλουν, όπως ότι όλα ήταν προαποφασισμένα».

«Από το Νοέμβριο έως το Μάιο κάναμε προσπάθεια για να μην χρειαστούμε το μηχανισμό. Αυτός είναι ο λόγος που συνεργαζόμασταν με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ».

Το θέμα άνοιξε νωρίτερα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Φως παντού μας είπατε», ανέφερε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό και πρόσθεσε πως «ο Στρος Καν είπε ότι υπόγεια συμφωνήσαμε».

«Θυμάστε τι κάνατε το Νοεμβριο του 2009; Καλούσατε τους πολιτικούς αρχηγούς υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και μας λέγατε για τη διαφθορά. Αυτό το κάνατε γιατί ανοίξατε την κερκόπορτα για το ΔΝΤ και γιατί τα κάνατε πλακάκια με τον κ. Καραμανλή. Για αυτό δεν μιλάει ενάμιση χρόνο», είπε χαρακτηριστικά.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε αν ο κ. Στρος καν είναι παραμυθάς. «Γιατί δεν το λέτε από το βήμα της Βουλής; Λέτε ότι είμαστε ανεύθυνοι, ποιος εσείς που πορεύεεστε αγκαζέ με τον κ. Καρατζαφέρη και τον κ. Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά.

«Ασχολείστε μόνο με το κουτσομπολιό και τις συνομωσίες», απάντησε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως παλεύει για να σωθεί η χωρά και πως το μόνο που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «να πετάει πολιτικές πέτρες στις προσπάθειες της κυβέρνησης».

ΝΔ: Εξανεμίζονται τα έσχατα υπολείμματα αξιοπιστίας του Πρωθυπουργού

«Ο κ. Παπανδρέου, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις υπόγειες επαφές του με τον κ. Στρος Καν, εξανεμίζει και τα έσχατα υπολείμματα της αξιοπιστίας του», παρατήρησε ο Γιάννης Μιχελάκης.

Οπως ανέφερε, «σήμερα μας είπε ότι προετοιμαζόταν “για κάθε ενδεχόμενο”. Πριν ένα μήνα έλεγε ότι το έκανε γιατί έψαχνε λεφτά. Το Δεκέμβριο του '09 έλεγε ότι ζητούσε μόνο τεχνογνωσία. Τον Ιανουάριο του '10 δήλωνε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπούμε στο ΔΝΤ».

«Και όλα αυτά», πρόσθεσε, «όταν ο υφυπουργός κ. Σαχινίδης έχει αποκαλύψει πως, από την πρώτη στιγμή, τον Οκτώβριο του 2009, είχαν καταλήξει πως το ΔΝΤ ήταν η πρώτη και μόνη επιλογή τους».

«Αντί λοιπόν ο πρωθυπουργός να απαντά στα ερωτήματα που θέσαμε, δημιουργεί ακόμη σοβαρότερες υπόνοιες για τις μεθοδεύσεις του: Γιατί κατέφυγε πρώτα στο ΔΝΤ και όχι στην Ε.Ε.; Γιατί όταν μπορούσε - τον Ιανουάριο του 2010 - να πάρει από τις αγορές όσα περίπου θα έδινε και το ΔΝΤ, δεν τα πήρε; Γιατί εξακολουθούσε να εμπαίζει το λαό με το “λεφτά υπάρχουν”;», διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Όσο για την κατάσταση στην οποία έφερε την χώρα, είναι τουλάχιστον πρόκληση να περηφανεύεται», συμπλήρωσε ο κ. Μιχελάκης, τονίζοντας ότι «τον ακούν δεκάδες χιλιάδες νέοι άνεργοι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που έβαλαν λουκέτα, μισθωτοί και συνταξιούχοι που είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται και τους φόρους να αυξάνονται».

«Ακόμη και υπουργοί, καθώς και στελέχη του κόμματός του λένε ότι το κράτος είναι σήμερα, χειρότερο απ’ ό,τι το 2009, ότι το Μνημόνιο δεν βγαίνει, ότι η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια στο λαό, ότι δεν λειτουργεί συντονισμένα και αποτελεσματικά και ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής», κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή