«Ημέρα της ανυπακοής» στη Συρία

Παρασκευή, 06 Μαΐου 2011 13:35
UPD:13:38

Έκκληση για μαζικές διαδηλώσεις μετά τις προσευχές της Παρασκευής σήμερα, «ημέρα της ανυπακοής», έχουν απευθύνει ακτιβιστές στη Συρία, παρά τις προειδοποιήσεις του υπουργείο Εσωτερικών. (Φωτογραφία αρχείου)

A- A A+

Έκκληση για μαζικές διαδηλώσεις μετά τις προσευχές της Παρασκευής σήμερα, «ημέρα της ανυπακοής», έχουν απευθύνει ακτιβιστές στη Συρία, παρά τις προειδοποιήσεις του υπουργείο Εσωτερικών.

«Σήμερα είναι η Παρασκευή της ανυπακοής. Είναι ένα μήνυμα προς όλους που έχουν συναίσθηση της κατάστασης. Δεν πρόκειται να μετακινηθούμε. Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια μας. Για τούτα τα αγαθά αψηφούμε τον κόσμο», τονίζεται στο κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «Η Συριακή Επανάσταση 2011», που δημιουργήθηκε από νεαρούς ακτιβιστές.

Το κείμενο αναρτήθηκε την ώρα που το υπουργείο Εσωτερικών αξίωνε σε ανακοινωθέν του από τον κόσμο «να απόσχει κάθε καθιστικής διαμαρτυρίας, ή άλλης διαδήλωσης».

Στο ίδιο κείμενο, που αναπαράγεται από το κρατικό πρακτορείο SANA, προτάσσεται «η ανάγκη για ενεργή συμμετοχή στην εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας και για βοήθεια προς τις αρχές να εκπληρώσουν την αποστολή τους».

Το υπουργείο τονίζει επίσης πως «έχουν απελευθερωθεί 361 άτομα, τα οποία είχαν παραδοθεί στην αστυνομία» αυτοβούλως, έπειτα από το κάλεσμα που το καθεστώς είχε απευθύνει τη Δευτέρα «προς τους πολίτες οι οποίοι συμμετείχαν, ή διέπραξαν παρανομίες, ή έφεραν όπλα, διατάραξαν την ασφάλεια, ή διέσπειραν ψευδείς πληροφορίες, να παραδοθούν έως τις 15 Μαΐου και να παραδώσουν τα όπλα τους στις αρμόδιες αρχές», με εγγύηση να τους χορηγηθεί αμνηστία.

Τα τανκς φέρονται να έχουν αποσυρθεί από την πόλη Ντεράά, προπύργιο των διαδηλωτών εναντίον του καθεστώτος, ωστόσο υπάρχουν πληροφορίες για ανάπτυξη αρμάτων μάχης σε άλλες αστικές περιοχές. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1966440

Εν αναμονή της απόφασης της ΕΕ για κυρώσεις

Την ίδια ώρα, η Η ΕΕ έκανε έκκληση σήμερα να ληφθεί απόφαση για τις διεθνείς κυρώσεις που εστιάζονται, έμμεσα ή άμεσα, στο πρόσωπο του Σύρου προέδρου, ένα θέμα που ακόμη διχάζει τους 27, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

«Ένα σημείο δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη: η παρουσία, ή μη, του Μπασάρ αλ Ασαντ» στον κατάλογο των προσώπων που επηρεάζονται από τις πρόνοιες για δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση έκδοσης βίζας, ο οποίος κατάλογος περιλαμβάνει δεκαπέντε ονόματα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Οι πρεσβευτές των 27 κρατών είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν. Μετά το πέρας της συνάντησης «αναμένεται μία τελική απόφαση για τον κατάλογο και την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής των κυρώσεων», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή