Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Γιουσούφ Ρεζά Γκιλάνι θα απευθυνθεί σήμερα στο πακιστανικό κοινοβούλιο για να δώσει εξηγήσεις για την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση που έληξε με το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Την ίδια στιγμή, η Ουάσινγκτον και η πακιστανική αντιπολίτευση κατηγορούν το Ισλαμαμπάντ είτε για ανικανότητα είτε για συνέργεια στην παρουσία του στο έδαφος του Πακιστάν.
Η Ουάσινγκτον έχει δώσει τη διαβεβαίωση ότι το Ισλαμαμπάντ δεν είχε ειδοποιηθεί για την επιχείρηση, ώστε να αποφευχθούν τυχόν «διαρροές», ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για συνέργεια του πακιστανικού στρατού και των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών στην επί χρόνια παρουσία του Μπιν Λάντεν στο έδαφος του Πακιστάν.
Η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση στο Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι και ο πρωθυπουργός Γιουσούφ Ρεζά Γκιλάνι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για τη στρατιωτική επιχείρηση ή να παραιτηθούν.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από το Ισλαμαμπάντ να διεξαγάγει έρευνα για το «δίκτυο υποστήριξης» που χρησιμοποίησε ο Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.
«Θεωρούμε ότι επωφελήθηκε από δίκτυο υποστήριξης στο εσωτερικό του Πακιστάν», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
«Θα ερευνήσουμε επ΄αυτού, αλλά κυρίως πρέπει να ερευνήσει το Πακιστάν», πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα. «Τούς έχουμε ήδη μιλήσει και μάς διαβεβαίωσαν ότι θέλουν να ανακαλύψουν τι είδους στήριξη είχε ο Μπιν Λάντεν», είπε αναφερόμενος στις πακιστανικές αρχές.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τομ Ντόνιλον ζήτησε επίσης τη διεξαγωγή έρευνας από το Ισλαμαμπάντ.
Σε δηλώσεις του σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ο Αμερικανός αξιωματούχος επεχείρησε να κατεβάσει τους τόνους ανάμεσα στο Ισλαμαμπάντ και την Ουάσινγκτον, οι σχέσεις των οποίων επλήγησαν από την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση στο κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν, λέγοντας ότι τίποτε δεν επιτρέπει τη διατύπωση κατηγοριών κατά της πακιστανικής ηγεσίας για το ότι προστάτεψε τον Μπιν Λάντεν. «Δεν έχουμε κανένα στοιχείο ότι η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ γνώριζε» τον τόπο όπου κρυβόταν ο Μπιν Λάντεν.
Ο Τομ Ντόνιλον ζήτησε επίσης από το Ισλαμαμπάντ να διαβιβάσει στις ΗΠΑ τις πληροφορίες που βρέθηκαν από την πακιστανικές αρχές εντός της κατοικίας του Μπιν Λάντεν και να επιτρέψουν την πρόσβαση των αμερικανικών αρχών στις τρεις γυναίκες του ηγέτη της Αλ Κάιντα που κρατούνται ώστε να ανακριθούν.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο δεύτερος στη ιεραρχία της Αλ Κάιντα, ο Αιγύπτιος Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, παρά το γεγονός ότι είναι πια ο πλέον καταζητούμενος τρομοκράτης , απέχει πολύ από το να είναι ηγέτης, όπως ο Μπιν Λάντεν. Η Αλ Κάιντα, η οποία παραδέχθηκε τελικά τον θάνατό του, δεν έχει ακόμη ορίσει τον διάδοχό του.
Το Σάββατο, οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα τις βιντεοταινίες που βρέθηκαν στο κρησφύγετό του. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι δείχνουν πως ο Μπιν Λάντεν φρόντιζε τη δημόσια εικόνα του και ότι παρέμενε ενεργός επιχειρησιακός αρχηγός της Αλ Κάιντα δίνοντας οδηγίες στην οργάνωση.
Η Αλ Κάιντα στο Μάγρεμπ (Aqmi) αναφέρει σε μήνυμά της στο Ιντερνετ ότι οι εξεγέρσεις στις αραβικές χώρες αποτελούν «νίκη της Αλ Κάιντα», σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE.