«Θα αρχίσουμε να κυνηγάμε τα φίδια στο χορτάρι»

Δευτέρα, 09 Μαΐου 2011 20:28

A- A A+

Ενα από τα δύο ελικόπτερα Black Hawk που πέρασαν στο Πακιστάν την περασμένη Κυριακή άρχισε να χάνει ύψος, καθώς πλησίαζε τον προορισμό του. Όταν προσέκρουσε και στο κτήριο όπου κρυβόταν ο μπιν Λάντεν, οι Seals ήξεραν ότι οι Πακιστανοί γνώριζαν πλέον ότι ένα αμερικανικό ελικόπτερο είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο τους.

Πακιστανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι δεν εντόπισαν τα ελικόπτερα όταν περνούσαν τα σύνορα. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, οι οθόνες των ραντάρ στο αεροδρόμιο της Πεσάβαρ τέθηκαν εκτός λειτουργίας. «Πιστεύουμε ότι εκείνη ήταν η στιγμή που πέρασαν τα ελικόπτερα», λέει ένας αξιωματούχος. Μόνο όταν προσγειώθηκε κοντά στη στρατιωτική ακαδημία του Αμποταμπάντ ενημερώθηκε η κυβέρνηση ότι κάτι είχε συμβεί.

Επηρεασμένη από την ηγεσία του Πενταγώνου, η κυβέρνηση Ομπάμα εξαπέλυσε το 2009 μια επίθεση φιλίας προς το Ισλαμαμπάντ. Ο στόχος ήταν να πειστούν οι πακιστανικές αρχές, και ιδιαίτερα οι ισχυρές μυστικές υπηρεσίες, ότι δεν αντιμετώπιζαν πλέον απειλή από την Ινδία, αλλά από τους εξτρεμιστές της αλ-Κάιντα που φιλοξενούσαν στο έδαφός τους. Παράλληλα, αμερικανοί αξιωματούχοι αναλάμβαναν να πείσουν το Νέο Δελχί να επιδιώξει προσέγγιση με το Πακιστάν.

Αλλά, καθώς οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν συνεχίστηκαν, οι Αμερικανοί άρχισαν να το ξανασκέφτονται. «Έπρεπε να αρχίσουμε να ασκούμε πίεση, δείχνοντας ότι είχαμε και άλλες εναλλακτικές λύσεις», λέει ένας αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος.

Μεταξύ αυτών που πίεσαν για αλλαγή γραμμής ήταν ο νέος διοικητής στο Αφγανιστάν Ντέιβιντ Πετρέους. Αμερικανοί αξιωματούχοι που είναι σε θέση να γνωρίζουν βεβαιώνουν ότι ελάχιστες ήταν οι αντιρρήσεις στην απόφαση να μην ενημερωθεί το Ισλαμαμπάντ για την επικείμενη επιχείρηση. «Οι ίδιοι οι δικοί μας άνδρες δεν ήξεραν ποιος ήταν ο στόχος μέχρι την τελευταία στιγμή», προσθέτει ο αξιωματούχος.

Στην πραγματικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούσαν να είναι σίγουρες ότι κάποιος από τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες δεν θα ειδοποιούσε τον μπιν Λάντεν. «Αυτό που ξέρουμε είναι ότι αν μοιραζόμασταν τις πληροφορίες που είχαμε, μπορεί να τινάζαμε στον αέρα τη μεγαλύτερη ευκαιρία που μας είχε προσφερθεί εδώ και καιρό. Αποφασίσαμε λοιπόν να μην το διακινδυνεύσουμε».

Το Πακιστάν απειλεί τώρα ότι οποιαδήποτε ενέργεια παραβιάσει και πάλι την εθνική του κυριαρχία θα οδηγήσει σε ριζική αναθεώρηση των σχέσεων των δύο χωρών. Αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες κανείς δεν μπορεί να δώσει μια τέτοια εγγύηση. Όπως λέει χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος, «τώρα που κόψαμε το κεφάλι του δράκου, θα αρχίσουμε να κυνηγάμε τα φίδια στο χορτάρι».

Πηγή: Financial Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή