«Γυναικεία υπόθεση» το βραβείο ευρωπαϊκών ταλέντων

Τρίτη, 10 Μαΐου 2011 14:47
UPD:30/11/2012 16:04
A- A A+

Δύο γυναίκες σεναριογράφοι μοιράζονται η Virág Zomborácz από την Ουγγαρία και η Σουηδή Hanna Sköld θα μοιραστούν το φετινό βραβείο ευρωπαϊκών ταλέντων MEDIA για τα σενάρια τους για τις ταινίες Afterlife και Granny's Dancing on the Table, αντίστοιχα.

Tο βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο στην καλύτερη ταινία που λαμβάνει στήριξη από το πρόγραμμα κινηματογράφου MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικοί βαθμολογούν τα σενάρια με κριτήριο τη δυναμική απήχησής τους στο κοινό ολόκληρης της Ευρώπης. Φέτος οι δύο ταινίες ισοψήφισαν, οπότε το βραβείο θα το μοιραστούν και θα το παραλάβουν από την Ευρωπαία επίτροπο για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, στο φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών στις 15 Μαΐου.

Η Virág Zomborácz γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1985 στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας. Το 2009 πήρε το δίπλωμά της (μάστερ στις καλές τέχνες) από τη σχολή δραματουργίας, κινηματογράφου και τηλεόρασης του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει ταινίες φαντασίας μικρού μήκους, πειραματικά ντοκιμαντέρ και έργα τέχνης μέσω βίντεο (video art).

Η ταινία Afterlife αφηγείται την ιστορία της δυσλειτουργικής οικογένειας Τulipan. Ο πατέρας είναι ένας πάστορας που διευθύνει τις ζωές των μελών της οικογένειάς του με σιδερένια πυγμή. Μετά τον απροσδόκητο θάνατό του, όμως, η οικογένεια διαλύεται, καταρρέει σαν μαριονέτες που έχασαν εκείνον που κινεί τα νήματα. Σιγά-σιγά, όμως, πρέπει να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή σ' ένα μικρό χωριό, αμέσως μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού.

Η Hanna Sköld ξεκίνησε την καριέρα της στον τηλεοπτικό σταθμό πριν από 10 χρόνια, έγινε σύμβολο της δημιουργίας ταινιών με αντισυμβατικό τρόπο. Το πρώτο της έργο, Nasty Old People, έκανε πρεμιέρα το 2009 και διανεμήθηκε διαδικτυακά σε 113 χώρες και μεταφράστηκε σε 17 διαφορετικές γλώσσες από το κοινό της.

Η ταινία Granny's Dancing on the Table είναι η ιστορία της Eini, ενός κοριτσιού που μεγαλώνει βαθιά μέσα στα σουηδικά δάση, όπου την κρατά απομονωμένη ο δεσποτικός της πατέρας και που φοβάται τον έξω κόσμο. Όταν γίνεται 17 ετών δραπετεύει για να εξερευνήσει τον κόσμο. Διαθέτει μια έκτη αίσθηση, μπορεί για παράδειγμα να προβλέπει τους σεισμούς, είναι όμως αυτό αρκετό για να τα καταφέρει σ' έναν άγνωστο κόσμο, ιδίως όταν δεν έχει καμία απολύτως συναίσθηση των ίδιων της των συναισθημάτων;

Προτεινόμενα για εσάς