Συγκροτήθηκε σε σώμα η Προανακριτική για τα υποβρύχια

Τρίτη, 10 Μαΐου 2011 15:07
UPD:15:16

Η Επιτροπή συγκροτήθηκε σε σώμα, εκλέγοντας πρόεδρο τον κ. Μάρκο Μπόλαρη, αντιπρόεδρο τον κ. Αγγελο Μανωλάκη και γραμματέα τον κ. Αγγελο Τόλκα (όλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ).

A- A A+

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας την άρνηση των γερμανικών εταιρειών Τhyssen και HDW στο αίτημα των ελληνικών αρχών για παροχή στοιχείων σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων. Συγκροτήθηκε σε σώμα η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που θα διερευνήσει την ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου.

Το μεσημέρι συνεδρίασε η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης κατά του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας για το θέμα της σύμβασης κατασκευής και παράδοσης στο Πολεμικό Ναυτικό των υποβρυχίων τύπου 214, με θέματα ημερήσιας διάταξης την εκλογή προεδρείου και τη συζήτηση επί διαδικαστικών θεμάτων λειτουργίας της Επιτροπής.

Η Επιτροπή συγκροτήθηκε σε σώμα, εκλέγοντας πρόεδρο τον κ. Μάρκο Μπόλαρη, αντιπρόεδρο τον κ. Αγγελο Μανωλάκη και γραμματέα τον κ. Αγγελο Τόλκα (όλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ).

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Μπόλαρης, η ΝΔ ζήτησε να καθυστερήσει για μια εβδομάδα η έναρξη των εργασιών της Επιτροπής, με το αιτιολογικό ότι δεν είχε προλάβει να ενημερωθεί για τη δικογραφία, αίτημα όμως που δεν έγινε δεκτό, λόγω του περιορισμένου χρόνου που υπάρχει μέχρι τις 6 Ιουνίου για την κατάθεση του πορίσματος.

Επίσης, όπως είπε ο κ. Μπόλαρης, ήδη έχει μοιραστεί σε όλα τα μέλη της Επιτροπής η δικογραφία, ενώ αναμένεται ακόμα το υλικό της γερμανικής δικαιοσύνης από τις καταθέσεις των στελεχών των γερμανικών εταιριών Ferrostaal και HDW.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο νυν υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος, μιλώντας στην Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στο πλαίσιο της συζήτησης επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τις εξοπλιστικές συμβάσεις, τόνισε πως ασκεί πιέσεις στη γερμανική πλευρά για την παροχή στοιχείων σε σχέση με την υπόθεση.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε απαράδεκτη την άρνηση των εταιρειών Thyssen και HDW να στείλουν στοιχεία στις ελληνικές αρχές και με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αμυνας της Γερμανίας, Σόιμπλε και Ντε Μεζιερ, ζήτησε όπως επιληφθούν του θέματος.

Αντίθετα, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, θετική ήταν η αντίδραση από το Αμπου Ντάμπι στο αίτημα των ελληνικών αρχών. Ο Έλληνας πρεσβευτής απευθύνθηκε επισήμως στο fund που ελέγχει το 60% της Ferrostaal και όπως σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, είναι πολύ πιθανή ακόμα και η οικειοθελής αποστολή των στοιχείων που ζήτησε η Ελλάδα.

Πρεμιέρα την Πέμπτη για την Προανακριτική

Οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής θα αρχίσουν την Πέμπτη στις 10 το πρωί, με τις καταθέσεις έξι δημοσιογράφων, των κ.κ. Ν. Χατζηνικολάου, Μάκη Πολάτου, Τάσο Τέλλογλου, Γιάννας Παπαδάκου, Αριστέας Μπουγάτσου και Κώστα Αλατζά οι οποίοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Μ. Μπόλαρη, είχαν το βασικό ρεπορτάζ για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Προανακριτική Επιτροπή θα ασχοληθεί μόνον με την ενδεχόμενη εμπλοκή του κ. Τσοχατζόπουλου, ενώ, σε ό,τι αφορά την εκτέλεση της σύμβασης από τους υπόλοιπους υπουργούς Αμυνας, την έρευνα θα αναλάβει η Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, η οποία θα ενισχυθεί με επιπλέον αρμοδιότητες, όπως αυτές που έχει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή