Επικρίσεις Γ. Παπαστάμκου για την εξωτερική εμπορική πολιτική της Κομισιόν

Τρίτη, 10 Μαΐου 2011 16:18
A- A A+

Την πρόταση της Κομισιόν για παροχή εμπορικών παραχωρήσεων προς το Πακιστάν επέκρινε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Παπαστάμκος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Πακιστάν -εν συνεχεία των πλημμυρών που είχαν πλήξει τη χώρα το 2010- με τη μορφή εμπορικών προτιμήσεων και της αυξημένης πρόσβασης πακιστανικών προϊόντων στην αγορά της ΕΕ.

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Παπαστάμκος.

Ο κ. Παπαστάμκος τάχθηκε υπέρ της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, εξέφρασε ωστόσο τη διαφωνία του με τις προτάσεις της Κομισιόν, σύμφωνα με τις οποίες, όπως σημείωσς, δύο βιομηχανικοί κλάδοι της ΕΕ, η κλωστοϋφαντουργία και η βιοαιθανόλη, καλούνται να αναλάβουν το βάρος της βοήθειας.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ υπενθύμισε τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε τα τελευταία έτη η ευρωπαϊκή κλωστοϋφαντουργία, συνεπεία της απελευθέρωσης του εμπορίου στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, επικαλούμενος μάλιστα τι συνέπειες που υπέστησαν μονάδες κλωστοϋφαντουργίας στη Νάουσα, περιοχή με έναν από τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας στην ΕΕ.

Υπενθυμίζεται σχετικά ότι ο κ. Παπαστάμκος είχε επικρίνει σε προγενέστερη παρέμβασή του στην Ολομέλεια αντίστοιχες προτάσεις για την παροχή βοήθειας στα κράτη της Βορείου Αφρικής με τη μορφή περαιτέρω παραχωρήσεων στο άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς γεωργικών προϊόντων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο άλλης συζήτησης στην Ολομέλεια του ΕΚ σχετικά με τις μεταβατικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο διμερών επενδυτικών συμφωνιών μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών, ο ευρωβουλευτής τόνισε τη σημασία καθιέρωσης (με τη Συνθήκη της Λισαβόνας) μίας κοινής εξωτερικής πολιτικής επενδύσεων, που θα διασφαλίζει ίσους όρους μεταχείρισης όλων των ευρωπαίων επενδυτών. Ωστόσο, μέχρις ότου καταστεί δυνατή η σύναψη επενδυτικών συμφωνιών σε επίπεδο ΕΕ, θα πρέπει να αποτραπεί το νομικό κενό και να υπάρξει η απαιτούμενη ασφάλεια δικαίου υπέρ των ευρωπαίων επενδυτών.

Σύμφωνα με τον Έλληνα Ευρωβουλευτή, η εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας των Ευρωπαίων, οι οποίοι πραγματοποιούν επενδύσεις σε τρίτες χώρες, επιβάλλει τη διατήρηση των ισχυουσών διμερών συμφωνιών που έχουν συνάψει τα επιμέρους κράτη μέλη της ΕΕ. Επισημαίνεται ότι η Ελλάς έχει συνάψει 41 Συμφωνίες προστασίας και προώθησης επενδύσεων.

Κατά τον κ. Παπαστάμκο, το σχέδιο Κανονισμού που πρότεινε η Κομισιόν επ' ουδενί εγγυάται την απαιτούμενη ασφάλεια δικαίου, ενώ οι προτεινόμενες από το ΕΚ τροπολογίες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και αποτελούν καλή βάση για την έναρξη διαβουλεύσεων με το Συμβούλιο Υπουργών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή