Ευ. Βενιζέλος: Δεν περιορίζεται η επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων

Τρίτη, 10 Μαΐου 2011 17:06

«Κανείς δεν θέλει να πληρώνουμε αμυντικές δαπάνες. Πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε με συνοχή και συνέπεια, γιατί αλλιώς δημιουργείται απαξιωτικό κλίμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.

A- A A+

Η μείωση των δαπανών για την Αμυνα, στο 0,3% του ΑΕΠ, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για το καθεστώς των συμβάσεων και των προμηθειών στους τομείς της Αμυνας και της Ασφάλειας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Όπως είπε ο υπουργός, φέτος οι πληρωμές μας για αμυντικές δαπάνες θα είναι περίπου 1 δισ. ευρώ και πρόσθεσε πως θέλουμε να μην ξεπερνάμε τα 800 εκατ. έως 850 εκατ. ευρώ ανά έτος.

«Κανείς δεν θέλει να πληρώνουμε αμυντικές δαπάνες. Πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε με συνοχή και συνέπεια, γιατί αλλιώς δημιουργείται απαξιωτικό κλίμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το νομοσχέδιο για τις Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Υπηρεσιών και Προμηθειών στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας, ενσωματώνει την Οδηγία 2009/81/ΕΚ, στοχεύοντας στην ενίσχυση όλων των εγγυήσεων διαφάνειας που θα τις διέπουν.

Κατά την τοποθέτησή του ο εισηγητής της ΝΔ Μαργαρίτης Τζίμας επισήμανε μεν ότι το κόμμα του επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί επί της αρχής του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, δήλωσε, ωστόσο, ότι συμφωνεί με την οδηγία, καθώς εξασφαλίζει τη διαφάνεια και «αποτρέπει όλους εκείνους τους επίορκους να χρησιμοποιούν τη διαδικασία σύναψης των συμβάσεων για να εκμεταλλευτούν τον ιδρώτα του λαού».

Εκ μέρους του ΚΚΕ, η κ. Λιάνα Κανέλλη χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «κολυμβήθρα του Σιλωάμ», υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για εξυπηρέτηση ευρωπαϊκών αμυντικών συμφερόντων και συμφερόντων της Τρόικας και δήλωσε ότι το καταψηφίζει.

Από τον ΛΑΟΣ ο Ιω. Κοραντής ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι θετικό, αλλά ζήτησε διευκρινίσεις σε διατάξεις που αφορούν τόσο τα οικονομικά όσο και την Αμυνα και ανακοίνωσε ότι θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Τέλος, ο κ. Δρίτσας από το ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι η οδηγία αυτή συντάχθηκε για να ικανοποιήσει την επιθετική στρατιωτική πολιτική της ΕΕ και τα συμφέροντα των βιομηχανιών όπλων των ισχυρότερων χωρών της Ένωσης.

ΑΟΖ

Ερωτηθείς σχετικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε όσα δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός σε συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, ότι η Ελλάδα διατηρεί ακέραια, αλώβητα και ενεργά όλα τα δικαιώματά της και όλες τις δικαιοδοσίες της, που απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαίο της Θάλασσας και αυτό - όπως είπε - αφορά βεβαίως και την ΑΟΖ.

Σημείωσε ακόμη ότι εμείς επιδιώκουμε να κυρωθεί η σύμβαση με την Αλβανία, η οποία οριοθετεί θαλάσσιες ζώνες. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Κύπρος και το Ισραήλ οριοθέτησαν την ΑΟΖ, υπονοούμενης της υφαλοκρηπίδας και της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων και επίσης ότι στη Μεσόγειο η έκταση των δύο ζωνών είναι η ίδια, λόγω της διαμόρφωσης της θαλάσσιας αυτής περιοχής. Επομένως η ΑΟΖ ενισχύει την εθνική μας επιχειρηματολογία και επιτρέπει μια ορθολογικότερη οριοθέτηση, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και η νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή