ΕΕ: Κυρώσεις σε αξιωματούχους του συριακού καθεστώτος

Τρίτη, 10 Μαΐου 2011 17:26

Ανώτατη σύμβουλος του προέδρου Ασαντ, Μπουτάϊνα Σααμπάν, σε συνέντευξή της δήλωσε ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως η καταστολή της εξέγερσης θα επιτύχει μετά από εκατοντάδες θανάτους και συλλήψεις που έχουν σημειωθεί.

A- A A+

Σε ισχύ τέθηκαν από την ΕΕ κυρώσεις εις βάρος 13 Σύρων αξιωματούχων, ανάμεσά τους ένας αδελφός και ένας ξάδελφος του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, σε μία απόπειρα να ασκηθούν πιέσεις για το τέλος της βίαιης καταστολής αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Τα μέτρα, μεταξύ των οποίων και το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων, αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου πακέτου κυρώσεων που περιλαμβάνει επίσης εμπάργκο όπλων.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τον ισχυρό αδελφό του Ασαντ, Μαχέρ, που διοικεί τη Δημοκρατική Φρουρά και θεωρείται κύριος υπεύθυνος για την καταστολή των διαδηλώσεων, καθώς και τους επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, Αλί Μαμλούκ, και της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, Αντουλφατάχ Κουντσιγιέ. Αντίθετα, το όνομα του ίδιου του προέδρου Ασαντ δεν περιλαμβάνεται στη λίστα, αν και διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι μπορεί να βρεθεί σύντομα και ο ίδιος αντιμέτωπος με κυρώσεις.

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι σύμβουλος του Ασαντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει υπό τον έλεγχό της την εξέγερση.

Ανώτατη σύμβουλος του προέδρου σε συνέντευξή της δήλωσε ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως η καταστολή της εξέγερσης θα επιτύχει μετά από εκατοντάδες θανάτους και συλλήψεις που έχουν σημειωθεί.

«Ελπίζω να πρόκειται για το τέλος της υπόθεσης», είπε η Μπουτάϊνα Σααμπάν, προεδρική σύμβουλος που συχνά εκτελεί χρέη εκπροσώπου του προέδρου.

«Νομίζω ότι τώρα ξεπεράσαμε το πιο επικίνδυνο στάδιο. Το ελπίζω, το νομίζω».

Η Σααμπάν είπε ότι η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη να δεχτεί τη διεθνή καταδίκη και τις κυρώσεις. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η βεβαιότητα με την οποία μιλάει η εκπρόσωπος έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα της χώρας πριν από δύο εβδομάδες όταν η κυβέρνηση έδειχνε να κλονίζεται υπό το κράτος των διαδηλώσεων σε δεκάδες πόλεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, ανθρωπιστική ερευνητική αποστολή του ΟΗΕ εμποδίστηκε να φθάσει στην πόλη Ντεράα , όπου 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις σφαίρες των στρατιωτικών δυνάμεων.

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες Κρίστοφερ Γκάνες δήλωσε από την πλευρά του ότι ο οργανισμός ανησυχεί ότι δεν θα είναι θέση να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους 30.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Ντεράα, κυρίως σε 120 ασθενείς που εξαρτώνται από την αποστολή του ΟΗΕ για να προμηθευτούν τις δόσεις ινσουλίνης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή