Διαβεβαιώσεις Χρ. Παπουτσή για την αντιπυρική προστασία

Τρίτη, 10 Μαΐου 2011 19:44
A- A A+

Εκατόν δέκα δικυκλιστές στο πρότυπο της ομάδας ΔΙΑΣ θα επιστρατευθούν κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο προκειμένου να περιπολούν το δασικό δίκτυο, ενώ, όπως κάθε χρόνο, θα συγκροτηθούν ειδικά αερομεταφερόμενα πεζοπόρα τμήματα.

Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής μιλώντας στην ειδική μόνιμη επιτροπή Περιβάλλοντος, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι παρά την κρίσιμη δημοσιονομική περίοδο, ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στις κινήσεις που έχουν γίνει, από την αναθεώρηση και την επικαιροποίηση σχεδίων δασικών πυρκαγιών και σχεδίων οργάνωσης διοικητικής μέριμνας, ως τις πραγματικές ασκήσεις που θα γίνουν ως το τέλος του μήνα και το προετοιμαζόμενο νομοθετικό πλαίσιο για τους εθελοντές και τις εθελοντικές οργανώσεις.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί παράλληλα σύσκεψη ετοιμότητας, με όλους τους εμπλεκόμενους στη δασοπροστασία.

Σημαντικό πρόβλημα, χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά, ο υπουργός, τους νέους κανόνες δημοσίου λογιστικού, που επιβάλουν να επέλθει η εκταμίευση κονδυλίων, μόνον εφόσον έχουν ενταλματοποιηθεί όλες οι υποχρεώσεις του προηγούμενου χρόνου, με αποτέλεσμα εξαιρετικές καθυστερήσεις στην προμήθεια σε ανταλλακτικά, καύσιμα και επισκευές, που δεν οφείλονται στην έλλειψη κονδυλίων.

Οσον αφορά στο νέο σώμα των δικυκλιστών των δασών, όπως εξήγησε ο κ. Παπουτσής συγκροτείται με δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, η οποία και τους εξασφαλίζει τον ατομικό εξοπλισμό, ενώ δωρεά δύο πυροσβεστικών οχημάτων έχει κάνει και η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος. Αναφορικά με τα εναέρια μέσα, ο υπουργός είπε ότι έχουν γίνει όλες οι συσκέψεις με το υπουργείο Αμυνας και έχουν καταρτισθεί τα σχέδια.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας διευκρίνισε μετά από σχετικές επισημάνσεις βουλευτών, πως δεν έχει γίνει καμία περικοπή στο κονδύλι για τη μίσθωση εναερίων μέσων πυρόσβεσης, ενώ ο στόλος των εθνικών εγχωρίων μέσων θα είναι στον ίδιο αριθμό και στην ίδια διασπορά, όπως και πέρυσι.

Σημείωσε ακόμη ότι τα οργανωτικά κενά στο πυροσβεστικό σώμα είναι 4.177, αλλά σε μεγάλο βαθμό θα αμβλυνθούν από τους 5.387 εποχικούς που προσλαμβάνονται από αρχές Μαΐου, ενώ, όπως είπε, υπάρχει και η προκήρυξη για 4.000 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή