ΗΠΑ: O Μπιν Λάντεν «δεν δολοφονήθηκε»

Πέμπτη, 12 Μαΐου 2011 11:15
UPD:13:44

A- A A+

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ δήλωσε ότι η αμερικανική επιχείρηση που έληξε με το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν «δεν ήταν δολοφονία».

Μιλώντας στο BBC, ο Χόλντερ είπε ότι επρόκειτο για μία αποστολή «εκτέλεσης ή σύλληψης» και ότι αν είχε παραδοθεί ο Μπιν Λάντεν, η παράδοσή του θα είχε γίνει αποδεκτή.

Πρόσθεσε ότι οι άνδρες της ομάδας κρούσης έδρασαν «με σωστό τρόπο» τη στιγμή που δεν υπήρξε κάποια ξεκάθαρη ένδειξη ότι ο Μπιν Λάντεν επρόκειτο να παραδοθεί. «Αν υπήρχε η πιθανότητα παράδοσης, αυτό θα είχε συμβεί», όπως είπε.

«Αλλά η προστασία τους, δηλαδή η προστασία της δύναμης που μπήκε σε αυτό το συγκρότημα, ήταν νομίζω πάνω απ'όλα στη σκέψη μας», συμπλήρωσε.

Τόνισε ότι ο θάνατος του Μπιν Λάντεν ήταν «μια εθνική πράξη νόμιμης άμυνας».

«Ηταν ένας άνθρωπος που είχε ορκιστεί ότι ποτέ δεν θα τον συλλάβουν ζωντανό. Υπήρχαν ενδείξεις ότι ίσως να είχε πάνω του εκρηκτικά, ότι στο δωμάτιο που βρισκόταν είχε όπλα», τόνισε ο Χόλντερ.

Οι γιοι του Οσάμα μπιν Λάντεν κατήγγειλαν την «αυθαίρετη εκτέλεση» του πατέρα τους και χαρακτήρισαν «απαράδεκτη και ταπεινωτική» την πόντιση της σορού του στη θάλασσα. Σε ανακοίνωσή τους που δημοσιεύθηκε στους New York Times την Τρίτη ζητούν να μάθουν γιατί ο πατέρας τους «δεν συνελήφθη και δικάστηκε ώστε να αποκαλυφθεί στον κόσμο η αλήθεια».

Εν τω μεταξύ, περίπου 300 Πακιστανοί, οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν σήμερα στο Αμποταμπάντ, την πόλη στην οποία σκοτώθηκε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πορτρέτα του ηγέτη της πακιστανικής αντιπολίτευσης Ναουάζ Σαρίφ και ζητούσαν την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την παρουσία και το θάνατο του αρχηγού της αλ Κάιντα στην πόλη.

Σε μέλη του Κογκρέσου θα δείξει η CIA φωτογραφίες του Μπιν Λάντεν

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, η CIA θα δείξει αυτήν την εβδομάδα σε μέλη του Κογκρέσου φωτογραφίες της σορού του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ντατς Ρουπερσμπέργκερ, ανώτατος εκπρόσωπος της επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων θα μεταβεί στην έδρα της CIA στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του, Χέδερ Μολίνο.

Ο πρόεδρος της συγκεκριμένης επιτροπής Μάικ Ρότζερς είδε τις φωτογραφίες αυτές στις 2 Μαΐου.

Αλλα μέλη των δύο σωμάτων, που συμμετέχουν στις επιτροπές Μυστικών Υπηρεσιών και Αμυνας κλήθηκαν να δουν τις φωτογραφίες του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ανακοίνωσε το Κογκρέσο.

Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Τζον Μακέιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν σκοπεύει να δει τις φωτογραφίες. «Έχω δει πολλούς νεκρούς στη ζωή μου», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζέιμς Ινχοφ από την Οκλαχόμα που είδε τις φωτογραφίες τόνισε πως δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο αρχηγός της αλ Κάιντα είναι νεκρός.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Είναι αυτός, είναι νεκρός. Είναι παρελθόν», τόνισε στο CNN.

Ο Ινχοφ δήλωσε πως είδε 15 φωτογραφίες--εννιά από το σημείο της επίθεσης, τρεις από το αεροπλανοφόρο Vinson και τρεις παλαιότερες του Μπιν Λάντεν για σύγκριση.

«Φυσικά είναι φρικιαστικές γιατί τραβήχτηκαν αμέσως μετά την επιχείρηση», τόνισε ο ίδιος επισημαίνοντας ότι σε ορισμένες φαίνεται το εγκεφαλικό υγρό.

Υπό εξέταση «ημερολόγιο» του Μπιν Λάντεν

Οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών εξετάζουν ένα «ημερολόγιο» που βρέθηκε στο κρησφύγετο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, το οποίο περιέχει χειρόγραφες σημειώσεις του ηγέτη της Αλ Κάιντα με ιδέες για μελλοντικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις σημειώσεις, ο Μπιν Λάντεν φέρεται να υπολόγιζε πόσοι Αμερικανοί πρέπει να σκοτωθούν ώστε να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή.

Η Ουάσινγκτον έχει στείλει στοιχεία που προέρχονται από το υλικό που αφαιρέθηκε από το κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν σε ξένες κυβερνήσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Από τα στοιχεία αυτά δεν προκύπτουν πληροφορίες για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ ή άλλων δυτικών στόχων.

Ωστόσο, είναι πιθανόν ότι τα στοιχεία αυτά θα οδηγήσουν σε ορισμένες προσαρμογές των μέτρων ασφαλείας σε ορισμένες χώρες, σύμφωνα με δυτικό αξιωματούχο.

Οι αμερικανικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες δεν κατονόμασαν τις χώρες προς τις οποίες εστάλησαν τα στοιχεία που προέκυψαν από το υλικό που κατασχέθηκε στο κρησφύγετο του ηγέτη της Αλ Κάιντα και τα οποία χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας και ανάλυσης.

Το μόνο εξειδικευμένο σχέδιο επιθέσεων που έχει ως τώρα εντοπισθεί αφορούσε το σιδηροδρομικό δίκτυο των ΗΠΑ και προέκυψε από τις χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκεαν στο κρησφύγετο.

Από αυτές δεν προέκυψε ότι υπάρχει συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο κατά του αμερικανικού σιδηροδρομικού δικτύου, ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ εξέδωσε εγκύκλιο για τη λήψη μέτρων αυξημένης επιφυλακής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή