Συρία: Καταστολή φοιτητικής διαδήλωσης στο Χαλέπι

Πέμπτη, 12 Μαΐου 2011 14:53
A- A A+

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας κατέστειλαν διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες φοιτητές σε πανεπιστημιακή εστία στο Χαλέπι, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Οι φοιτητές ζητούσαν τη λήξη της πολιορκίας άλλων πόλεων, μεταξύ των οποίων η Χομς, η Ντεράα και το Μπανιάς, προπύργια των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Σύμφωνα με ακτιβιστές, συριακά άρματα μάχης έβαλαν εναντίον κατοικημένων περιοχών στις πόλεις Χάρρα και Χομς χθες, ενώ 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν συνολικά στη Συρία κατά τη διάρκεια των χθεσινών επιχειρήσεων καταστολής των διαδηλώσεων.

Στη Χομς τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη χθεσινή ημέρα από τα πυρά των αρμάτων μάχης και των μεμονωμένων ελεύθερων σκοπευτών, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εθνικής Οργάνωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Συρία Αμαρ Κουράμπι. Αλλοι 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Χάρρα, όπου επίσης εισέβαλαν άρματα μάχης του συριακού στρατού.

Δεκάδες αντικαθεστωτικοί ακτιβιστές συνελήφθησαν χθες στις πόλεις Χομς και Μπανιάς. Χιλιάδες έχουν συλληφθεί και κακοποιηθεί τους δύο τελευταίους μήνες από τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με μαρτυρίες αντικαθεστωτικών.

Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης των κυρώσεων για να συμπεριλάβουν και το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση επέβαλε κυρώσεις σε 13 Σύρους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ένας αδελφός του Ασαντ, σε ένα πρώτο βήμα για ν΄αναγκαστεί η Συρία να σταματήσει τη χρήση βίας εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

«Ο πρόεδρος Ασαντ δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τα ονόματα των Σύρων αξιωματούχων στους οποίους επεβλήθησαν κυρώσεις, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι υπουργοί Εξωτερικών δε θα επανέλθουν στο θέμα αυτό», τόνισε η Αστον σε συνέντευξή της στο αυστριακό ραδιόφωνο που μεταδόθηκε σήμερα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή