«Εκδίκηση» για τον Μπιν Λάντεν με 80 νεκρούς στο Πακιστάν

Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011 08:13
UPD:14:31

A- A A+

Τουλάχιστον 80 νεκροί είναι ο απολογισμός διπλής επίθεσης αυτοκτονίας σε κέντρο εκπαίδευσης παραστρατιωτικής δύναμης στο βορειοδυτικό Πακιστάν -της πρώτης μετά το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν στη χώρα στις 2 Μαΐου. Την ευθύνη για τη διπλή επίθεση ανέλαβαν οι Πακιστανοί Ταλιμπάν, σύμμαχοι της Αλ-Κάιντα λέγοντας ότι πρόκειται για μία «πρώτη ενέργεια» σε εκδίκηση για το θάνατο του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης.

«Είναι μια πρώτη ενέργεια εκδίκησης για τον μάρτυρα Οσάμα», δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Εχσανουλάχ Εχσάν, εκπρόσωπος του Κινήματος των Ταλιμπάν του Πακιστάν (TTP), συμμάχου της Αλ-Κάιντα, και απείλησε με πιο μαζικές επιθέσεις στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε 11 ημέρες αφ' ότου ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου σκοτώθηκε στο βόρειο Πακιστάν από κομάντος των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων. Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν είχαν ορκιστεί αμέσως να τον εκδικηθούν εντείνοντας τις επιθέσεις τους εναντίον της πακιστανικής κυβέρνησης και των δυνάμεων ασφαλείας της, τις οποίες θεωρούν συνεργούς της Ουάσινγκτον στην επιδρομή, καθώς και εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων.

Σήμερα τα χαράματα, στο Σαμπκαντάρ, μια μικρή πόλη της περιφέρειας Τσαρσάντα στο βορειοδυτικό Πακιστάν, ένας άνδρας που επέβαινε σε μοτοσυκλέτα, πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε πάνω του τη στιγμή που οι δόκιμοι μιας παραστρατιωτικής μονάδας της αστυνομίας (και όχι του στρατού, όπως είχε μεταδοθεί νωρίτερα), οι οποίοι είχαν φορέσει πολιτικά ρούχα, ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν στα λεωφορεία που θα τους μετέφεραν στα σπίτια τους για 10ήμερη άδεια, δήλωσε ο Νισάρ Χαν Μαρουάτ, ο αρχηγός της αστυνομίας στην Τσαρσάντα.

Η επίθεση είχε στόχο κέντρο εκπαίδευσης μιας παραστρατιωτικής μονάδας της αστυνομίας (Frontier Constabulary) που έχει ως αποστολή τη φύλαξη των συνόρων.

Στη συνέχεια μια δεύτερη βόμβα εξερράγη στα λεωφορεία στα οποία αναμένετο να επιβιβαστούν οι νεαροί δόκιμοι. «Εβδομήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν, από τους οποίους 65 της Frontier Constabulary και πέντε πολίτες», διευκρινισε αρχικά ο Μαρουάτ, ενώ σύμφωνα με νεότερο απολογισμό ο αριθμός των νεκρών φθάνει τους 80.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή