Ιαπωνία: Σχέδιο για αποζημίωση των θυμάτων της πυρηνικής κρίσης

Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011 11:11

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναότο Καν παρουσίασε σήμερα ένα μηχανισμό οικονομικής στήριξης της Tepco, για να εξασφαλίσει την καταβολή αποζημιώσεων στους περισσότερους από 85.000 ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους και στις επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία διαταράχθηκε από το ατύχημα.

A- A A+

Οικονομικό σχέδιο παρουσίασε η ιαπωνική κυβέρνηση, με στόχο να μπορέσει η εταιρεία που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα να αποζημιώσει τα θύματα της πυρηνικής κρίσης.

Δύο μήνες μετά το πυρηνικό ατύχημα, που προκλήθηκε από τον μεγέθους 9 βαθμών σεισμό και το γιγάντιο τσουνάμι που κατέστρεψαν τη βορειοανατολική Ιαπωνία, η κυβέρνηση πήρε μέτρα για να διαχειριστεί τις συνέπειες.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναότο Καν παρουσίασε σήμερα ένα μηχανισμό οικονομικής στήριξης της Tokyo Electric Power (Tepco), της εταιρείας που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, για να εξασφαλίσει την καταβολή αποζημιώσεων στους περισσότερους από 85.000 ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους και στις επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία διαταράχθηκε από το ατύχημα.

Το σχέδιο, το οποίο θα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο, προβλέπει κυρίως τη δημιουργία μιας δομής που θα συγχρηματοδοτείται από το κράτος και από τις ιδιωτικές ηλεκτρικές εταιρείες της Ιαπωνίας.

«Το θέμα δεν είναι να σωθεί η Tepco, αλλά να ενεργήσουμε ώστε τα θύματα να αποζημιωθούν γρήγορα», επέμεινε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια των συζητήσεων.

Ο οργανισμός αυτός θα προσφέρει χρηματοπιστωτική βοήθεια στην Tepco με «ενέσεις» κεφαλαίων ή με δάνεια, ώστε να μην αναγκαστεί η εταιρεία να προβεί σε στάση πληρωμών.

Καθώς από τις 11 Μαρτίου έχει σταματήσει η λειτουργία ένδεκα αντιδραστήρων της Tepco, η εταιρεία πρέπει να αγοράσει περισσότερους υδρογονάνθρακες για να αυξήσει την παραγωγή των θερμοηλεκτρικών σταθμών της ώστε να εξυπηρετήσει το Τόκιο.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση ζητάει από επιχειρήσεις και ιδιώτες στις ανατολικές και τις βόρειες περιοχές της χώρας να μειώσουν αυτό το καλοκαίρι την κατανάλωση ενέργειας για να αποφευχθούν οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Το ατύχημα στη Φουκουσίμα παρακίνησε τις αρχές να ελέγξουν το σύνολο των ιαπωνικών εγκαταστάσεων πυρηνικής ενέργειας, οι οποίες έχουν 54 αντιδραστήρες. Μετά τον έλεγχο, ο πρωθυπουργός Ναότο Καν ζήτησε τη διακοπή της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού της Χαμαόκα, στο κέντρο της χώρας.

Η εταιρεία που εκμεταλλεύεται αυτό τον πυρηνικό σταθμό, η Chubu Electric Power, άρχισε σήμερα τη διαδικασία διακοπής της λειτουργίας ενός αντιδραστήρα και αύριο, Σάββατο, πρόκειται να κάνει το ίδιο με τη δεύτερη μονάδα. Μια τρίτη είχε σταματήσει νωρίτερα για ελέγχους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή