Χρ. Παπουτσής: Παραδειγματική τιμωρία για όσους αυθαιρετούν

Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011 14:22
UPD:19:13

Κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τις ηγεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας και τους επιτελείς τους, ο κ. Παπουτσής διεμήνυσε σε αυστηρό τόνο ότι «μία υπηρεσία είναι προτιμότερο να διαλυθεί και να συγκροτηθεί από την αρχή, παρά να λειτουργεί σε ένα ιδιόμορφο καθεστώς ανοχής».

A- A A+

Παραδειγματική τιμωρία για όσους «αυθαιρετούν και ασκούν βία εις βάρος των πολιτών ή αξιοποιούν την εξουσία τους με τρόπο καταχρηστικό και προσβλητικό», προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής, με αφορμή τις πρόσφατες βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών -αστυνομικών.

«Να μη μένει κανείς ατιμώρητος για επιλογές που προκαλούν το κοινό αίσθημα και βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως «η καταστολή δεν πρέπει να καθίσταται πρώτη αλλά ύστατη απάντηση του κράτους»..

Χρ. Παπουτσής: Παραδειγματική τιμωρία για όσους αυθαιρετούν

Χρ. Παπουτσής: Παραδειγματική τιμωρία για όσους αυθαιρετούν

Κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τις ηγεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας και τους επιτελείς τους, ο κ. Παπουτσής διεμήνυσε σε αυστηρό τόνο ότι «μια υπηρεσία όσο ισχυρή, αποτελεσματική ή δημοφιλής κι αν εμφανίζεται, είναι προτιμότερο να διαλυθεί και να συγκροτηθεί από την αρχή, παρά να λειτουργεί σε ένα ιδιόμορφο καθεστώς ανοχής, που εξυπηρετεί από την μια πλευρά κάποιες ατομικές συμπεριφορές ανυπακοής, απειθαρχίας, αυθαιρεσίας, βίας και κατάχρησης εξουσίας και από την άλλη πλευρά να επιτρέπει σε περιπτώσεις αδικοπραξίας μία ιδιόμορφη συντεχνιακή αλληλεγγύη».

Οσον αφορά τα αυξημένα επεισόδια βίας στο κέντρο της Αθήνας, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς -όπως είπε, «η αποτελεσματική τήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας συνεπάγεται την ενεργό συνεργασία και αντίστοιχη ανάληψη ευθυνών όλων των αρμόδιων φορέων (τοπική αυτοδιοίκηση και δημοτική αστυνομία».

«Η συχνά έκδηλη απροθυμία πολλών από τους φορείς αυτούς να επωμιστούν τις ευθύνες τους δεν πρέπει να προκαλεί μια εν τοις πράγμασι μετακύλιση αρμοδιοτήτων προς τα σώματα ασφαλείας», τόνισε ο κ. Παπουτσής.

ΝΔ: Η κυβέρνηση παρακουθεί παράλυτη

Για απελπιστική κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης και σημείωσε ότι μικρές μειοψηφίες έχουν καταντήσει το κέντρο της πόλης εμπόλεμη ζώνη.

Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παρακολουθεί παράλυτη και σχολιάζει τα γεγονότα σαν ανεύθυνος παρατηρητής». Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επανέλαβε πως η αξιωματική αντιπολίτευση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο κάθε μορφής βίας από όπου και αν προέρχεται, ενώ κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία στις δύσκολες αυτές ώρες .

Υπενθύμισε τέλος τη δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά σύμφωνα με την οποία μόλις αναλάβει η ΝΔ τη διακυβέρνηση του τόπου θα καταργήσει το νόμο του ΠΑΣΟΚ για την ιθαγένεια και θα εφαρμόσει τη δική της πολιτική, αντίστοιχη με εκείνη που υιοθετούν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

«Χρειάστηκε να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, να γίνουμε μάρτυρες ακραίων φαινομένων αυτοδικίας και να δούμε γειτονιές της Αθήνας να μετατρέπονται σε γκέτο και να παραδίνονται στη βία και την ανομία, για να ανακαλύψει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τη ρίζα του κακού: για μία ακόμα φορά φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εκείνον», σχολίασε από την πλευρά του ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Θανάσης Νάκος.

Ο κ. Νάκος έκανε λόγο για έλλειμμα πολιτικής ασφάλειας και προστασίας των πολιτών, την ώρα, που, όπως επισημαίνει, «τα Σώματα Ασφαλείας υπολειτουργούν, χωρίς μέσα, χωρίς πόρους, χωρίς ηθικό και επιχειρησιακή επάρκεια». «Τουλάχιστον κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον κ. υπουργό για έλλειψη φαντασίας», κατέληξε.

Αλ. Παπαρήγα: Κυβερνητική γραμμή η στάση της αστυνομίας

Εν τω μεταξύ, την άποψη ότι η στάση της αστυνομίας αποτελεί κυβερνητική γραμμή εξέφρασε η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στο ρ/σ Real fm και τόνισε: «Πυγμή στην πολιτική, πυγμή στην καταστολή».

Όπως είπε, στις τελευταίες κινητοποιήσεις δεν έγιναν τέτοια γεγονότα που να δικαιολογούν κάτι παραπάνω από την πλευρά της αστυνομίας, η οποία κινήθηκε «σαν να ρίχνεις λάδι στη φωτιά».

Σχετικά με τα περιστατικά βίας που έχουν καταγραφεί στην πρωτεύουσα, η γ.γ. του ΚΚΕ σημείωσε ότι χρειάζονται μέτρα και ότι εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινώσει τις προτάσεις της.

«Πρέπει να αποκλείσουμε τη βεντέτα ανάμεσα σε Ελληνες και ξένους», είπε η κ. Παπαρήγα, προτείνοντας τη δημιουργία κοινών επιτροπών, οι οποίες θα περάσουν το πνεύμα της αλληλεγγύης.

«Αναμφισβήτητα χρειάζεται μεγαλύτερη επιτήρηση, μετά τις 10 το βράδυ, το πρωί που πάει ο άλλος στη δουλειά του, γιατί τα φαινόμενα πολλαπλασιάζονται», πρόσθεσε και τάχθηκε υπέρ της αύξησης των περιπολιών, οι οποίες αποθαρρύνουν τους κακοποιούς.

ΛΑΟΣ: Η ανοχή γίνεται συνενοχή

«Η Αθήνα δεν πρέπει να παραδοθεί βορά στους λαθρομετανάστες, ούτε όμως και να παραχωρήσουμε το δικαίωμα της αυτοδικίας σε ακραίες ομάδες», σχολιάζει σήμερα με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα εγκληματικότητας, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.

«Όσο η κυβέρνηση και ο Δήμος δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, τόσο θα κυλά περισσότερο αίμα στα πεζοδρόμια και τις πλατείες της πρωτεύουσας. Από κάποια στιγμή και πέρα η ανοχή γίνεται συνενοχή», πρόσθεσε.

ΔΗΜΑΡ: Να αποκρουστούν οι αυτόκλητοι υπερασπιστές της έννομης τάξης

Ανησυχία για τις «ρατσιστικές βιαιοπραγίες εις βάρος ανυπεράσπιστων μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας» τις τελευταίες ημέρες εκφράζει η Δημοκρατική Αριστερά.

«Οι βιαιοπραγίες αυτές, την επομένη της άγριας δολοφονίας του 44χρονου συμπολίτη μας στην οδό Ηπείρου, εντείνουν το κλίμα αναταραχής και ανασφάλειας. Είναι ανάγκη να ενισχυθούν με πρακτικό τρόπο τα μέτρα δημόσιας ασφάλειας στο κέντρο της πόλης, να αποφευχθούν ρατσιστικές πράξεις αντεκδίκησης, να αποκρουστεί η δράση αυτόκλητων υπερασπιστών της έννομης τάξης. Όσο είναι ανάγκη να υπάρξει αποφασιστική πάταξη της εγκληματικότητας, άλλο τόσο ανάγκη είναι να μην χάσει η πόλη τα ανθρωπιστικά της χαρακτηριστικά», υπογραμμίζει η ΔΗΜΑΡ, σημειώνοντας πως η ασφάλεια όλων των πολιτών είναι δημοκρατικό και κοινωνικό δικαίωμα.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή