Ισραήλ: Δεκάδες τραυματίες από πυρά κατά Παλαιστίνιων διαδηλωτών

Κυριακή, 15 Μαΐου 2011 17:39
UPD:19:42
A- A A+

Αιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν στα σύνορα του Ισραήλ με τη Συρία, το Λίβανο και τη Γάζα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 14 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες.

Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών σε τρεις διαφορετικές περιοχές για να εμποδίσουν τα πλήθη να πλησιάσουν τα ισραηλινά σύνορα, σήμερα, ημέρα μνήμης της «Νάκμπα» (καταστροφή), όπως αποκαλούν οι Παλαιστίνιοι την παλαιστινιακή έξοδο μετά την ίδρυση του ισραηλινού κράτους, τον Μάιο του 1948.

Σύμφωνα με ισραηλινά και συριακά ΜΜΕ τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν δεκάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες διείσδυσαν από τη Συρία στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν.

Την ίδια ώρα, όπως ανέφεραν πηγές των λιβανικών υπηρεσιών ασφαλείας, τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές σκοτώθηκαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ σε μια διαδήλωση κοντά στο σύνορα με το Λίβανο, για να διαλύσουν μια φιλοπαλαιστινιακή διαμαρτυρία. Νωρίτερα, ο λιβανικός στρατός είχε πυροβολήσει στον αέρα σε μια προσπάθεια να απωθήσει τα πλήθη.

Στα νότια σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας τραυματίστηκαν από τα πυρά του ισραηλινού στρατού 60 Παλαιστίνιοι.

Την ελπίδα ότι η ηρεμία θα αποκατασταθεί σύντομα κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ, εξέφρασε εν τω μεταξύ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Ελπίζουμε ότι η ηρεμία και η γαλήνη θα επιστρέψουν γρήγορα, αλλά ας μην έχει κανείς λανθασμένη αντίληψη, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας και την κυριαρχία μας», επισήμανε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή